Hlavní navigace

Zrušme poslední vlny #EET, u řemeslníků a spol. nemá evidence smysl

20. 4. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
[KOMENTÁŘ] O prvních vlnách EET si můžeme myslet cokoli, ale jedno je takřka jisté, poslední vlny, především pak řemeslníci, do rozpočtu nic nepřinesou.

U řemeslníků má totiž z nepřiznání přímý užitek i zákazník, kterého pak stojí služba méně. Jen stěží navíc půjde kontrolovat podnikatele typu elektrikářů či podlahářů.

Od posledních vln se nedá čekat ani koruna

První vlna EET odstartovala již v prosinci loňského roku. Jednalo se o restaurace a hotely. Před necelými dvěma měsíci se pak připojili obchodníci. Další vlna se pak má zapojit v březnu příštího roku. Mezi povinné subjekty k EET ve třetí vlně spadají ostatní činnosti (lékaři, právníci, účetní), vyjma těch v poslední fázi, dále pak například svobodná povolání, doprava, zemědělství. Poslední vlna podnikatelů by se měla do EET zapojit v červnu 2018. Konkrétně půjde hlavně o řemeslníky a podnikatele ve výrobě.

Od EET, jakmile se zapojí všichni dotčení podnikatelé, očekává Andrej Babiš roční přínos ve výši 18 miliard korun. Autor tohoto komentáře sice tomuto číslu nevěří a očekává jej výrazně nižší, ale připouští, že první dvě vlny mohou do rozpočtu nějaké „drobné“ přinést. Od třetí a především pak od čtvrté vlny ale nelze čekat prakticky ani korunu a buď stávající či nová vláda by minimálně poslední vlnu měla zrušit. Důvodů existuje hned několik.

Na neevidenci vydělává i zákazník

Ten hlavní je čistě ekonomický nebo fiskální, chcete-li. Zavedení EET u řemeslníků totiž výběr daní nezvýší. Velice přesně to před několika týdny popsal v rozhovoru pro server Podnikatel.cz Jiří Žežulka, bývalý šéf finanční správy. V případě, kdy jde o typické české „s dokladem, nebo bez dokladu“, zájem neevidovat máte na obou dvou stranách, jelikož zákazník dostane nižší cenu. Tomuto EET nijak nezabrání, řekl Žežulka.

Čtěte více: 3. a 4. vlna #EET nebude fungovat, tvrdí bývalý šéf finanční správy

Pokud například obchodník s potravinami nepřizná tržbu od zákazníka, cena se pro zákazníka nesníží a zisk z nepřiznané tržby jde čistě obchodníkovi. Stejně tak ani v restauraci zákazník na nepřiznané tržbě nevydělá ani korunu. Motivace zákazníků řemeslníků je však odlišná, u nich totiž na nepřiznání tržby vydělá i zákazník a mnohdy především on.

Zatímco restauratéři se musí obávat, že je někdo může za nezaevidovanou tržbu udat, řemeslníci mohou být v klidu, jelikož jejich zákazníci jsou v podstatě „spolupachatelé“. A vzhledem k tomu, že v rámci EET může pokutu dostat i fyzická nepodnikající osoba, která závažným způsobem úmyslně ztíží nebo zmaří evidenci tržeb, a to až do výše půl milionu korun, nedá se očekávat, že by si zákazníci pod sebou sami podřezávali větev.

Kontrolní nákupy moc nepůjdou realizovat

Dalším důvodem, proč by se třetí a čtvrté vlny neměla EET týkat, jsou kontroly, které de facto nepůjdou dělat. Už jen chodit k holiči na kontrolní nákup bude poměrně ošemetné a nechávat si udělat od elektrikáře nové rozvody prakticky nemožné. Samozřejmě je možné, že finanční správa uvolní desítky tisíc korun na to, aby si její pracovníci mohli v rámci kontrolních nákupů vylepšit od řemeslníků byt, není to však příliš pravděpodobné. Chodit pak kontrolovat lékaře s vymyšlenými chorobami není zrovna etické a ani ve vedení finanční správy snad nesedí takoví blázni, aby podobnou věc podporovali.

Kromě kontrolních nákupů chce finanční správa údajně podnikatele kontrolovat i za pomoci propracovaných analytických nástrojů, které mají na základě porovnání s dalšími obdobnými podnikateli označit podezřelé podnikatele z krácení tržeb. Jenže řemeslníci pracují zpravidla u klientů a může existovat milion důvodů, proč má některý instalatér desetkrát větší tržby oproti svému kolegovi, který má uvedeno stejné místo podnikání.

skoleni_15_4

Ostatně tato velká analytika, která navíc způsobila, že podnikatelé musí nesmyslně evidovat i platby kartou, je nevyužitelná i u e-shopů. U nich totiž oficiální sídlo podnikatele absolutně nehraje roli a usoudit z porovnání tržeb e-shopů se stejným sortimentem, že jeden z nich krátí tržby, prakticky nelze. U e-shopů totiž ještě více než kde jinde platí, že co e-shop, to naprosto specifický model podnikání.

Rozum u EET nečekejte

Ačkoli argumenty hovoří proti spuštění dalších vln, ke kterému má navíc dojít až po volbách, podnikatelé by na rozum politiků neměli raději spoléhat. Stačí vzpomenout, jak dopadla situace ohledně online plateb, které nedává smysl evidovat, které ale poslanci nebyli schopní kvůli politikaření z evidence vyjmout. Dost dobře se může stát, že se situace bude opakovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).