Hlavní navigace

Zítra končí splatnost daně z nemovitých věcí. Už máte složenku zaplacenou?

30. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nejpozději 25. května měla dorazit složenka k dani z nemovitých věcí. Zítra je přitom splatnost daně. Přes poštu to už nestihnete zaplatit.

Splatnost daně z nemovitých věcí končí v úterý 31. května. V tento den však musí být připsána na účet Finanční správy. Poslat peníze pomocí složenky v poslední den splatnosti je proto už pozdě. 

Sankce běží až 5. dnem po splatnosti

Sankcí se však poplatník bát nemusí. Pokud promeškal den splatnosti, úrok z prodlení začíná běžet až pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené ČNB platné pro první den příslušného kalendářního pololetí (v současné době 0.05 %), zvýšené o 14 %.

Teoreticky lze tedy složenku přes poštu zaplatit opravdu až v poslední den její splatnosti, jenže tím se poplatník může dostat do hledáčku Finanční správy. 

Úterní termín splatnosti daně z nemovitých věcí platí pro daně do 5000 Kč a pro 1. splátku daně, která byla vyšší než 5000 Kč. V tomto případě se může poplatník sám rozhodnout, jestli obě části daně zaplatí najednou, nebo si splatnost druhé části daně nechá až do 31. listopadu, kdy je termín pro druhou splátku daně.

Čtěte také: Na placení daní kartou zapomeňte, podle finanční správy by bylo moc drahé

skoleni_15_4

Daň z nemovitých věcí můžete zaplatit i přes účet, na poště zdarma

Daň z nemovitých věcí lze zaplatit zdarma přímo přes poukázku, kterou Finanční správa odešle, na pobočkách České pošty (vyjma poboček Česká pošta Partner), dále prostřednictvím příkazu skrze bankovní účet a na pokladnách Finančních úřadu. U bankovního příkazu nesmí poplatník zapomenout změnit konstantní symbol z 1149, který je určen na platbu složenkou na 1148. Ten slouží pro bezhotovostní bankovní převod. 

U bankovního převodu si proto musí poplatník dát minimální rezervu dvou pracovních dnů, aby se částka stačila přičíst, proto se doporučuje spíše expresní platba, pokud už je těsně před termínem splatnosti. Ti, co si zažádali o platbu daně prostřednictvím SIPO do konce ledna, se o platbu starat již nemusejí, strhne se automaticky sama. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).