Hlavní navigace

Zaměstnanci zjistí, zda za ně platíte důchodové pojištění. ČSSZ jim zasílá psaní

14. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Lidé s blížícím se důchodovým věkem mohou očekávat ve schránce dopis od ČSSZ s přehledem důchodového konta. Co dělat, pokud objeví nesrovnalosti?

Zaměstnavatel zanedbává své zákonné povinnosti týkající se zaměstnanců. Těm pak v momentě nástupu do důchodu Česká správa sociálního zabezpečení oznámí, že na penzi nemají nárok, protože na základě doložených dokladů neodpracovali požadovaný počet let. Nejen těmto situacím má předejít další informační vlna ze strany ČSSZ. Ta od poloviny září zasílá lidem, kteří se blíží důchodovému věku, dopis, ve kterém mají možnost nahlédnout do svého důchodového konta. Přehledy jsou určeny mužům narozeným v roce 1955 a ženám ročníku narození 1958.

Psali jsme: Když zaměstnavatel neplatí pojistné, není to váš problém

Co přesně přehled obsahuje

Z přehledu dob důchodového pojištění se lidé dozví, jaký je výčet a celkový součet dob důchodového pojištění (odpracovaných let), případně náhradních dob pojištění (např. dobu vedení v evidenci úřadu práce), uložených v evidenci ČSSZ. Uvedeny jsou také vyměřovací základy (výdělky/příjmy) a vyloučené doby (např. doba dočasné pracovní neschopnosti) od roku 1986. Zaslané údaje mohou lidé využít i k předběžnému informativnímu výpočtu výše starobního důchodu.

Nesrovnalosti v přehledu

V přehledu o důchodovém kontě najdou lidé nejen informace o odpracovaných letech, ale obsahem je také údaj o době neevidované. Tzn. o dobách, ke kterým ČSSZ nemá žádný doklad, na jehož základě by je mohla zaevidovat. Lidé by tak měli ve svém zájmu k neevidovanému období doklady dohledat. 

Pokud naši klienti objeví nedostatky, mohou je včas, tedy ještě před podáním žádosti o důchod, začít řešit a pozitivně tak ovlivnit dobu řízení o přiznání důchodu, říká ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení Jiří Biskup.

Co dělat, když chybí doba zaměstnání?  

K této situaci může dojít, když zaměstnavatel nesplnil svoji povinnost tím, že nevyhotovil evidenční list důchodového pojištění (ELDP) a neodeslal ho ČSSZ. Pokud zaměstnavatel existuje, je nutné ho požádat přímo nebo prostřednictvím příslušné okresní správy sociálního zabezpečení, aby splnil svou povinnost a ELDP vyhotovil dodatečně. V případě, že zaměstnavatel již zanikl a jeho činnost převzala (včetně zaměstnanců) nástupnická organizace, přebírá tím i povinnost vyhotovit ELDP. Tuto povinnost přebírá i případný insolvenční správce či likvidátor.

Brand24

Mohlo by se hodit: Zkontrolujte si své důchodové pojištění. Máme návod, jak na to

Zaměstnavatel je povinen za zaměstnance platit sociální pojištění

Zaměstnavatel je po dobu trvání pracovního poměru povinen odvádět za svého zaměstnance sociální a zdravotní pojištění (pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění). Pokud svou zákonnou povinnost neplní, není to nikdy problém zaměstnance. Česká správa sociálního zabezpečení zaměstnavatele kontaktuje a bude po něm nezaplacené zálohy vymáhat. K nim také přibude penále. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).