Hlavní navigace

Začít podnikat na Slovensku je snazší. Zjednodušila se registrace do­mén .sk

20. 9. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Provozujete slovenskou verzi e-shopu? Pak byste měli vědět, že od tohoto měsíce platí nová pravidla pro registraci slovenské národní domény.

Správce slovenské národní domény SK-NIC provedl úpravy pravidel týkající se vlastníků domén i registrátorů. Podstatné je to, že změny jsou k lepšímu.

Pravidla slovenského SK-NIC se od září v mnohém zjednodušila a správce domény .sk začal nabízet možnosti, které jsou běžné i u jiných domén. Nové podmínky jsou dostupné na jeho webu. My přinášíme souhrn toho nejpodstatnějšího pro české internetové obchodníky a firmy, které se chtějí prezentovat u východních sousedů.

K tématu dále čtěte: Zapomeňte na nové domény, český web musí mít doménu CZ

1. Vlastníkem může být i zahraniční subjekt

Donedávna platilo, že žadatel o doménu .sk musel mít na Slovensku v případě fyzické osoby bydliště a sídlo v případě právnické osoby. To pro Čechy a další cizince znamenalo buď využít služeb některého z registrátorů vedeného u správce slovenské národní domény, který jim doménu zaregistroval na svůj identifikátor a přenechal k užívání, nebo nutnost zřídit si na Slovensku dceřinou společnost či organizační složku. Tato podmínka, která okruh držitelů slovenských domén omezovala, byla s přechodem na nový registrační systém zrušena. Nově může naši národní doménu registrovat každá fyzická i právnická osoba, která má korespondenční adresu v Evropské unii nebo v rámci Evropského hospodářského prostoru, upozornila Daniela Lališová z tiskového oddělení společnosti SK-NIC. Požadavek, který už pro české podnikatele nepředstavuje žádnou překážku, existuje kvůli možnosti doručení korespondence a tím pádem právní dosažitelnosti.

Jak fyzické osoby, tak firmy se při nové registraci stanou skutečnými a legálními majiteli svých webových adres s koncovkou .sk. Nenastane tak už stav, kdy se držitel ocitne bez registrátora. Pokud uživateli nebo doméně registrátor zanikne, správu přebere přímo SK-NIC. V tom případě ale bude nutné počítat s vyššími poplatky za správu.

2. Konec spekulací s doménami

Protože už není možná takzvaná proxy registrace, tedy registrace v zastoupení, budou podle SK-NIC eliminovány nejrůznější praktiky spekulantů. Poplatek za doménu se hradí přímo při registraci nebo prodloužení registrace, čímž úplně vymizí spekulantské registrace domén bez úhrady. Zároveň už Slovensko nenarušuje princip zodpovědnosti, který je vyžadovaný státem i připravovanou evropskou legislativou. Zodpovědnost za správnost údajů zůstává na samotném držiteli/uživateli, přičemž v případě porušování podmínek jsou v nových pravidlech nastavené sankce ve formě ukončení evidence a výmazu domény. Stát dále může s proxy držiteli domén vést správní řízení s vážnými důsledky. 

3. Registrace až na 10 let

Nově je možné registrovat doménu .sk až na 10 let. Už není potřeba pravidelné prodlužování registrace, které bylo doposud možné provádět s platností jen na jeden rok, a navíc nejdříve 28 dní před její expirací. Prodlužování bude možné provádět podle potřeby po dobu celého registračního období domény, dodává Daniela Lališová.

Psali jsme: Zvažujete pořízení .eu domény? Víme, komu se vyplatí

4. Elektronická komunikace

Novinkou je, že všechny procesy a komunikace se správcem slovenské národní domény probíhají především v elektronické formě. Hlavním komunikačním kanálem se kvůli zjednodušení administrativy i finanční úspoře stává e-mail. Listinná nebo jiná forma komunikace, případně ověření, budou vyžadovány jen v případě potřeby jako nadstandard, uvádí za SK-NIC Daniela Lališová. Elektronicky se provádí jak uzavírání smluv, tak třeba autorizace změny. Uživatel je povinen komunikovat s SK-NIC ve slovenském, českém nebo anglickém jazyce. A platí to i naopak.

5. Konec poplatků za převod domény

Elektronicky, jen prostřednictvím AUTH-ID kódu namísto písemné žádosti, se dá vyřídit například přenos domény. Od září 2017 je proto zrušena dosavadní praxe placeného převodu domény z jednoho registrátora na druhého. Nově se při převodu platí pouze poplatek za prodloužení platnosti domény a platnost domény se tímto převodem o rok prodlužuje. 

6. ADR

Díky přijetí nových pravidel by se také měly podstatně lépe řešit případné doménové spory. Je totiž zavedena zrychlená forma prosazení si práv k chráněným označením ve formě alternativního řešení sporů (ADR). Držitelé jednotlivých domén se zavazují podřídit se řešení sporů právě podle pravidel ADR v případě, že se stěžovatel obrátí na Centrum ADR. To například v případě, že byla doména zaregistrována nebo získána bez toho, aby měl současný vlastník k ní nebo chráněnému označení právo nebo legitimní zájem, a zároveň nebyla zaregistrovaná, získaná nebo používaná v dobré víře.

Mohlo by vás zajímat: Má výrobce nárok na převod domény, pokud už nejste jeho výhradní prodejce?

Slovenské domény za akční ceny

Ti, co už Slovenskou doménu měli před 1. zářím 2017, tedy před začátkem platnosti nových pravidel, musí v registru provést změnu údajů o držiteli. V registru teď musí být uvedeny údaje vlastníka, ne jeho zástupce. Změna je prováděna bezplatně a většinou na tuto povinnost registrátoři své zákazníky už s předstihem upozornili.

skoleni_15_4

Co se týká nových zájemců o doménu .sk, ti budou mít její pořízení snazší a momentálně i cenově velice přijatelné. Ceny za registrace domén se od začátku roku, kdy slovenský správce zavedl nový ceník, nezměnily. Nejvýhodněji je teď možné slovenské domény pořídit u FORPSI, a to za 199 korun bez DPH. Za akčních 210 korun je nabízí Active24.cz, v běžném ceníku je částka 399 korun. A přijatelná je i cena 249 korun u Czechie. Český hosting pak má slovenské domény až do konce září za 330 korun. 

Další možností je využít slovenské poskytovatele. Active24.sk a Domeny.sk teď shodně lákají na cenu 5,80 €. Suverénně nejdražší je sám správce slovenské domény SK-NIC, který ji nabízí za 13,28 €. Cena při přímé registraci z naší strany vůči koncovým uživatelům je významně vyšší na základě požadavku registrátorů a dohody v rámci orgánu, který naše ceny reguluje. Předpokládáme, že zájemci z jiných zemí se budou obracet na své lokální registrátory, kteří jim nabídnou cenově zajímavé služby, zakončuje Daniela Lališová.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).