Hlavní navigace

Čeští podnikatelé: Zavedení víz do Kanady poškodí vzájemný obchod

14. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Českým podnikatelům se nelíbí opatření kanadské vlády, která zavedla víza pro občany České republiky. Kanada se tak rozhodla kvůli zvyšujícímu se počtu romských žadatelů o azyl původem z ČR. Podle tuzemských firem za nastalou situaci může hlavně benevolentní kanadský azylový systém.

Dnešní bleskové zavedení víz je pro nás nepříjemným překvapením a neseriózním krokem mezi dvěma partnery a významným způsobem poškozuje vzájemnou důvěru. Kanada je významným obchodním partnerem ČR, zavedení vízové povinnosti v žádném případě nepřispívá k dalšímu rozvoji vzájemného obchodu, podnikání naopak poškozuje a komplikuje, uvedl předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich.

Šeich dále doufá, že zavedení víz je jen krátkodobou záležitostí a bude co nejdříve zrušeno. Vzniklou situaci po zavedení vízové povinnosti vnímáme i jako test Evropské unie a výzvu pro Brusel, pokud se jednomu z jejích členů stane podobné příkoří. EU by na tento krok měla jednoznačně reagovat a postavit se za ČR a ukázat, že dokáže hájit zájmy členských zemí, dodal Šeich.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).