Hlavní navigace

Zřejmě od července padnou výdajové paušály na polovinu. Zákon o daních se změní

20. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Senát sice neschválil novelu zákona o daních z příjmů, ale vrátil ji sněmovně jen s drobnými úpravami a posunul účinnost zákona na červenec.

Podnikatelé, kteří využívají výdajové paušály, by měli zbystřit. Zřejmě již od 1. července padne možnost uplatnit si výdaje paušálem v aktuální výši.

Tato novinka se ale bude týkat až daňového přiznání v příštím roce a ještě ne úplně všech. Novela zákona o daních z příjmů každopádně výdajové paušály omezuje, klesnou na polovinu. I když senát sněmovnou odklepnutý návrh neschválil, vrátil ji pouze s dílčími pozměnovacími návrhy a zároveň odsunul účinnost zákona k 1. červenci 2017.

Čtěte také: Spočítali jsme, že změny u paušálů mohou některé OSVČ přijít na statisíce korun

Podle návrhu by se snížila mezní hranice příjmů, ze které se maximální výdaje počítají, o 50 % na 1 milion korun. Stejně jako v současnosti by platilo, že paušál by šel využít i při vyšších příjmech, maximálně by jím podnikatelé mohli uplatnit výdaje odvozené z mezní hranice příjmů. Konkrétně by tedy šlo o následující stropy:

  • u 80% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 800 tisíc Kč
  • u 60% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 600 tisíc Kč
  • u 40% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 400 tisíc Kč
  • u 30% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 300 tisíc Kč

U paušálů ale bude platit přechodné ustanovení, podle kterého si podnikatelé budou moct za zdaňovací období 2017 vybrat, zda využijí novou úpravu (tedy nižší strop pro výdaje a návrat zvýhodnění a slevy) či stávající (vyšší stropy a bez zvýhodnění a slevy).

Brand24

OSVČ s výdajovými paušály bude totiž vrácena možnost využívat daňové zvýhodnění na děti a slevu na manželku/manžela. Nyní totiž pro všechny paušály platí, že poplatník, který uplatní paušální výdaje a součet jeho dílčích základů (kde se tyto výdaje uplatnily) je vyšší než 50 % celkového základu daně, nemůže zvýhodnění a slevu na manželku využít.

Čtěte více: OSVČ s paušály se má vrátit sleva na dítě, ale za cenu výrazného omezení paušálů

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).