Hlavní navigace

"Zrušte reformy," vzkázal včera vládě milion stávkujících

25. 6. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 258398
"Nízké platy, velké daně, děkujeme ti, vládo, za ně", či "Topolánku táhni". I takovéto nápisy se objevily včera v ulicích. Uskutečnila se totiž největší odborářská akce od roku 1989, a to výstražná hodinová stávka. Podle odborářů ji podpořilo přes milion lidí. (UVNITŘ FOTKY A VIDEA)

Na včerejší den ohlásili odboráři výstražnou hodinovou stávku. Své slovo dodrželi a jednalo se tak o největší protestní akci odborářů od roku 1994. První odhad je zhruba milion aktivních účastníků naší protestní akce, uvedl bezprostředně po skončení stávky Milan Štěch, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Práci přerušila dle odborů zhruba třetina z nich. Vláda s odhady odborů nesouhlasí a myslí si, že se stávky zúčastnilo lidí mnohem méně. Mezi stávkujícími se nacházeli mimo jiné zdravotníci, strojvůdci či někteří řidiči tramvají a autobusů městské hromadné dopravy. Stávkovali také zaměstnanci Národní knihovny a Národního muzea, či zemědělci. Redaktoři business serveru Podnikatel.cz vyrazili do ulic Prahy sledovat průběh stávky.

Klikněte pro zvětšení
Stávka cedule

protestní cedule odborářů

Zdravotníci stávkovali již od rána

Již ráno vstoupila do stávky asi třetina zdravotníků. Nemocnice přešly s úderem šesté hodiny ranní na víkendový provoz a ošetřovaly jen akutní případy. Ve většině stávkujících zdravotnických zařízeních proběhla různá shromáždění a happeningy. Například v pražské Vinohradské nemocnici se konala akce s mottem Normálně platíte vy nám, dnes platíme my vám, při které lékaři zdarma nabízeli změření krevního tlaku a každému vyšetřenému dali 30 Kč.

Osamělý voják v poli

Klikněte pro zvětšení
Stávka důchodce

stávku využil ke svým protestům i osamocený senior

Ačkoli stávka měla propuknout až v jednu odpoledne, první náznaky se ukázaly již kolem poledne. Akce odborů využili např. i odpůrci radaru, kteří vystavěli v Praze informační stánek. Svéráznou formu protestu zvolil před polednem také nejmenovaný důchodce z Prahy, který se sám s cedulí protestoval proti vládní politice. Stojím tady za milion důchodců, které ožebračuje tato vláda, sdělil senior na otázku našeho serveru.

Zemědělci zatarasili magistrálu

Klikněte pro zvětšení
Stávka sláma 1

protestující zatarasili na pražském I.P. Pavlova komunikace balíky slámy

Neočekávanou akci také podnikly zemědělské odbory spadající pod druhou největší odborovou centrálu u nás, pod Asociaci samostatných odborů (ASO). Ještě před avizovaným začátkem stávky totiž zemědělci navezli do pražské Legerovy ulice slámu a asi ve 40 lidech zde na půl hodiny zastavili dopravu. Podle některých zdrojů stála auta až v Průhonicích. Zemědělcům vadí především vysoké daně a plánovaná důchodová reforma. Vadí nám neexistence možnosti dohodnout se se zaměstnavatelem na odchodu do předčasného důchodu, sdělil na místě serveru Podnikatel.cz Bohumír Dufek, předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy.

Klikněte pro zvětšení
Stávka 2

protestující zatarasili na pražském I.P. Pavlova komunikace balíky slámy

Tramvaje v Praze stály jen chvíli

Klikněte pro zvětšení
Stávka tramvaj

stávkující řidiči pražských tramvají v Dlážděné ulici

Největší akce se čekaly od jedné hodiny, kdy odbory vyhlásily oficiální začátek stávky. V pražských ulicích ale tramvaje a autobusy jezdily i několik desítek minut poté. Důvodem mohlo být i to, že dopravní podnik zaměstnancům, kteří plánovali stávkovat, přidělil odpolední služby, či je poslal na školení. Nakonec ale k přerušení na několik minut na pár místech skutečně došlo. Zastavily např. autobusy na Karlově náměstí. Jedna tramvaj pak zablokovala I.P. Pavlova a další tramvaj pak zastavila na zastávce Jindřišská. Redaktoři serveru Podnikatel.cz se zde stali svědky hádky mezi cestujícími a řidičem.

