Hlavní navigace

Zabiják dovolených je WhatsApp a mobilní email. Manažeři firem neumějí odpočívat

20. 7. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Stále více Čechů pracuje i v průběhu své letní dovolené. Mohou za to chytré telefony a aplikace. Přitom odpočinek od práce je pro duševní regeneraci klíčový.

71 % pracujících včetně podnikatelů si od práce ani v době letní dovolené neodpočine. Vyřizují pracovní emaily i rychlé zprávy.

Vyplývá to z průzkumu německé společnosti Bitkom. Přitom ještě vloni přiznalo práci ze své dovolené o 4 procenta méně lidí: Během dovolené mají Češi zapnutý mobilní telefon, na který jim navíc chodí e-maily, a pracovní agendu vyřizují také s pomocí krátkých textových zpráv, říká Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

Pozor na aplikace typu WhatsApp

Podle něj je zabijákem dovolených i možnost posílat zprávu zaměstnancům, podřízeným i kolegům pomocí aplikací, jako je například WhatsApp. Nejvíce vyrušují na dovolené přes tuto aplikaci kolegové. Šéfové se snaží kontakt se svými podřízenými naopak omezovat.

Pracovní komunikaci přes aplikaci na dovolené přiznalo 68 procent respondentů. 58 procent pracovníků zůstává „na telefonu“. Pracovní e-maily pravidelně pročítá 38 procent lidí.

Brand24

Mladí lidé se dokážou od práce oprostit snadněji

Odstřihnout od práce se přitom dokážou spíše mladí lidé. Mladí pracovníci do 29 let dokážou práci během dovolené vypustit úplně. Tak zvaní mileniálové, lidé kterým ještě nebylo ani 30 let, si velmi cení svého soukromí a volného času. Proto během dovolené nechtějí pracovat, míní Tomáš Surka a dodává: Na druhou stranu jejich kolegové ve věku mezi 30 a 45 lety s prací během dovolené problém nemají.  Jednoduše využívají možnosti, které nabízejí dnešní moderní technologie. 

Základní pravidlo pro duševní hygienu je dopřát si alespoň jednou ročně nejméně dvoutýdenní nepřerušovanou dovolenou. Během ní by se lidé měli naučit úplně oprostit od pracovních povinností a věnovat se svým koníčkům a aktivnímu odpočinku. 

Nechte se zlákat dovolenou v Evropě a pusťte práci na 2 týdny k vodě

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).