Hlavní navigace

Názory k článku Zaveďte Social Media Policy. Ubráníte se tak pomluvám na sociálních sítích

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2017 8:25

    Jan Holík (neregistrovaný)

    Líbí se mi článek napsaný tak, jako kdyby firmy byly dokonalým vzorem morálky! Takže zaměstnanec nebo bývalý zaměstnanec popisující svoji zkušenost zkrátka "pomlouvá" nebohou firmu :-)

    Taky je ještě super jak se článek zmiňuje o snížení odměň nebo zaraženém pracovním postupu v případě negativní kritiky :-D. Jasně, firma lidem láduje obří bonusy, mají tam zajištěný skvělý kariérní postup, ale oni si jenom tak z plezíru píší jeden negativní příspěvek za druhým :-D

    Mimochodem "rozejít se v dobrém" - to v zaměstnání, stejně jako i v osobním vztahu, téměř neexistuje. Protože proč se rozcházet, když je všechno tak perfektní? Takové důvody jsou velice specifické a výjimečné! Protože jen málokdy, pokud je všechno dobré, zaměstnanec potřebuje naprosto ukončit spolupráci s firmou, kde do teď pracoval a nestačí jen změnit formu spolupráce.

    Ostatně i lidé, kteří končí takzvaně v "dobrém", tak je to taková politická korektnost, kdy to akorát neřeknou na hlas, ale končí zkrátka proto, že dělají nějakou stupiditu, které je pěkně štve a přišli na to, že jinde dostanou alespoň o trochu větší peníze nebo že když budou dělat cokoliv sami na sebe, tak budou ve větší pohodě bez buzerace a (většinou) si i vydělají víc peněz, protože v ČR jsou platy naprosto směšné.

    Většinou se používají okřídlené kecy, že se zaměstnanec potřebuje "pracovně posunout", "realizovat se", "v současné firmě už dosáhl takového růstu, že nemá kam růst", načež mu firma, většinou veřejně pošle podobné politické korektní kecy o tom, jak mu "děkuje za odvedenou práce a přeje mnoho dalších pracovních i osobních úspěchů" - zvlášť ironicky tato věta vypadá, když zaměstnanec odchází k přímé konkurenci :-D.

    Ovšem oba, zaměstnavatel i zaměstnanec, vědí, že jeho zaměstnání byl pěkný McJob, který už nedokázal dál snášet a tak jde konečně jinam - většinou je to sice opět McJob, ale alespoň v něčem je lepší...

    Například když já jsem podával výpověď v posledním zaměstnání, tak se mě nikdo z nadřízených ani nezeptal PROČ, přitom když mě přijímali, tak se úplně rozplývali blahem nad mým životopisem. Ale chápu, že se nezeptali, protože po otázce většinou následuje odpověď a když ji nechcete slyšet, tak se zkrátka zeptat nesmíte :-D

    Navíc situace na trhu práce je strašná a zaměstnavatelé dnes běžně porušují vše, včetně zákoníku práce a dokonce už jim ani nepřipadne jako nutnost platit mzdu - tedy celou mzdu včetně přesčasů.
    Například já jsem takto musel okamžitě zrušit pracovní poměr pro neplacení mzdy (značných přesčasů) už s dvěma zaměstnavateli (podle § 56, odst. 1, b) zák. práce). Poprvé to bylo v roce 2011 s telefonním operátorem, podruhé v roce 2016 s velkým e-shopem. Obě jsou to obří firmy, které mají reklamy na každém rohu.

    Mimochodem není pravdou, že by pak měl člověk problém najít si jiné zaměstnání - naopak je to bráno jako plus právě proto, že 99% zaměstnanců takových firem se sebou nechá orat a všude zaměstnají člověka, který není ovce a dokáže si poradit i sám s velkými korporacemi. A co se referencí týče?

    Pokud to máte podložené papíry jako já a v prvním případě dokonce i rozhodnutím soudu, tak reference od firmy, která PORUŠUJE ZÁKON, opravdu každého zajímají asi tolik jako od vězně ve vazbě :-D

    Takže nebuďte ovce a nenechte se sebou vydrbávat! Co se týče snížení odměn za příspěvek atd., tak na to, samozřejmě zaměstnavatel právo má. Ovšem zase zaměstnanec v takovém případě má právo okamžitě sepsat výpověď na nejbližší kus papíru, který najde a prsknout ji zaměstnavateli na stůl a nechat si písemně potvrdit převzetí.
    Jednou se mi "snížení odměn" stalo ještě ve zkušebce, načež jsem šel a začal si oblíkat kabát s tím, že tedy dobře, takže okamžitě končím a jdu domů. Než jsem si uvázal šálu, tak už jsem měl nejen odměny zpět, ale ještě i "motivační bonus" :-D.

    Taky se mi líbí jak článek zmiňuje "ukončení pracovního poměru" jako kdyby to byla nějaká poprava nebo 20 let kriminálu :-D. Přitom s dnešní nezaměstnaností, která se téměř blíží hodnotě záměrně nezaměstnaných a kdy jsou mraky inzerátů, zaměstnání se inzerují dokonce i na billboardech, jsou vylepené na dopravních prostředcích MHD v každém větším městě, tak bát se ukončení pracovního poměru by měl spíš zaměstnavatel :-D.

    Protože zaměstnanec si najde jiný příjem okamžitě, ale třeba najít někoho na odbornou pozici a ještě s roky praxe a zkušenostmi z přímo dané firmy, to nebude tak lehké :-)

  • 29. 8. 2017 11:24

    thr

    No nevím, ale podle mě změn zaměstnání "v dobrém" je spousta a nejspíš minimálně mírná většina... Může se najít lepší nabídka opravdu ve smyslu "lepší", ne že by aktuální situace byla špatná. Někdo mění zaměstnání kvůli změně své situaci - stěhování, zájem o jiné rozložení pracovní doby kvůli dětem atd. - opět je to prostě změna ve které nemusí být žádná averze. Další důvod je prostě chuť zkusit něco jiného, osobně jsem zažil kolegy, kteří přešli na opravdu totálně jiný typ práce.

    Odchody "ve zlém" jsem také v reálu viděl, ale nebylo to zas tak časté, jak se občas vykládá.

  • 31. 1. 2019 23:19

    Tomas (neregistrovaný)

    Ja som 2x ukoncil pracovny pomer dohodou. Zakazdym v dobrom. Situacia a moj zivot sa vivinuli do fazy, kedy som zistil ze sa chcem venovat niecomu inemu. Tak som za tym siel.
    Pravda nezazil som nejake vaznejsie problemi zo zamestnavatelmi. Avsak ak by sa tak stalo tak radsej rozbyjem stol menezerisovi ako by som jak debil ohovarl na facebooku.

    Teraz som menezeris sam sebe vo vlastnej firme a dufam ze sa spravam k svojim zamestnacom tak ze mi stol nikto nerozbije ani nasu firmu nebude ohovoarat na internete.

    Tomas.

  • 28. 8. 2017 15:11

    xxw (neregistrovaný)

    Snad má člověk žijící v demokracii se právo vyjádřit ke svému zaměstnavateli­......Zase pokus o nějakou prapodivnou regulaci.....

  • 29. 8. 2017 8:27

    1121 (neregistrovaný)

    Přijde mi zásadní chyba psát na net pod vlastním jménem. Dřív to nikdo nedělal, jen s nástupem Facebooku je to trochu problém - většina lidí tam má reálné jméno a mít druhý účet jen pro komentování je vcelku nepraktické

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).