Hlavní navigace

Zaměstnavatelé letos dají větší šanci brigádníkům. Jsou menším rizikem

9. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: http://www.isifa.com
Zaměstnavatelé letos víc shánějí brigádníky. Vnímají je jako menší riziko, než mít zaměstnance na plný úvazek. To hraje brigádníkům do karet.

Počet pozic na plný úvazek se od začátku jara zvyšuje jen velmi pozvolna. Zaměstnavatelé jsou letos celkem opatrní. Tato situace proto nahrává zájemcům o brigády a sezonní výpomoci. Počet těchto míst letos roste rychleji než v předešlých letech. Firmy již začaly shánět brigádníky na léto, navíc tímto způsobem také vykrývají své aktuální potřeby, uvádí Tomáš Ervín Dombrovský, analytik portálu Jobs.cz.

Ilustrační obrázek.
Autor: http://www.isifa.com

Sehnat brigádu by letos mělo být snazší. Zaměstnavatelé preferují platit lidem jen za odvedenou práci během období, kdy je jí nejvíc. 

Ze všech 5 783 brigádnických pozic, obsazovaných v dubnu přes Jobs.cz, zaměstnavatelé u plné poloviny nabízeli režim dohody o provedení práce. Dalších 22 % míst bylo vypsáno s možností dohody o pracovní činnosti, zbytek měl jinou či neuvedenou formu spolupráce. Nejvíce brigádnických příležitostí bylo během dubna dostupných v Praze a přilehlém okolí, bylo jich přes 2 500, a dále v Jihomoravském kraji, kde už se ale nabídka zastavila pod 900. Zbylé regiony následovaly s výraznějším odstupem. Odměna za hodinu práce se nejčastěji pohybuje mezi 80 a 100 korunami, v některých oborech, například marketingu a reklamě ovšem stoupá až ke 150 korunám za hodinu práce. Zcela výjimečně pak lze najít také brigády s odměnami vyššími než 200 korun za hodinu.

Poptávka po brigádnících bude kulminovat v průběhu května, kdy počet pozic pravděpodobně přesáhne hranici 6 500. Počátkem června již bude obsazena většina atraktivních pozic na letošní léto a počet nových brigádnických míst poté bude postupně klesat, komentuje vývoj Tomáš Ervín Dombrovský, analytik Jobs.cz a dodává: Při reakci na nabízené místo je klíčová rychlost, brigády obvykle bývají obsazeny už za několik desítek minut po vystavení.

skoleni_15_4

TOP 10 oborů brigád na Jobs.cz
Obor Podíl v procentech
Administrativa 15,9
Služby 12,9
Prodej a obchod 9,9
Marketing 7,6
Gastronomie a pohostinství 6,4
Řemeslné a manuální práce 6,1
Média, reklama, PR 5,9
Vzdělávání a školství 4,5
Cestovní ruch a ubytování 3,5
Telekomunikace 3,2

Nejvíce brigádnických příležitostí je dlouhodobě v administrativě, kterou následují segmenty služeb a prodeje a obchodu. S blížícím se létem dále vzroste poptávka po brigádnících ve službách a zvýší se i zájem o výpomoci na nejrůznější řemeslné či manuální práce, například ve stavebnictví. Poptávka v pohostinství a gastronomii oproti minulému roku mírně vzrostla, v marketingu a příbuzných oborech se počet brigádnických míst zvyšuje už několikátým rokem v řadě.

Zaměstnavatelé v dubnu na Jobs.cz vystavili také 20 605 běžných pracovních míst, což je o 3,5 % více než v březnu, v absolutních číslech 19 908. Počet pozic na zkrácený úvazek v uplynulém měsíci poprvé v historii pokořil tisícovou hranici 1 042. Počet míst vhodných pro absolventy dosáhl hodnoty 3 674, což je o 7,6 % více než o měsíc dříve.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).