Hlavní navigace

Zisk České spořitelny v pololetí vzrostl o 26 procent

30. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká spořitelna v letošním prvním pololetí zvýšila čistý konsolidovaný zisk meziročně o více než 26 procent na 6,6 miliardy korun.

Banka s největším počtem klientů v zemi měla v loňském pololetí zisk 5,23 miliardy korun. Rekordní nárůst čistého zisku byl ovlivněn rychle rostoucím provozním výsledkem, a to navzdory negativnímu vývoji na finančních trzích, který se projevuje v poklesu výnosů z finančních aktiv, uvádí v tiskové zprávě Gernot Mittendorfer, generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny.

Provozní zisk se meziročně zvýšil o 38,9 procenta na 11,26 miliardy Kč. Zásluhu na jeho navyšování má především nárůst čistých úrokových výnosů o téměř čtvrtinu na 14,4 miliardy korun. Toto zvýšení bylo taženo zejména rostoucími objemy úvěrových obchodů občanům a komerčním klientům, a také vzestupem úrokových výnosů z mezibankovních obchodů a z repo operací. Čisté příjmy z poplatků a provizí vzrostly o 12,3 procenta a dosáhly 5,35 miliardy Kč. Čistý zisk z obchodních operací vzrostl meziročně o 75,3 procenta, když dosáhl 1,23 miliardy Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).