Hlavní navigace

Zavalí obchodníky šrot? Obavy jsou zřejmě bezpředmětné

4. 3. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Navrhovaný zákon o odpadech myslí i na kamenné a internetové prodejce elektra. Zdá se však, že to, co na první pohled vypadá jako problém, nebude mít nijak katastrofální dopady.

Nový zákon o odpadech: vyšší podíl recyklace, větší komfort pro lidi, shrnuje Ministerstvo životního prostředí České republiky ve své tiskové zprávě z konce února hlavní filozofii nového zákona o odpadech, který chystá a který vystavilo veřejné diskuzi. Od nového zákona si ministr životního prostředí Martin Bursík slibuje snadnější třídění, zvýhodnění využití odpadu před jeho skládkováním, zjednodušení administrativy a aktivnější předcházení nelegálnímu nakládání s odpady. Ekologické chování se lidem musí vyplatit – kdo třídí, ušetří, tvrdí ministr. Čtěte více: Třiďme elektrošrot tam, kam patří

Kam se starou rychlovarnou konvicí? Hurá do prodejny

Novinkou, která ulehčí spotřebitelům, ale na první pohled rozšíří povinnosti pro podnikatele, je možnost odevzdat přenosné baterie v každé prodejně elektro, fotovideo, hodin, počítačové a telekomunikační techniky a ve všech prodejnách nad 200 m2, které je nabízejí. Výjimku mají hotely, restaurace, drogerie a čerpací stanice. Menší elektrospotřebiče do hmotnosti 5 kg bude možné odevzdat v místě prodeje, a to v neomezeném množství a bez nutnosti nákupu zboží v případě, že je prodejna větší než 200 m2. I v případě prodeje přes internet musí prodejce při dodání nového elektrospotřebiče zajistit převzetí starého, informuje ministerstvo. Čtěte více: Internetoví obchodníci neinformují zákazníky dostatečně

V důvodové zprávě k návrhu zákona ministerstvo připouští, že to pro některé obchodníky může znamenat nutnost rozšířit své skladovací kapacity. Zároveň však neočekává, že by to pro prodejce znamenalo vyšší finanční náklady. Naopak tím můžou prodejny získat více spotřebitelů – potenciálních zákazníků.

Zákazníku, za igelitku povinně zaplať

Součástí navrhovaného zákona je také zákaz pro obchodníky rozdávat bezplatně svým zákazníkům igelitové tašky. Proti tomu se již podnikatelé prostřednictvím Hospodářské komory České republiky ohradili. Ministerstva by se podle Hospodářské komory měla v době krize zabývat důležitějšími věcmi, než je vymýšlení dalších nových regulací. Rozdávání tašek zdarma by pak mělo být věcí uvážení konkrétní firmy a ne direktivního nařízení.

Na druhou stranu ministerstvo slibuje, že se s novým zákonem sníží administrativní zátěž podnikatelů, a to především malých a středních. Hlášení o produkci odpadů bude možné podávat elektronickou cestou a zvýší se minimální hranice kilogramů respektive tun odpadů, od které je podnikatel povinný hlášení podávat. Tím by měl počet ohlašovatelů mezi podnikateli klesnout o 40 procent a podnikatelé by měli ušetřit více než 150 milionů korun.

Porostou prodejcům náklady?

Server Podnikatel.cz se zeptal v akciové společnosti Zásobování, která provozuje kamenný i internetový elektro supermarket Eva.cz, jaký předpokládají dopad nové povinnosti odebírat odpad i od lidí, kteří nejsou jejich zákazníky, a povinnosti zajistit převzetí starého spotřebiče při internetovém nákupu nového. Martin Leger, vedoucí skladu a dopravy, nevidí v odběru na prodejně žádný větší problém. Starý elektroodpad je z prodejny svážen v pravidelných cyklech, proto není pravděpodobné, že by vznikly větší nároky na skladovací prostory. Jediné, v čem by mohl být podle jeho názoru problém, by byla povinnost odvézt starý elektrospotřebič při internetovém nákupu nového. Pokud by totiž firma musela spotřebič odvézt na vlastní náklady, prodražilo by se jí to.

Banner - Zákony 2009

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel k novým povinnostem obchodníků s elektro produkty pro server Podnikatel.cz tvrdí: Z pohledu spotřebitelů se toto ustanovení jeví jako výhodné. Ovšem z pohledu podnikatelů se zvyšují v prvé řadě nároky na skladovací prostory a zařízení, administrativní zátěž při likvidaci přijatých baterií či elektrospotřebičů ve větším množství a s tím souvisí i zvýšení finančních nákladů.

skoleni_15_4

Kam odvážíte elektroodpad?

Jarmila Krebsová, vedoucí tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí ČR, mírní alespoň obavy podnikatelů prodávajících přes internet. Zajištění převzetí starého elektrospotřebiče totiž podle ní pro internetového obchodníka neznamená automaticky povinnost elektrospotřebič odvézt. Zákonnou povinnost by obchodník splnil už tím, že by například zákazníka informoval, kam má starý spotřebič v místě svého bydliště odvézt. Ministerstvo si podle Krebsové uvědomuje, že by jinak vznikaly podnikatelům další neúnosné náklady.

Zatím to tedy vypadá, že na první přečtení ministerského návrhu nemusí být všechno úplně jasné. Podnikatelé tak zřejmě udělají nejlíp, když nechají vyšumět emoce a zapojí se do diskuze o zákonu, která ještě může některé věci vyjasnit a v zákoně navíc mohou ještě nastat změny. Veřejná diskuze probíhá na internetových stránkách ministerstva životního prostředí do 31. března. Jenže zároveň by měli ministerští úředníci chápat, že mnozí podnikatelé teď řeší spíše svoji existenční situaci, a o to je lehčí je novými regulacemi vytočit. A známe to dobře – na mnohé nepředvídané dopady se často přijde až v době, kdy už změny jedou naostro.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).