Hlavní navigace

Žižkovská věž - když chcete zanechat dojem

 Autor: 258398
Gabriela Klimánková 5. 12. 2008

Gurmán se tentokrát vydal do restaurace Žižkovské věže. Kromě výborného jídla se tedy mohl těšit i krásnou vyhlídkou na potemnělou Prahu, o jejímž čilém životě vypovídalo jen tisíce blikajících světélek.

Žižkovská věž byla svého času velmi diskutované téma. Ještě dnes nedává díky svému umístění spát některým Pražanům. Svou činností nahradila petřínský vysílač a nakonec se stala jednou z dominant Prahy. Někteří občané však její stavbu pozorovali jen s nelibostí, jelikož její situování jakožto moderní stavby uprostřed starého Žižkova vyvolávalo v lidech přinejmenším rozpaky. I přes protesty však byla postavena a dnes poskytuje televizní a rozhlasový signál, zabezpečuje telefonické spojení mobilních operátorů, monitoruje kvalitu ovzduší a je i zařízením rádiové stanice záchranné a hasičské služby.

Gurmán - Žižkovská věž 1

Foto: Archiv restaurace

Restaurace: Restaurace v Žižkovské věži
Lokace: Mahlerovy sady 1, Praha 3
Typ: Česká a mezinárodní kuchyně

Restaurace v Žižkovské věži vám kromě chutné krmě může nabídnout i krásnou vyhlídku na Prahu z výšky 66 metrů. Vejde se sem až 52 návštěvníků a pokud nemáte zrovna hlad, funguje zde i kavárna a salonek. Restaurace nabízí speciality z české i mezinárodní kuchyně, saláty, palačinky, jídla pro dvě osoby, dětské menu a výběr dobrých vín.

Gurmán - Žižkovská věž 2

Foto: Archiv restaurace

Objednávka

  • 60 g Carpaccio ze svíčkové s parmazánem (220 Kč)
  • 80 g Smažená šunková rolka s křenem (130 Kč)
  • 150 g Kuřecí prsa na zázvoru a víně (250 Kč)
  • Porce hranolek (50 Kč)
  • 200 g Roštěná s pařížským pepřem (330 Kč)
  • Porce šťouchaných brambor se šalotkou (40 Kč)
  • 0,25 l perlivá voda (30 Kč)
  • Jablečný závin se šlehačkou a zmrzlinou (60 Kč)
  • Tartufo Bianco (85 Kč)

Jako první chod jsem pro svůj žaludek vybrala studený předkrm Carpaccio ze svíčkové s parmazánem, což je lehký pokrm ze syrového masa pocházející původem z Itálie. Maso ze svíčkové bylo křehoučké – jen se na jazyku rozpouštělo. Chuť parmazánu navíc celou krmi zvýraznila. Předkrmy se navíc servírují s velmi chutnými bagetkami.

Gurmán - Žižkovská věž 4

Můj spolustrávník zvolil teplou variantu předkrmu a Smažená šunková rolka s křenem jeho chuťové pohárky správně naladila. Právě po tomto předkrmu jsem pochopila význam přikládaných bagetek, protože po ochutnání se mi do očí vehnaly slzy. Chuť byla ostrá, ale dobrá. Vhodná však spíše pro ty, kteří to raději „ostřejší“.

Gurmán - Žižkovská věž 5

Jako další přišla v ochutnávání na řadu Roštěná s pařížským pepřem se šťouchanými brambory se šalotkou. Ke cti obsluhy musím uvést, že se nezapomněla zeptat, jak chci maso propéct. V restauracích jako je tato, se jedná o samozřejmost, ovšem na mnoha jiných místech, tomu tak není. Kombinace hovězího a pepře mi velice zachutnala, i když já bych středně propečenou roštěnou nechala propéct ještě o něco důkladněji. Příloha měla výbornou chuť a celkově byl můj žaludek velmi spokojen.

Gurmán - Žižkovská věž 6

Druhé hlavní jídlo, které měl Gurmán možnost posoudit, byla kuřecí prsa na zázvoru a víně. Ani těmi si kuchaři neudělali žádnou ostudu. Maso bylo velmi jemné chuti a zázvor jen doplnil jejich výbornou chuť.

