Hlavní navigace

Živnostníci zuří, vláda jim na žádost odborů možná zvedne daně

3. 2. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Včerejší jednání vlády, odborů a zaměstnavatelů bude mít ještě vášnivou dohru. Odborářům se do vládního dokumentu podařilo prosadit bod, který požaduje snížení daňového rozdílu mezi zaměstnanci a živnostníky.

Podnikatelé jsou opět v křížku s odboráři. Těm se podařilo do vládního dokumentu krátkodobých opatření pro východiska z krize nenápadně vsunout odstavec, který jednoznačně požaduje snížení rozdílu v daňových odvodech mezi zaměstnanci a drobnými podnikateli. Živnostníky to okamžitě naštvalo. Jako první o tom informovaly dnešní Hospodářské noviny.

Podraz na podnikatele?

Vláda, odboráři a zaměstnavatelé na včerejším jednání tripartity řešili protikrizová opatření. Projednávali vládní dokument, který tato opatření navrhuje. Do něj odboráři vsunuli požadavek na postupné snižování rozdílu ve zdanění mezi OSVČ a zaměstnanci. Drobným podnikatelům by se měl podle nich upravit základ daně a výše pojistného tak, aby výše odvodů byla „srovnatelná“ s těmi zaměstnaneckými. Odborářům se toto „protikrizové“ opatření podařilo prosadit v nenápadném odstavci mezi ostatními návrhy, který podnikatele zpočátku ani nepostřehli. Na včerejší tripartitě byl tento bod schválen v rámci celého materiálu, který byl plénu předložen vládou. Protože jsme chtěli, aby tento materiál prošel, tak jsme tento bod nerozporovali, upřesnil business serveru Podnikatel.cz Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR.

Ten však jedním dechem dodává, že daně u OSVČ jsou velmi vysoké a jednání odborů si nedokáže vysvětlit: Nevím, co vedlo odboráře k zařazení tohoto bodu do vládního materiálu, kritizuje odboráře Danda.

Sporný odstavec z protikrizového dokumentu

6. Analyzovat a připravit východiska pro postupné snižování rozdílu ve zdanění mezi OSVČ a zaměstnanci (MF ČR připravuje podkladový materiál pro jednání vlády „Harmonizace základu daně a pojistného“).
Týká se: MF ČR + MPSV ČR + MZd ČR
Termín plnění: průběžně 2010


Zdroj: Rada hospodářské a sociální dohody České republiky

Jak však naznačil pro Hospodářské noviny šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch, vláda je návrhům odborářů nakloněna: I vláda musela uznat, že ta rozdílná odvodová zátěž zakládá nerovné podmínky mezi živnostníky a zaměstnanci.

Podnikatelé však takové argumenty nepovažují za oprávněné. Je třeba si uvědomit, že OSVČ mohou být lidé, kteří včera ztratili zaměstnání a vydali se na tvrdou cestu podnikání. OSVČ si musí na rozdíl od zaměstnance vše zajistit – práci samotnou i vše ostatní, co k jejímu výkonu náleží. Náklady a odpovědnost jsou tedy mnohdy větší, než u zaměstnance, který žije v systému firmy a je firmou chráněn, řekl dnes v reakci prezident Hospodářské komory ČR (HK ČR) Petr Kužel.

Jste významný podnikatel a máte k této problematice co říct?
Sdělte nám svůj názor prostřednictvím e-mailu: komentare@pod­nikatel.cz
Váš komentář zveřejníme na titulní straně serveru jako článek.

Ten nelenil a hned dnes dopoledne se sešel se zástupci živnostenské sekce při HK ČR, s kterými aktuální problematiku diskutoval. Setkat se chce také s premiérem Janem Fischerem a ministrem financí Eduardem Janotou. S Fischerem se chce sejít i Bedřich Danda, který navíc chce jednat o návrhu i s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou.

Argumenty odborářů, kteří uvádějí, že mezi OSVČ a zaměstnanci jsou propastné daňové rozdíly, totiž podnikatelé jednoznačně odmítají. Z odborných analýz zcela jasně vyplývá, že přímý daňový vliv na bezdětného poplatníka – OSVČ je větší, než na bezdětného zaměstnance, zdůraznil Petr Kužel.

Přímý daňový dopad na OSVČ a zaměstnance
Položka Zaměstnanec bez dětí OSVČ bez dětí
Hrubý roční příjem/nezdaněný zisk 369 600 369 600
Pojistné placené zaměstnancem/OSVČ* 40 656 78 910
Pojistné placené zaměstnavatelem 125 664 0
Super hrubá mzda/základ daně 495 264 369 600
Daň 15 % 74 290 55 440
Sleva na dani 24 840 24 840
Daň po slevě 49 450 30 600
Odvede do státního rozpočtu celkem 90 106 109 510
Přímý daňový vliv na poplatníka 24,38 % 29,63 %

* Zaplacené pojistné u OSVČ není daňově uznatelný náklad
Zdroj: ČSÚ, HK ČR, MF ČR

Brand24

Jak doplnily dnešní Hospodářské noviny, i přesto ministerstvo financí požadovanou analýzu připraví. Šéf resortu Eduard Janota ji chce mít na stole už příští týden. Podle ní se rozhodne.



Online dokument: Návrh krátkodobých opatření pro východiska z krize a řešení jejích důsledků


Zdroj: Rada hospodářské a sociální dohody České republiky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).