Hlavní navigace

Rychlé šípy v české politice jen tak nenajdete

14. 4. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
„Koho volíš? Losnu, nebo Mažňáka?“ ptají se Rychlých šípů Vontové. Podobnou otázku si budou za dva měsíce klást také občané Česka. Jenže najít v politickém spektru nějakého Losnu se zdá jako nadlidský úkol.

Do konání voleb zbývají necelé dva měsíce a kampaně jednotlivých stran se již dostávají do své finální fáze. Politické partaje už od včerejška také mají čísla, pod kterými budou kandidovat. Zda číslo 13 přinese pověstnou smůlu Zemanovcům, či jestli „šťastná“ sedmička přinese zázrak pro monarchistickou stranu, je spíše otázka pro numerology. A že se nějaký takový rozbor před volbami opravdu objeví, hraničí až takřka s jistotou. Přesto zřejmě budou důležitější jiné věci. Tradičně však primárně opět nejde o to prosadit se se svým programem, hlavní je vyhranit se proti svým oponentům a popsat je jako jedny z největších gaunerů novodobých českých dějin. Místo toho, aby strany přesvědčily voliče, že mají na svých kandidátkách čestné tváře, mnohem raději očerňují protivníky. Důvod je nasnadě, udělat totiž z Davida Ratha nebo Ivana Langera upřímné státotvorné politiky se rovná snaze Andorry dostat se z kvalifikace na mistrovství Evropy (či světa) ve fotbale. Oboje je prakticky nemožné.

V knížce Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu vyrazí Rychlé šípy do Stínadel, kde se nachomýtnou k volbě Velkého Vonta. Zde potkají Vonty, kteří jim položí zákeřnou otázku: Koho volíš? Losnu, nebo Mažňáka? Rychlé Šípy ležérně odpoví, že klidně volí Bahňáka. Nakonec jejich sympatie získá právě Otakar Losna, férový hoch, kterému dopomohou k vítězství ve vontských volbách. Proč tato vložka z dětství většiny Čechů mužského pohlaví? Protože v podobné situaci se v současnosti nachází Česká republika. Snad každá partaj se snaží voličům namluvit, že právě ona má ve svých řadách Otakara Losnu, který to s českými občany „myslí upřímně“. Jenže, oč více o toto strany usilují, o to více vidí obyčejný český občan jen samé Mažňáky. Nedá se tak divit lidem, kteří místo hlasu Mažňákům raději zvolí Bahňáka a k volbám vůbec nedorazí.

Jste fanouškem některé z politických stran v sociálních sítích?

Problém české politiky se nachází totiž mimo jiné ve velké její zakonzervovanosti a absencí nových „nezkažených“ duší. Ne nadarmo řada lidí už vzdala hledání Losny, a volí pouze menší Mažňáky. Na volitelných místech všech kandidátek se točí ti samí Mažňáci a jakýkoli Losna neprojde tvrdým sítem stranických primárek. Včerejší rozhodnutí ODS, které ponechalo ve volebních řadách Ivana Langera, Pavla Béma a další to jenom dokazuje. Čtěte více: ODS nesráží Topolánek, nýbrž katastrofální kampaň.

skoleni_15_4

Do popředí se tlačí i nové strany, které chtějí voliče uhnat právě na tom, že ve vedení mají pouze samé Losny a některé dokonce i Mirky Dušíny. Jenže skloubit rozum, praktičnost a čestnost se jeví prakticky nemožné. Přestože například Karel Schwarzenberg, lídr TOP 09, tyto vlastnosti nejspíše má, o dalších členech jeho partaje se již toto s určitostí rozhodně říci nedá. Stačí se podívat na dvojku TOP 09, Miroslava Kalouska, který sice patří mezi ekonomicky nejrozumnější politiky u nás, avšak kolem jeho bývalého působení na ministerstvu obrany, ale i v souvislosti s jeho prací v dalších institucích, se neustále množí spekulace. Čtěte více: Je jen otázkou času, kdy politici legalizují korupci.

Všechno ale souvisí se vším, nové tváře by sice mohly strany očistit od korupčních skandálů, avšak partaje by si revolucí ve vlastních řadách spíše uškodily. Češi totiž neznámým lidem tak nějak nevěří a známý „gauner“ prostě získá více hlasů než anonymní poctivec. Takže v neposlední řadě jde hlavně o to vybrat Mažňáka, který slovy senátora Vladimíra Drymla nechá z veřejných peněz většinu pro lidi, pro nás občany. Čtěte více: Víte, on pan Dryml není žádný svatoušek…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).