Hlavní navigace

Kolik zákonů by měl znát začínající podnikatel? Do tolika počítat ani Einstein neuměl

5. 10. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 397604
(GLOSA) Ten, kdo chce podnikat, by se měl před ostrým startem zaměřit na večerní četbu. Podobně jako na základní škole se totiž dá pro začínající podnikatele sestavit seznam povinné literatury. Její nadpis by byl prostý - sbírka zákonů.

Zákony mají sloužit lidem, avšak v současnosti tomu je spíše naopak a jsou to mnohdy lidé, kteří musí zákonům sloužit. Podnikání patří mezi ukázkové příklady, jak dokáží zákony, vyhlášky, nařízení a byrokracie komplikovat lidem život. Především začínajícím podnikatelům pak způsobuje první ostré setkání s českou legislativní džunglí nemalý šok, který může skončit i tím, že si podnikatel raději svoji činnost rozmyslí a zvolí teplo zaměstnaneckého domova. Ti, kteří u podnikání vytrvají a překonají první zákonné nástrahy, se však klidu jen tak rozhodně nedočkají. Norem potřebných k jejich podnikání totiž musí znát bezpočet. Aby toho nebylo k porozumění málo, řada paragrafů nemá jednoznačný význam a každý úředník si je vykládá po svém. Často tak záleží na libovůli úředního šimla, zda vše proběhne bez problémů či se z podnikání stane peklo.

Bez znalosti zákonů do podnikání nelez

Stačí si vzít v potaz první kroky v podnikání, které každý musí udělat. Pokud se nováček rozhodne podnikat na základě živnostenského zákona, rozhodně by si měl vyhradit několik dní na jeho pečlivé pročtení. Přestože velká novela živnostenského zákona z roku 2008 vstup do podnikání zjednodušila, o pohodovou rychlou záležitost se stále nejedná. Jestliže totiž živnostník nepodniká v úplně běžném oboru, může být někdy oříšek svoji činnost správně zařadit. Stejně tak nejde u některých živností začít působit jen tak, jelikož zákonodárce někdy požaduje po začínajících podnikatelích praxi či určitý stupeň vzdělání. Zatímco u některých živností má tento požadavek jistou logiku, u jiných je v přímém rozporu se zdravým rozumem. U některých oborů zase podnikatel musí splnit hygienické podmínky a připravit se na časté kontroly. Čtěte také: První krok při registraci podnikání? Vybrat si správně živnost

Nejedná se ovšem pouze občany, kteří chtějí podnikat na základě živnostenského zákona. Také jiné normy, které upravují podnikání v dalších oborech, nejsou lidem příliš nakloněny. Podle odborníků například stávající zákon o advokacii znemožňuje v podstatě soutěž mezi advokáty a poškozuje především začínající právníky. kteří v mnoha ohledech mohou nabídnout lepší podmínky. Kvůli zákonu však nemohou. Čtěte také: 5 důvodů, proč se živit podnikáním.

S jedním nastudovaným zákonem si ale začínající podnikatel rozhodně nevystačí, je potřeba samozřejmě znát zákon o daních příjmů, který se každému minimálně jednou do roka připomene. Určitě rovněž není na škodu znát zákon o správě daní a poplatků a podívat se do nového daňového řádu. Věci jako zakotvení zásady odkladného účinku odvolání proti rozhodnutí se rozhodně vyplatí vědět. Nedej Bože, pokud se podnikatel stane plátcem DPH. Právě zákon o DPH činí živnostníkům největší potíže, což dokazují i časté dotazy na serveru Podnikatel.cz.

Četba na dobrou noc? Sbírka zákonů

Ale existují i další podstatné normy. Zákon o pojištění na sociální zabezpečení, zákon o důchodovém pojištění a zákon o veřejném zdravotním pojištění by se měly stát jednou z hlavních složek večerní četby každého podnikatelského zelenáče. Čtěte také: Co radí ostřílení matadoři podnikatelským zelenáčům? Hlavně vytrvalost

Brand24

Nenechte se ale mýlit, že tímto výčtem vše končí. Na složitost vedení daňové evidence či účetnictví nadávají lidé od Aše až k Rožnovu pod Radhoštěm. Zákon má totiž řadu požadavků a pro některé podnikatele opravdu není lehké je splnit. Vzpomínáte například na hojně diskutovanou knihu jízd? Sami podnikatelé přiznávají, že jen málokdo ji vedl (a vede) poctivě. Zrušení jejího povinného vedení sice pomohlo, ale zase na úkor toho, že podnikatelé uplatňují paušálně nižší výdaje, než které by měli, kdyby si knihu jízd psali. Čtěte také: Kniha jízd nebyla zrušena, jde jen o nafouknutou bublinu.

Dozajista by šlo připomenout i další předpisy, ale problémy způsobují i jejich tvůrci. Když už se podnikatel prokouše všemi zásadními předpisy a pochopí své povinnosti vůči státu, přispěchá zákonodárce se změnami, které vše stávající převrátí zcela naruby. Podnikání a byrokracie prostě nejdou dohromady, nešly nikdy a nikdy nepůjdou. Množství zákonů je tomu důkazem. Každý, kdo chce začít podnikat, by je však měl dobře nastudovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).