Hlavní navigace

Začínají chodit složenky k dani z nemovitostí. Dokdy daň zaplatit?

20. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Až do půlky května by lidem měli přicházet složenky na úhradu daně z nemovitostí. Víme, dokdy a jak musíte daň zaplatit.

Česká daňová správa začala poplatníkům posílat složenky na úhradu daně z nemovitostí. Složenky by lidem měli postupně přicházet až do poloviny května. Jak upozorňuje daňová správa, složenky se zasílají postupně kvůli tomu, aby se předešlo frontám na pokladnách finančních úřadů. Klidně se tak může stát, že i v rámci jedné obce budou složenky přicházet v rámci celého období. Lidé by tak neměli panikařit, že jim složenka ještě nedošla, když soused ji dostal už před 14 dny.

Na složence, která poplatníků dojde, bude uvedena výše daňové povinnosti a případný nedoplatek daně. Ti, kteří platí daň z nemovitostí v obvodech místní příslušnosti více finančních úřadů obdrží složenky v jedné zásilce, kde bude každá ze složenek obsahovat aktuální výši daně. Poplatníci, kterým se měnila výše daně a částku se nedozví platebním výměrem, zjistí svoji daňovou povinnost z hromadného předpisného seznamu na jakémkoli finančním úřadě. Čtěte speciál Daň z nemovitostí

Jestliže roční daň nepřesáhne 5000 korun, musí se zaplatit nejpozději do 31. května. Pokud daň překoná částku 5000 korun, lze platbu rozdělit do dvou stejně velkých splátek. Pro většinu poplatníků poté platí termíny splátek 31. května a 30. listopadu 2012. Zemědělci a podnikatelé živící se chovem ryb mají termíny splátek 31. srpna a 30. listopadu 2012. Poplatníci by však neměli zapomenout, že ve výše zmíněných lhůtách musí mít úřad už peníze na účtu.

V případě platby složenkou či bezhotovostním převodem proto daňová správa doporučuje daň poukázat s několikadenním předstihem. Daň se dá samozřejmě zaplatit i na pokladnách finančních úřadů. Čtěte také: Daň z nemovitostí v roce 2012. Víme, co se mění

Brand24

Podobně jako u podání daňového přiznání se i v případě platby mohou poplatníci o několik dní opozdit, a přesto se vyhnout pokutě. Bez sankce lze daň z nemovitostí (nebo její první část) zaplatit ještě 6. června. Kdo to do tohoto data nestihne, začne mu nabíhat úrok z prodlení. Jeho výše odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. V současnosti tedy činí 14,75 %.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).