Hlavní navigace

Stát zaplatil 200 tisíc korun za studii k #EET firmě, kterou prověřuje policie

14. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Projekt evidence tržeb má první zveřejněnou a zaplacenou fakturu. Je za necelých 200 tisíc korun ve prospěch firmy, kterou prověřuje policie.

Nebýt písemné interpelace na ministra financí Andreje Babiše, na první vystavenou fakturu k projektu k elektronické evidence tržeb by se zapomnělo. Jedná se o studii, kterou zpracovávala firma BDO IT. Jenže tu stále prověřuje policie kvůli předraženým IT zakázkám.

Fakturu připomněla písemná interpelace

Při prvním čtení sněmovního tisku k evidenci tržeb – vládního návrhu zákona o evidenci tržeb vyšly najevo některé poznatky ze studie společnosti BDO IT, kterou si objednalo na začátku roku ministerstvo financí. To zaujalo poslance a předsedu poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru, který v písemné interpelaci na ministra financí Andreje Babiše požadoval zodpovědět otázky, které se týkaly nákladů na tuto studii.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Nebýt interpelace, na fakturu by se zapomnělo. 

Jak vyplývá z odpovědí Babiše, už v roce 2014 bylo rozhodnuto, že na základě schváleného záměru vlády si ministerstvo nechá zpracovat studii k EET. Jako nejvýhodnější vyhodnotilo ministerstvo financí nabídku společnosti BDO v ceně do 500 tisíc korun bez DPH. Před vyhlášením vítěze bylo toto výběrové řízení zrušeno, píše v odpovědi pro Stanjuru Andrej Babiš.

Bez výběrového řízení a jistých 200 tisíc korun

Jenže následně byla firma ministerstvem oslovena znovu, aby se stala dodavatelem projektové podpory k projektu EET v maximálním rozsahu 100 hodin s limitem do 199 900 korun. Na základě nově nastavených parametrům se ministerstvo dostalo na veřejnou zakázku malého rozsahu, díky čemuž nemuselo znovu vypisovat výběrové řízení a firma BDO IT měla své peníze jisté. 

Nic neobvyklého by na tom nebylo, pokud by ovšem firmu neprověřovala policie. Na námluvy s policií upozornil již v únoru letošního roku online deník Echo24.cz. Podle něj se firma dostala do potíží potom, co Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že ministerstvo zemědělství zadávalo předražené IT zakázky. A jedním z vítězů těchto zakázek byla právě firma BDO IT. Kvůli předraženým zakázkám si následně ministerstvo vysloužilo půlmiliardovou pokutu a zakázky začala šetřit protikorupční policie: BDO IT se díky zdánlivě nedůležité zakázce od ministra Babiše vrací do státní sféry, když loni neslavně skončilo ve dvou jiných resortech, komentovalo případ Echo24.cz. 

Server Podnikatel.cz se proto snažil zjistit, jak pokročilo vyšetřování a požádal protikorupční policii o vyjádření. Ta však odmítá případ jakkoli komentovat: Věcí se stále zabývá náš útvar. Více informací však nebudeme poskytovat, řekl serveru Podnikatel.cz Jaroslav Ibehej, mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality SKPV. 

skoleni_15_4

Firma BDO IT i přesto získala další peníze z kapes daňových poplatníků. Jak vyplývá ze zveřejněných dokumentů, faktura byla proplacena již v letošním dubnu. Zároveň se jedná o první fakturu, která souvisí s projektem evidence tržeb, proti kterému chce opozice obstruovat. 

Čtěte také: Přijetí #EET budeme blokovat klidně dva roky, říká Kalousek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).