Hlavní navigace

Jak na výpočet zahraničního stravného, když se mění časová pásma

25. 9. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 258398
V odborných poradnách serveru Podnikatel.cz radí odborníci i ohledně stravného. Přečtěte si, jak na výpočet zahraničního stravného, když se mění časová pásma.

Jak se počítá zahraniční stravné, pokud se mění časová pásma? Odpovídá advokátní kancelář FABIAN & PARTNERS, která radí v odborných poradnách na forum.podnikatel.cz

Výpočet stravného, když se mění časové pásmo

Chtěl jsem se zeptat, zda nějaká právní úprava řeší výpočet stravného v závislosti na časových pásmech. V jakých časech se to počítá. Protože pokud budu vše počítat v „českém“ čase, nebude to pří větším časovém rozdílu odpovídat místnímu času, a pokud budeme počítat v místních časech pro daná místa, dostaneme se k problému, že den „nemá“ 24 hodin.

Stravné na zahraniční cestě se poskytuje v souladu s § 170 zákoníku práce, který výpočet stravného v závislosti na časových pásmech neřeší. Dle tohoto ustanovení určí výši zahraničního stravného zaměstnavatel ze základní sazby zahraničního stravného sjednané nebo stanovené pro stát, ve kterém zaměstnanec stráví v kalendářním dni nejvíce času. Jedná se o vyhlášku č. 379/2011 Sb., o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2012. 

Zaměstnanci přísluší zahraniční stravné ve výši základní sazby, jestliže doba strávená mimo území České republiky trvá v kalendářním dni déle než 18 hodin. Trvá-li tato doba déle než 12 hodin, nejvýše však 18 hodin, poskytne zaměstnavatel zaměstnanci zahraniční stravné ve výši dvou třetin této sazby zahraničního stravného, a ve výši jedné třetiny této sazby zahraničního stravného, trvá-li doba strávená mimo území České republiky 12 hodin a méně, avšak alespoň 1 hodinu. Trvá-li doba strávená mimo území České republiky méně než 1 hodinu, zahraniční stravné se neposkytuje. 

Situaci, kdy z důvodu překonání více časových pásem Váš kalendářní den bude delší než 24 hodin, zákon neřeší a Vám tak bude příslušet stravné v závislosti na době strávené v zahraničí dle vyhlášky č. 379/2011 Sb.

Brand24

Čtěte více: Zahraniční stravné v roce 2012 v příkladech

Vypracovala advokátní kancelář FABIAN & PARTNERS

Chcete také poradit? Využijte našich odborných poraden. Položit nový dotaz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).