Hlavní navigace

Změny u daně z nabytí nemovitostí se opět posunuly, nastanou nejdříve v říjnu

15. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Daň z nabytí nemovitých věcí bude nově platit kupující a končí rovněž ručení. Tyto změny ale začnou platit nejdříve v říjnu letošního roku.

Přestože poslanci schválili novelu, kterou se mění zákonné opatření o dani z nabytí nemovitých věcí, už na začátku června, senát si dal s jejím projednáváním na čas. Kvůli tomu tak změny u daně z nabytí nemovitých věcí nezačnou platit dříve než v říjnu letošního roku.

Daň bude nově na kupujícím

Daň z nabytí nemovitých věcí bude nově platit kupující, příslušný zákon totiž včera schválil Senát. Novela rovněž počítá s tím, že zanikne institut ručení za daň. Aktuálně je poplatníkem daně primárně prodávající. Zároveň ovšem nyní platí, že kupující ručí za to, že prodávající daň odvede. V kupní nebo směnné smlouvě se lze ale dohodnout, že poplatníkem daně bude kupující. Co se týče sazby daně, ta zůstane na 4 %.

Původně měly změny platit od letošního dubna, nyní už je ale jasné, že novela nabude účinnosti nejdříve v říjnu. Novela nabude účinnosti 3 měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Posvětit ji musí ještě prezident. Pokud vyjde ve Sbírce do konce července, nabude účinnosti v říjnu. Jestliže se však novela někde “zadrhne” a ve Sbírce se objeví až v srpnu, budou změny platit od listopadu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).