Hlavní navigace

Nový zákoník práce prošel přes sněmovnu

9. 9. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poslanci poslali do Senátu novelu zákoníku práce. Novela má například významně změnit úpravu pracovního poměru na dobu určitou, tzv. řetězení pracovních poměrů. Nově by doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesměla přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát. Další novinkou je například odstupné, které se bude řídit počtem odpracovaných let. Zaměstnanec, který bude ve firmě pracovat méně než rok, dostane nově při propouštění jeden průměrný měsíční plat.

Výdaje spojené s odstupným tak už nebudou tolik vysoké, protože řada podnikatelů zcela logicky „sáhne“ po služebně mladším zaměstnanci. Což ale na druhou stranu může být začarovaný bludný kruh pro určité (na trhu práce znevýhodněné) skupiny uchazečů. Například čerstvě zaměstnaní absolventi vlastně budou mít omezenou šanci využít uváděný „věrnostní princip“. Při každém propouštění budou z finančních důvodů první na řadě. To ostatně potvrdil serveru Podnikatel.cz Vít Samek, vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů: Lze předpokládat, že prvními oběťmi propouštění se stanou mladí zaměstnanci, zejména ti, kteří budou nastupovat do svého prvního zaměstnání nebo ti, kteří budou u zaměstnavatele zaměstnáni pouze krátkou dobu. Čtěte více: Ten nebo ten, kdo půjde při propouštění z kola ven?

Daně x

Novela zákoníku práce zároveň prodlužuje zkušební dobu vedoucím pracovníkům a zaměstnavatel bude moci nově propustit zaměstnance, který porušuje léčebný režim, tj. nebude se v době prvních jednadvaceti dnů nemoci zdržovat v místě pobytu a dodržovat dobu a rozsah povolených vycházek. Ovšem mělo by jít o zvlášť hrubé porušení této povinnosti, například prokazatelný odjezd na dovolenou či oprava chaty v době pracovní neschopnosti. Bude se jednat hlavně o dobu, kdy je zaměstnanci poskytována náhrada mzdy zaměstnavatelem. Čtěte více: Zatočí novela zákoníku práce se švarcsystémem? Zjistili jsme za vás

Proti novele se ale postavila KSČM a ČSSD. Ta má navíc v Senátu většinu. Lze proto očekávat, že zákon poputuje s pozměňovacími návrhy zpět do poslanecké sněmovny.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).