Hlavní navigace

Za nesprávné napojení na EET hrozí pokuty, ale i úniky citlivých obchodních dat

6. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Hospodářská komora upozorňuje, že vybírat pokladnu k EET bez rozmyslu se nemusí vyplatit.

Nad pořízením pokladny k elektronické evidenci tržeb by měli podnikatelé více uvažovat a její výběr rozmýšlet. Na základě expertiz Hospodářské komory mohou při neuváženém nákupu pokladny nastat situace, které ohrozí samotné podnikání, nebo za ně mohou být podnikatelé pokutováni.

Psali jsme: Hospodářská komora otestuje pokladní systémy pro #EET a dá jim štempl

Řada pokladen totiž vystavuje “neplatné” účtenky. Řada pokladen vydává nevalidní účtenky, které sice splňují zákon o EET, ale nenaplňují podmínky zákona o účetnictví. To může přinést další problémy jak obchodníkům, tak jejich zákazníkům, upozorňuje expert Hospodářské komory pro EET Jakub Rainisch.

V ohrožení jsou obchodní data

Dalším problémem, který může v souvislosti se špatným výběrem a s napojením pokladny k EET nastat, je nedostatečná ochrana obchodních dat, kdy podnikatelé napojují online pokladny do interních sítí. Podle našich expertiz zaměřených na procesní a technickou stránku na straně podnikatelů jsme ale objevili mimo jiné závažné bezpečnostní mezery v implementaci zařízení EET, upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a dodává, že by podnikatelé měli myslet na to, že přes kasy, které jsou nepřetržitě připojené k internetu, se mohou zvenčí dostat hackeři k informacím z počítačů, které byly dosud v uzavřeném systému.

Druhá vlna EET se blíží, dotkne se 250 tisíc podnikatelů

druhé vlně, která odstartuje letos v březnu, se mají do EET zapojit obchodníci. Podle odhadů by mělo jít až o čtvrt milionu podnikatelů. Finanční správa i samotný ministr financí Andrej Babiš proto vyzývají podnikatele, aby vyzvednutí autentizačních údajů nenechávali na poslední chvíli. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).