Hlavní navigace

Zlomí kauza FAU vaz šéfovi daňové správy Janečkovi? Ministři chtějí jeho hlavu

25. 9. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Pozice generálního ředitele Finanční správy ČR Martina Janečka je nejistá. Po pátečním rozsudku v kauze FAU volají ministři po jeho odvolání.

Skandální, tak označují postupy šéfa Finanční správy ČR Martina Janečka někteří vládní ministři. Na dnešním jednání vlády budou požadovat jeho odvolání. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny.

Jediný, kdo však může navrhnout jeho odvolání, je ministr financí Ivan Pilný. Ten ale za Janečkem stojí a ještě ve Sněmovně obhajoval jeho postupy. Zároveň nepochopitelně prohlásil, že zajišťovací příkazy finanční správy zlikvidovaly “jen” 19 firem.

Čtěte také: Pokud úřady „klekly“ neprávem „jen“ na 19 firem, pak zajišťováky raději zrušme

Podle Pilného je těchto 19 neoprávněně zlikvidovaných firem dobrým výsledkem. Pilný se tím přidal k argumentační rétorice šéfa finanční správy Martina Janečka, který už od počátku hájí zajišťovací příkazy podobně. Pár chyb jsme udělali, ale jde pouze o zlomek procent, takže se vlastně nic neděje. Od roku 2013, z celkového počtu pěti tisíc zajišťovacích příkazů, je jen v sedmi případech zrušil Nejvyšší správní soud, napsal například na začátku června Janeček.

Nyní je už ale jisté, že zajišťovací příkazy budou mít ve stovkách případů dohru u soudu. A stát může platit miliardy korun za likvidaci firem a ušlé zisky. Přesně takový případ bude i v kauze společnosti FAU. Ta minulý pátek vyhrála u Krajského soudu v Ostravě spor s celní správou, s kterou Janečkovi podřízení úzce spolupracují. Soudce v rozsudku označil postup za nezákonnou likvidaci.

Čtěte také: Soud zrušil další zajišťovací příkazy na firmu FAU, tentokrát za 340 milionů Kč

A právě to nahrává odpůrcům Martina Janečka. Jeho hlavu žádá hned několik vládních členů. Mezi nimi vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).