Hlavní navigace

Znovuzvolení „chlapa s gulemi“ potřebné změny nepřinese

8. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
ODS se na svém kongresu shodla, že udělala během svého vládnutí řadu chyb. Do budoucna chce být vůči občanům otevřenější, srozumitelnější a přátelštější. To Mirek Topolánek naplnit nedokáže, ale nedokázal by to ani Pavel Bém.

Mirek Topolánek včera obhájil křeslo předsedy ODS, když porazil svého konkurenta Pavla Béma. Občanští demokraté tak dali Topolánkovi ještě jednu šanci odčinit nezdar v krajských a senátních volbách a stmelit rozhádanou stranu. Přivést ODS k vítězství v dalších volbách nebude lehký úkol a ačkoli je Mirek Topolánek určitě lepší volbou než Pavel Bém, potřebný impuls straně zřejmě nepřinese.

ODS ani tak nepostrádá ideový rámec či zakotvení, ale spíše formu a srozumitelnou komunikaci směrem k veřejnosti. Občanským demokratům také chybí výrazná nezkompromitovaná neokoukaná postava, někdo, kdo by reformy dokázal vysvětlit lidem, někdo, kdo by stranu dokázal přiblížit běžným občanům. Tím někým při vší úctě Mirek Topolánek být nedokáže.

Klaus vrátil titul čestného předsedy

Kongres ODS se konal od pátku do neděle v Praze. Prvním překvapením se stalo vystoupení prezidenta Václava Klause, který se vzdal titulu čestného předsedy ODS. Klaus svůj krok zdůvodnil tím, že ODS nenaplňuje již ideje, se kterými stranu zakládal. Klaus konstatoval, že ODS se posunula z pravicové občanské strany do strany středové a že v současnosti ji spíše ovládají lobbistické zájmy. Tato politika není tou, se kterou jsem ODS zakládal a dlouhá léta vedl, doplnil prezident.

Posléze začaly projevy řečníků z vedení strany. Své řeči přednesli mimo jiné Ivan Langer, Petr Nečas či oba kandidáti na předsedu, Mirek Topolánek a Pavel Bém. Všechny projevy se točily kolem otázky, co stojí za neúspěchem v posledních krajských a senátních volbách. Většina řečníků si „sypala popel na hlavu“ a přiznávala svá pochybení. Hlavní problém strany spatřovali v nejednotnosti, nesrozumitelnosti a špatném přístupu k veřejnosti. Čtěte více: Modrý pták odstřelen, arogance hnula žlučí voličů.

Tohoto myšlenkového schématu se více méně drželi i Bém a Topolánek. Nicméně Topolánkovo vystoupení působilo konkrétněji, věcně a odhodlaně. Oproti tomu Pavel Bém i podle mediálních odborníků a politologů nic světoborného nepředvedl. Jeho projev vypadal nepřipravený a po obsahové stránce se jevil jako prázdný. Nedělní kandidátní projev již Bém zvládl lépe, kdy dokonce představil i konkrétní body, co by chtěl změnit, ale přesvědčit delegáty stejně nedokázal.

V nedělních dopoledních hodinách pak delegáti nadpoloviční většinou hlasů zvolili opětovným předsedou ODS Mirka Topolánka. Bém poté, jak již dříve avizoval, odmítl kandidovat na místopředsedu strany.

Zvolení Topolánka je sázka na kontinuitu

Co znamená znovuzvolení Mirka Topolánka předsedou ODS? Mnoho i málo. Strana udělala dobře, když uprostřed volebního období a měsíc před předsednictvím EU neoslabila premiérský post a vládu. Volba Pavla Béma by zřejmě totálně rozložila vládu, znamenala by konec potřebných reforem a zřejmě i předčasné volby. Delegáti pochopili, že výměnou v téhle chvíli by ODS nic nezískala, pouze by mohla ztratit.

Kdo podle Vás vyhraje předčasné parlamentní volby?

  • ČSSD
    42 %
  • ODS
    35 %
  • KSČM
    10 %
  • Jiná strana
    13 %

Správně ODS vsadila na kontinuitu, nicméně změnám se do budoucna vyhnout nemůže. Strana potřebuje reformovat, potřebuje nové lidi, nové vedení a nové vize. Správně delegáti umožnili Topolánkovi dokončit to, co před několika lety začal, ale touhu po změnách jako jednotnost strany, srozumitelnost jejich kroků, či otevřenost veřejnosti Topolánek naplnit nedokáže. Dokumentoval to již několikrát. Nedokázal by to však ani Bém, takže ODS v podstatě zvolila správně. Z výběru, co delegáti měli, však volili spíše menší zlo, než opravdové změny. ODS svoji volbou předsedy neotvírá novou éru, nýbrž jen dává možnost dokončit tu stávající.

skoleni_15_4

Dva roky na nalezení nové tváře

Topolánek má před sebou velmi těžkou úlohu. Zvládnout předsednictví, dokončit reformy a vyhrát volby. Posledně jmenovaný úkol však bude nad síly Mirka Topolánka, i když sám určitě doufá, že se mu podaří voliče k ODS přitáhnout. To by však musela přijít radikální změna temperamentní­ho„chlapa s gulemi“ a možná by při tom muselo dojít k politické kastraci, to se nestane. A možná je to dobře. Ať Topolánek se ctí dokončí naplánované reformy a ustojí předsednictví a ať poté prohraje volby. ODS to totiž může prospět. Nezatížená vládní odpovědností se pak totiž bude moci od podlahy zreformovat a pustit do čela strany onu potřebnou novou tvář, někoho, kdo skutečně začne novou éru a kdo dokáže oslovit voliče ze všech vrstev společnosti. Čtěte více: Topolánek si záchranným balíčkem kope svůj vlastní hrob

Aspoň jeden krok už ale ODS k lepším zítřkům podnikla. Jedná se o volbu 1. místopředsedy, kdy vyhrál málo známý David Vodrážka. Kdo ví, možná to bude on, kdo stranu za dva roky nastartuje novým směrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).