Hlavní navigace

Zkrácené odepisovaní majetku má jen krátkodobý efekt, připomínají se leasingovky

18. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V červenci začala platit novela, která zkrátila dobu odpisování majetku v první a druhé odpisové skupině. Jednalo se o jeden z krátkodobých protikrizových opatření, které má pomoci podnikatelům a firmám při pořizování nových automobilů, strojů nebo zařízení. Jak ale připomínají leasingové společnosti, možnost rychlého promítnutí investice do nákladů firmy díky zkrácení doby odepisování na 12, respektive 24 měsíců je časově omezena, a to do poloviny příštího roku.

Pouze do té doby mohou podnikatelé rychle ovlivnit výši svého zisku nákupem nových automobilů nebo strojů a zařízení a jejich zkráceným odpisem do nákladů společnosti, zdůraznil Jaroslav Jaroměřský, výkonný ředitel UniCredit Leasing.

Leasingovkám šla novela zákona na ruku, již před jejím zavedením si plánované zkrácené odepisovaní majetku pochvalovaly: Naším cílem je promítnout toto zvýhodnění i do leasingu. V oblasti financování je dnes leasing zcela nezastupitelný a je jednou z nejdůležitějších forem financování investic podnikatelských subjektů, komentoval v létě novelu zákona o dani z příjmů Petr Jeníček, výkonný ředitel pro finanční řízení ČSOB Leasing.

Schválená novela zavádí pro hmotný majetek zařazený v odpisové skupině 1 pořízený v období od 1. ledna 2009 do 30. června 2010 možnost jeho odepsání rovnoměrně bez přerušení do 100 % vstupní ceny za 12 měsíců. Do první odpisové skupiny patří podle přílohy 1 k zákonu o dani z příjmů například kancelářské stroje, počítače, nástroje nebo nářadí.

Rychlejší odpisy budou možné také pro majetek ve skupině 2. Zde se doba odepisování zkracuje na 24 měsíců. Za prvních 12 měsíců se přitom uplatní odpisy rovnoměrně do výše 60 % vstupní ceny hmotného majetku a za následujících 12 měsíců se uplatní odpisy rovnoměrně do výše 40 % vstupní ceny hmotného majetku. Do druhé odpisové skupiny patří třeba auta, stroje či přístroje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).