Gurmán - Žižkovská věž 7

S dezertem měl Gurmán již trochu potíže díky omezené kapacitě žaludečních prostor. Nicméně vanilkovo – čokoládová zmrzlina s vaječným likérem obalená v kokosu podávaná se snítkou máty, mě k této „oběti“ přemluvila. Chuť dezertu byla dobrá – nutno však dodat, že jsme vybírali z nabídky, kterou restauraci dodávají externí poskytovatelé.

Gurmán - Žižkovská věž 9

Dalším dezertem byl jablečný závin se šlehačkou a zmrzlinou. První, co nás po jeho servírování napadlo, bylo že je vlastně dobře, že je tak malý, jelikož obžerství je přece jedním z hříchů. Na talíři se krčily dva kousky teplého závinu, které by jen tak něčí břicho nezaplnily. Ani těsto závinu nebylo tak dobré jako vše ostatní, co zde Gurmán ochutnal. Opět se však nejednalo o vlastní výrobu, ale dovezený produkt.

Gurmán - Žižkovská věž 8

Obsluha a interiér

Obsluha této restaurace má vybrané chování a milé vystupování. Ani na rychlost jsme si nemohli stěžovat, veškeré jídlo kuchaři připravili velmi rychle a na talíř krásně naservírovali. O interiéru snad ani netřeba mluvit. Vnitřek restaurace je hezký a upravený a obrovská okna zprostředkují krásný výhled a nahradí tak sebelepší výzdobu i těmi nejdražšími obrazy. Ačkoli je za tmy snížená viditelnost a nedohlédnete tak daleko, noční Praha se spoustou světel vám na romantické schůzce prokáže nepřekonatelnou službu. Proto doporučujeme návštěvu po setmění.

Gurmán - Žižkovská věž 3

Foto: Archiv restaurace

Služby

Restaurace je v provozu denně od 11 hodin dopoledne do 23.30 večer a pro hosty je v podzemních garážích připraveno 24 hodinové hlídání jejich motorových „miláčků“. Prostory si můžete zamluvit pro příležitost obchodních setkání, svatebních a promočních hostin a rautů. Všichni návštěvníci věže povinně platí vstupné, po jehož prokázání dostanou v restauraci 5% slevu. Je pak už jen na nich, zda po jídle navštíví i vyhlídku ve výšce 93 metrů.

Hodnocení

Této restauraci nelze udělit méně než plný počet hvězdiček, neboť se nám zde dostalo prvotřídní péče a krásného výhledu, který jen tak někde nenajdete. Jako všechno, je však i tento přepych vykoupen poměrně vysokými cenami. Je proto jenom na vás, zda se pro tento zážitek rozhodnete své peníze obětovat.

Gurmán - hodnocení 5
Našli jste v článku chybu?

6. 12. 2012 18:54

Pete (neregistrovaný)

Přijde mi minimálně trapné, že v roce 2012 ješte takováto restaurace nemá na webových stránkách své menu..

19. 11. 2012 18:22

?? (neregistrovaný)

Dobrý den,
chápu, že jste se tam pravděpodobně najedli zadarmo a proto se vám o restauraci příčí psát nehezky. Ale podle fotek a vašeho komentáře to spíš tipuji na opačný dojem. Protože takhle jídla v lepší restauracích (což se toto místo snaží být) nevypadají.
Proto buďte prosím upřímný a mějte měřítka na všechny stejné!



Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

Měšec.cz: Jak vymáhat výživné zadarmo?

Jak vymáhat výživné zadarmo?

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Vitalia.cz: V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

DigiZone.cz: ČRa DVB-T2 ověřeno má i Sharp

ČRa DVB-T2 ověřeno má i Sharp

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

Vitalia.cz: I církev dnes vyrábí potraviny

I církev dnes vyrábí potraviny

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

Měšec.cz: Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Air Bank zruší TOP3 garanci a zdražuje kurzy

Vitalia.cz: Říká amoleta - a myslí palačinka

Říká amoleta - a myslí palačinka

Měšec.cz: Přejete si číslo účtu na přání?

Přejete si číslo účtu na přání?

120na80.cz: Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Na ucho teplý, nebo studený obklad?

120na80.cz: Rovnátka, která nejsou vidět

Rovnátka, která nejsou vidět

Podnikatel.cz: Informovat o EET musí i e-shopy, nebo zaplatí

Informovat o EET musí i e-shopy, nebo zaplatí

Lupa.cz: Co se dá měřit přes Internet věcí

Co se dá měřit přes Internet věcí

120na80.cz: Jak oddálit Alzheimera?

Jak oddálit Alzheimera?

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET