Hlavní navigace

Zpřísníme kontroly u EET, varuje Babiš. Podnikatelé podle něj stále podvádějí

19. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Restaurace nevydávají účtenky, nebo si pořídily do do provozovny dvě kasy. Jedna z nich data do EET neodesílá. Proto chce Babiš zpřísnit kontroly.

Dosud bylo provedeno u elektronické evidence tržeb 1842 kontrol. Informovala o tom Česká televize.

Podle ní chce i přesto ministr financí Andrej Babiš zpřísnit kontroly u EET: Přitvrdíme u EET, protože jsme zjistili, že nás podnikatelé neberou vážně. Máme signály, že se podvádí dál, že když je tam cizinec, tak se ta účtenka nevydává. Dále mají dvě kasy, upřesnil pro ČT praktiky podnikatelů Babiš.

Opoziční politici mu však oponují. Podle nich ti, co předtím podváděli, budou podvádět dál. A ta řada poctivých je šikanována a platí zbytečné náklady, říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. V systému EET je aktuálně registrováno 43 tisíc podnikatelů, kteří odeslali už 119 milionů účtenek.

Čtěte také: Babiš vyzývá k registraci k EET, ta ale pravidelně vypadává

Zároveň Finanční správa potvrdila, že od zavedení evidence tržeb stouply skokově restauracím tržby o 100 procent: Ano, je to tak, Finanční správa provedla srovnání na základě podaných přiznání a zjistila nárůst tržeb až o 100 procent, řekla v televizi Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí.

S poklesem počtu restaurací ale podle ministerstva financí nemá EET co do činění. Sdružení místních samospráv ČR totiž informovalo o tom, že v prosinci bylo zavřeno zhruba 700 hospod, především v malých obcích a tato data potvrzují i informace ze společnosti Czech Credit Bureau, podle které ukončilo podnikání 783 podnikatelů v oborou pohostinství. Je to lež! Zavřelo za prosinec 108 hospod a otevřelo 370, popírá tak statistiky hned dvou na sobě nezávislých zdrojů ministr financí Andrej Babiš.

Brand24

Elektronická evidence tržeb už pomalu vstupuje do své 2. vlny. Již od 1. března bude evidovat dalších 250 tisíc podnikatelů včetně e-shopů, které přijímají hotovostní a online platby. O autentizační údaje si zatím zažádal pouze zlomek z nich. Podle Aleny Schillerové je zatím typická česká povaha, tedy vše nechávat na poslední chvíli.

Čtěte také: Máte obchod nebo e-shop? Začněte si vyzvedávat autentizační údaje k #EET

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).