Hlavní navigace

Zmatky u #EET vrcholí. Lidovci chtějí vlastní změny, Babišův návrh nemá podporu

29. 11. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Babišův návrh, aby se EET netýkala e-shopů a poplatníků s paušální daní do 250 tisíc Kč, prakticky nikdo nepodpořil. Lidovci pak navrhují vlastní změny EET.

Podle KDU-ČSL by se EET neměla týkat farmářských trhů, všech plátců paušální daně a také lidí, kteří se podnikáním jen přivydělávají a mají nízké příjmy.

Čtěte také: #EET: Větší chaos, než se čekalo. Babiš totálně nezvládl metodologii projektu

Chaos u EET pokračuje, objevují se další návrhy

Elektronická evidence tržeb (EET) sice odstartuje již za dva dny, jasno v řadě věcí ale stále není, ba dokonce naopak. Chaos a zmatky u EET se pořád zvětšují. Babišem navrhované změny totiž zřejmě ostatní strany nepodpoří a některé z nich navrhují u EET změny vlastní či dokonce chtějí EET zcela zrušit.

Ministerstvo financí ignorovalo řadu měsíců připomínky odborné veřejnosti k EET a teprve týden před startem EET přišlo s návrhem úprav. To se ovšem setkalo nejen s kritikou opozice, ale i koaličních stran. Jak vyplývá z dnešních vyjádření politiků, prakticky nikdo zřejmě Babišovy změny nepodpoří. Václav Votava, místopředseda poslaneckého klubu ČSSD, potvrdil, že sociální demokraté návrh nepodpoří. Proti změnám se vyslovili i komunisté a ODS, která opět navrhne zrušení celé EET. To požaduje také TOP 09, jejíž předseda Miroslav Kalousek se ale nevyjádřil ohledně toho, zda Babišův návrh podpoří.

Čtěte také: Babiš navrhuje další výjimku z EET. Týká se drobných podnikatelů

skoleni_15_4

Vládní KDU-ČSL pak uvedla, že poslancům předloží vlastní návrh změn EET. Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka navrhnou, aby EET nemuseli vést všichni plátci paušální daně, prodejci na farmářských trzích a lidé s tržbami do 414 tisíc korun. Zda by lidovci byli ochotní podpořit jen návrh Andreje Babiše, Bělobrádek neuvedl.

Každopádně proti Babišovým návrhům se staví celkem tři strany, které dohromady dají 99 poslanců (ČSSD 50, KSČM 33 a ODS 16). Babiš by proto potřeboval podporu TOP 09, KDU-ČSL a navíc i poslance z Úsvitu a nezařazené a není proto pravděpodobné, že by změny v EET prošly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).