Hlavní navigace

Živíte-li manželku nebo manžela, zaplatíte méně na dani z příjmů

9. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Daně mohou být nižší i o slevu na manželku či manžela. Snížit daň z příjmů za rok 2008 o 24 840 Kč ročně si může poplatník, který žije ve společné domácnosti s manželkou nebo manželem, který neměl v roce 2008 vlastní příjem vyšší než 38 040 Kč. Slevu lze navýšit na dvojnásobek v případě, že je manžel/ka držitelem průkazu ZTP/P, tj. držitelem mimořádných výhod III. stupně u osob se zvlášť těžkým postižením.

Vlastním příjmem je úhrn veškerých příjmů v roce. Do vlastních příjmů se zahrnuje především hrubý příjem z pracovního poměru, nemocenské dávky, peněžitá pomoc v mateřství, příjem z podnikání nebo příjmy, které podléhají srážkové dani. Do vlastních příjmů se zahrnují i dary a dokonce i příjmy, které jsou od daně z příjmů osvobozené.

Naopak do vlastního příjmu manžela či manželky se nezahrnují dávky státní sociální podpory jako jsou přídavky na děti, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek nebo porodné či pohřebné. Dále do vlastních příjmů nespadají dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi, stipendia připadající studujícím, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání. Více v § 35 ba Zákona o daních z příjmů.

Slevu mohli uplatnit zaměstnanci v ročním vyúčtování daně z příjmů. Ti poplatníci, kteří mají povinnost podat daňové přiznání k dani z příjmů, mohou uplatnit slevu na manželku/manžela při výpočtu daňové povinnosti za rok 2008, konkrétně v řádcích 65a) případně 65b) základní části daňového přiznání. Pro rok 2009 se hranice vlastního příjmu zvyšuje na 68 000 Kč, takže na tuto slevu bude mít nárok od roku 2009 více poplatníků. Čtěte více na Lupa.cz: Slevy na dani v roce 2009 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).