Hlavní navigace

Zájem o odklad podání přiznání k dani roste. Využijte raději poradce než účetní

15. 3. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přiznání k dani letos odevzdá kolem dvou milionů podnikatelů. Ne všech se týká dubnový termín. Proč sáhnout raději po daňovém poradci než účetním?

Do 3. dubna musí mít správce daně daňové přiznání na stole, s využitím služeb daňového poradce se termín posouvá na 3. července. Možnosti podat formulář s odkladem využívá čím dál více plátců.

Využijte: Máme opět komplexní kalendář daně z příjmů a pojistného pro OSVČ v roce 2017

Pokud pro správu daní využívá podnikatel služeb daňového poradce, který za něj bude tiskopis zpracovávat a podávat, musí tuto skutečnost oznámit správci daně do 3. dubna, a to písemně nebo přes datovou schránku. Odklad pro podání ročně využívá přes půl milionu z nich. Počet lidí, kteří podávají svá přiznání s odkladem, každým rokem stoupá, říká Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision.

Daňový poradce, nebo účetní?

Sáhnout po službách daňových poradců přináší výhodu nejen v odkladu podání přiznání k dani. Pokud se v přiznání objeví chyba, za kterou je podnikatel následně pokutován, je sankce uhrazena z pojištění daňového poradce. Ten musí mít takové pojištění uzavřené povinně.

Jak upozorňuje Blanka Štarmanová, problém může nastat, pokud daňové přiznání zpracovává účetní: Účetní zpravidla proti takovým chybám pojištěni nejsou. Pojišťovna totiž kryje případné škody jen v rozsahu, v jakém má účetní živnostenské oprávnění, proto pojistka v případě chyby v daňovém přiznání pokuty nepokryje.

Poradna s daňovým poradcem

Zeptejte se, jak na daňové přiznání. Odpovídá Jan Molín, daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky.

 

Na tento fakt již dříve upozornil také předseda etické komise Komory certifikovaných účetních Jan Molín: Pokud jsou v daňovém přiznání, které zpracovával účetní, odhaleny nedostatky, může se na straně jak účetního tak podnikatele objevit problém. Případné chyby vzniklé při zpracování daňového přiznání účetním obvykle nepokryje jeho pojištění odpovědnosti, a klient i účetní se mohou snadno dostat do nepříjemné finanční i právní situace. 

Psali jsme: Daňová přiznání zpracovává účetní? Podnikatel se vystavuje riziku

Pozdní podání přiznání k dani a sankce

Nejzazší termín pro podání letošního daňového přiznání (bez služeb daňového poradce) připadá na pondělí 3. dubna. V ten samý den už musí mít Finanční správa na svém účtu připsaný případný nedoplatek, který vyjde z daňového přiznání. Pokud se podnikatel s přiznáním opozdí, nemusí se hned bát, že dostane pokutu. Penále začne nabíhat až od 6. dne a činí 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, maximálně ale 5 % stanovené daně (s tím, že tato částka nesmí být vyšší než 300 000 Kč). V případě, že výše pokuty nepřekročí 200 korun, správce daně penále nepředepíše. Ohledně pokut se ale musí mít na pozoru již zmiňované OSVČ s datovou schránkou. Pokud totiž učiní podání přiznání jinak než elektronicky, automaticky dostanou pokutu 2000 korun.

skoleni_15_4

Dokdy uhradit nedoplatek na dani

Pokud OSVČ vyjde v přiznání na daních nedoplatek daně z příjmů, musí jej letos uhradit rovněž do 3. dubna (případně do 3. července, pokud jde o podnikatele s daňovým poradcem). Také s doplatkem se lze o několik dní opozdit, protože úroky z prodlení začínají nabíhat až pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. Nejpozději v pátek 7. dubna (úterý 11. července) by tak měl mít finanční úřad doplatek daně na svém účtu.

Kdo nezvládne daň doplatit ani do pěti dnů, začne se mu počítat úrok z prodlení. Jeho výše odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. V současné době tak činí 14,05 %. Úrok z prodlení se nepředepíše a podnikatel ho nemusí zaplatit, pokud souhrnná výše úroku nepřesáhne u jednoho druhu daně u jednoho správce daně za jedno zdaňovací období nebo za jeden kalendářní rok u jednorázových daní částku 200 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).