Hlavní navigace

Začít podnikat jde i bez průtahů, řešením je firma na klíč

20. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Zakládáte firmu a máte hrůzu z veškeré administrativy, která je s tím spojená? Nebo potřebujete začít podnikat co nejrychleji a zdlouhavý proces při zakládání firmy vaše plány komplikuje? Nemusíte mít obavy, na oba problémy existuje řešení. Stačí se obrátit na specializovanou firmu a pořídit si firmu na klíč.

V uplynulých pěti letech bylo přibližně 30 % všech akciových společností zaregistrovaných na pražském rejstříkovém soudu založeno nikoli podnikateli pro účely podnikání, ale jinou firmou. Ta tyto akciové společnosti založila, aby je postupně podnikatelům postupně prodávala jako tzv. ready-made firmy neboli firmy na klíč. Z uvedeného čísla je zřejmé, že tento koncept známý v zahraničí zažívá v České republice nebývalý boom. Někteří čeští podnikatelé už zkrátka pochopili, že ready-made firmy jsou zajímavý způsob, jak se vyhnout časově a administrativně náročnému procesu zakládání nové společnosti a začít podnikat takřka okamžitě.

Rychlost především

Největší výhodou, kterou odkoupení ready-made společnosti přináší v porovnání se založením nové společnosti, je rychlost, s jakou je možné za odkoupenou společnost začít jednat. Za ready-made firmu to jde prakticky okamžitě. Jmenování klienta do funkce nového jednatele/člena představenstva společnosti je totiž účinné ihned, následný zápis této změny do obchodního rejstříku má ve většině zemí pouze deklaratorní účinek. Jinými slovy, pokud se podnikatel například v pondělí rozhodne pořídit si firmu na klíč, může už v úterý za společnost jednat, podepisovat smlouvy apod.

Naopak za novou společnost je možné jednat až poté, co bude zapsána do obchodního rejstříku. Podnikatel musí v tomto případě počítat s tím, že cesta od přípravy všech dokumentů potřebných k založení společnosti až k samotnému zápisu do obchodního rejstříku může trvat několik týdnů i měsíců. Záleží přitom na zakladatelích samotných, jak rychle zvládnou shromáždit a zpracovat potřebnou dokumentaci.

Kdy si nejčastěji podnikatelé pořizují firmy na klíč?

Praxe ukazuje, že podnikatel většinou sáhne po „hotové“ firmě, pokud:

  • se chce se svou novou společností účastnit dražby, veřejné zakázky, výběrového řízení či jiné události, která je jasně časově vymezena a u níž hrozí, že k ní dojde dříve, než se mu podaří založit a zaregistrovat novou firmu
  • je angažovaný v odvětví, kde je nutné okamžitě reagovat na vývoj na trhu (typickým příkladem je trh s realitami), a potřebuje mít ihned k dispozici „čistou“ společnost, aby mohl vstoupit do jednání a činit právní úkony dříve než ostatní
  • potřebuje vyřešit financování některého svého projektu a banka je ochotna poskytnout úvěr jen pod podmínkou, že dlužníkem bude společnost bez jakékoli obchodní historie

Obíhání úřadů je na týdny

Firmy na klíč jsou populární právě v zemích, kde je zakládání nové společnosti komplikované a trvá dlouhou dobu. To platí i pro Českou republiku, a to i přesto, že v polovině roku 2005 proběhla rejstříková reforma, která měla problém se zdlouhavými zápisy firem do obchodního rejstříku odstranit. Jak ukazuje praxe, situace se příliš nezměnila a podnikatelé při zakládání nové firmy stále tráví týdny obíháním úřadů a vyplňováním nepřehledných formulářů.

skoleni_15_4

Nicméně firmy na klíč jsou rozšířené i v zemích, kde je délka registrace firmy minimální – příkladem jsou Velká Británie a USA. Jedním z důvodů je například skutečnost, že při registraci nové firmy může lehce dojít k situaci, kdy vinou chybné či neúplné dokumentace obchodní rejstřík zápis společnosti zamítne, což může vést ke zpoždění, ohrožení či úplnému zmaření podnikatelského záměru. Při koupi ready-made firmy tato nevýhoda automaticky odpadá: to, že prodávaná firma existuje, lze lehce dokázat výpisem z obchodního rejstříku, a samotnou její existenci již nic neohrozí.

David Vidomus, Společnosti Online, s.r.o.

Chtěli byste si pořídit firmu na klíč?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).