Hlavní navigace

Názory k článku Zápočtový list při skončení zaměstnání nejen vydat, ale i doručit

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 6. 2015 10:09

    Beata (neregistrovaný)

    AD REM (čtvrletník vzdělávací agentury TSM) ze dne 03.03.2015 - Mgr. Klára Gottwaldová (advokátka v Brně)...

    Jak si vyložit povinnost vydat....
    ".... Dle jejího právního výkladu předmětného ustanovení zákona postačí zaměstnavateli sdělit zaměstnanci, že mu je zaměstnavatel zápočtový ist připraven vydat (se sdělením konkrétního data, případně času vydání. Pokud se zaměstnanec k převzetí zápočtového listu nedostaví, je však třeba, aby zaměstnavatel byl schopen prokázt, že zápočtový list byl k vydání připraven a že zaměstnanec byl o této skutečnosti informován...."

  • 1. 6. 2015 10:57

    autorka

    Dobrý den,

    děkujeme za názor. Samozřejmě existují i jiné právní výklady. Inspektoráty práce však aktuálně při kontrolách vyžadují prokázání "odeslání" zápočtového listu, pokud se ho nepodaří zaměstnanci fyzicky předat. Je otázkou, zda Vámi uváděný právní názor při případné kontrole obhájíte. Z článku je patrné, že momentálně inspektoráty akceptují pouze postup doručování dle ustanovení § 334 - 336 zákoníku práce.

    Dagmar Kučerová

  • 1. 6. 2015 14:19

    Lada (neregistrovaný)

    Jeden náš bývalý zaměstnanec podepsal ukončení pracovního poměru, na vystavení zápočťáku si nepočkal, prostě odkráčel a od té doby jsme ho neviděli.

    Zápočťák si nepřevzal, nelze se s ním telefonicky spojit protože nemá telefon, trvalé bydliště má kvůli exekucím hlášené na obecním úřadě a své skutečné bydliště nám bohužel nikdy nesdělil, takže mu nemůžeme zápočťák ani doručit osobně ani zaslat poštou. Jak bychom tuto situaci měli vyřešit ke spokojenosti Inspektorátu práce, to je mi bohužel záhadou.

  • 3. 6. 2015 9:24

    Lol Phirae (neregistrovaný)

    trvalé bydliště má kvůli exekucím hlášené na obecním úřadě a své skutečné bydliště nám bohužel nikdy nesdělil

    To snad je jeho problém. ZL mu pošlete na adresu trvalého bydliště.

  • 10. 4. 2019 20:48

    Jarda (neregistrovaný)

    Zápočtový list zaslat Jméno + Příjmení, na adresu obecní úřad, pokud zaměstnanec 10 tý den od výzvy nepřevezme a zásilka se vrátí zpět zaměstnavateli, je ze zákona doručeno fikcí. Jediný správný a obhajitelný způsob ze zákona.

  • 19. 1. 2016 20:38

    radek (neregistrovaný)

    Dobrý den, chci se zeptat, pracovní poměr mi končí 31.1, od 1.2. Nastupuji jinám a nový zaměstnavatel chce zápočtový list, zaměstnavatel mi ho nechce vydat dřív, co mám dělat, děkuji Radek

  • 26. 7. 2017 16:52

    bublina (neregistrovaný)

    Dobrý den ,mam stejný problém jako pan Radek.Při skončení pracovního poměru mi zaměstnavatel nevystavil zápočtový list.Nový zaměstnavatel je celkem tolerantní a do nového zaměstnání mě přijal pod podmínkou že ho do měsíce přinesu ale starý zaměstnavatel se tzv.k ničemu nemá-výhrůžky a ohánění se zákonem na něj neplatí. Nechci o novou práci přijít jen proto, že " někdo je líný " mi vystavit zápočťák. Jak mam situaci řešit abych o nové zaměstnání nepřišla?

  • 2. 8. 2017 11:44

    Maja (neregistrovaný)

    Dobrý den,byla jsem zaměstnaná na dobu určitou,měla jsem pracovní úraz a protáhl se přes ukončení PP,má být v zápočtovém listě datum ukončení PP nebo prodloužen o úraz? Např.PP poměr skončil 31.7. a PN bude zhruba do září,děkuji

  • 20. 10. 2017 21:05

    Lukáš (neregistrovaný)

    Dobrý den nastoupil jsem do firmy dne 03.07.2017 pak jsem se rozhodl po 3 měsících že skončím v té to firmě dal jsem výpověď dne 03.10.2017 s tím že dodělám pracovní týden do 06.10.2017,sa­mozřejmě premie osobní za měsíc září jsem nedostal ale náhrady za stravne jsem nedostal kde jsem byl na služební cestě. Když na celou záležitost jsem upozornil svého bývalého zaměstnavatele tak dostal jsem e-mail od jeho advokáta kde napsal               Dne 29.5.2017 byla mezi Vámi a mým klientem uzavřena pracovní smlouva s pracovním zařazením na pozici koordinátora. Pracovní smlouva byla sjednána na dobu určitou do dne 30.6.2018 s tříměsíční zkušební lhůtou, kdy nástup do zaměstnání byl stanoven na den 3.7.2017. Dne 6.10.2017 jste podal písemnou žádost o ukončení pracovního poměru k témuž dni, kdy od tohoto data jste do zaměstnání již nepřišel.

     

                    S ohledem na skutečnost, že dne 3.10.2017 uplynula tříměsíční zkušební lhůta stanovená v uzavřené pracovní smlouvě, pak byla-li dána výpověď z pracovního poměru (za což Vaši žádost o ukončení pracovního poměru považujeme), skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba pak činí dva měsíce a počíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce, a to v souladu s ustanovením § 51 odst. 1 a 2 zákoníku práce. Dle výše uvedeného tak Váš pracovní poměr vzniklý na základě uzavřené pracovní smlouvy zaniká ke dni 31.12.2017, nikoli ke dni uvedenému na Vaší výpovědi.

     

    Do uplynutí výpovědní doby jste nadále zaměstnancem mého klienta, jestliže se s ním nedohodnete jinak. V této souvislosti Vás upozorňuji na skutečnost, že svým nastalým jednáním porušujete jakožto zaměstnanec povinnosti vyplývající z právních předpisů zvlášť závažným způsobem a mému klientu tak vzniká škoda, jež se bude, s ohledem na Váš postoj ve věci, navyšovat. Tato škoda pak bude vyčíslena v okamžiku, kdy skončí Váš pracovní poměr v souladu se zákonem, a můj klient ji bude vůči Vám uplatňovat. Vedle toho Vás upozorňuji, že nastalé porušování Vašich pracovních povinností, kdy nedocházíte do práce, zakládají oprávnění mého klienta okamžitě zrušit pracovní poměr mezi vámi uzavřený, a to v souladu s ustanovením § 55 odst. 1 písm. b) zákoníku práce.

    Ale já už jsem dostal zápočtové list vystavený k dní 03.10.2017 s ukončením pracovního poměrů k dní 06.10.2017, dále potvrzení určené pro úřad práce dostál jsem až 16.10.2017 . Prosím jak to teda je fakt nevím kde mám nahlásit takové to jednání když v potvrzení pro úřad je že pracovní poměr byl zrušen že strany zaměstnance ve zkušební době prosím o info nebo poradu tel.778031175

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).