VIDEO: Vzájemná hádka cestujících

Tyto blokády ale vyřešil dopravní podnik tím, že na místo dopravil jiného řidiče, který se soupravou vyjel dále. Tramvaje tak stály jen zhruba deset minut. Tento postup se ale nelíbil odborářům, kteří jej považují za praktiky hodné doby před 70 lety a náhradní řidiče označili za stávkokaze. Toto může vést k tomu, že naše akce budou pokračovat, a to ve větším rozsahu, varoval Milan Štěch.

Situace v ostatních městech České republiky nebyla jednotná. Zatímco v Plzni či Brně tramvaje stály, autobusy a trolejbusy se rozjely asi po čtvrt hodině. V Hradci Králové a ve Zlíně doprava fungovala normálně.

Strojvedoucí stáli až do 14.15

„Zodpovědně“ se ke stávce postavili strojvedoucí vlaků, kteří dodrželi ohlášené přerušení práce až do čtvrt na tři. Kratší spoje se tak rušily a vlaky s delší trasou nabíraly hodinové zpoždění. Zatímco perony zely prázdnotou, nádražní haly se plnily lidmi, kteří si museli na spojení počkat. Ačkoli se ke stávce na dráze připojily jen odbory strojvedoucích, i ostatní železniční odbory jim vyjádřily podporu.

Klikněte pro zvětšení
Stávka - 05

Zastavené soupravy na pražském Masarykově nádraží

Zároveň železničáři plánují vyhodnocovat stav plnění jejich požadavků. V případě neuspokojivých výsledků z jednání mezi sociálními partnery rozhodneme o dalším postupu, včetně realizace časově neomezené stávky, píše se ve stanovisku šesti železničních odborů.

Hudba, poslech
K poslechu

Stávka se nevyhnula ani průmyslovým podnikům

Na hodinu zastavily také práci zaměstnanci některých průmyslových firem. Jednalo se např. o Škoda Auto Mladá Boleslav, Tatru Kopřivnice nebo např. Agrostroj Jičín. Podpora stávky byla maximální. Jen v Odborovém svazu KOVO se celkem do všech aktivit zapojilo 98 567 členů svazu, uvedl Josef Středula, předseda OS KOVO.

Odbory chtějí zastavit reformy

Odborům vadí reformy, se kterými přišla vláda Mirka Topolánka. Týká se to oblasti zdravotnictví, důchodů a veřejných financí. Podle názoru odborů reformní kroky v daných oblastech již mají či budou mít negativní dopad nejen na zaměstnance, ale na občany obecně, vysvětlil pro business server Podnikatel.cz Milan Štěch, předseda ČMKOS.

Klikněte pro zvětšení
Stávka odbory

odborové svazy na tiskové konferenci

Odboráři po vládě požadují přehodnocení a změnu reformy veřejných financí. Dále chtějí, aby se zastavily připravované změny v oblasti zdravotnictví, zejména přeměny univerzitních nemocnic, dalších zdravotnických zařízení a zdravotních pojišťoven na obchodní společnosti za účelem jejich privatizace. Požadujeme také, aby vláda přijala pozměňovací návrhy ČMKOS k novele zákona o důchodovém pojištění, zvýšila platy ve školství a zdravotnictví a dalších oblastech veřejné správy a služeb, doplnil Milan Štěch. V neposlední řadě odbory chtěji, aby se nezhoršila pracovněprávní ochrana zaměstnanců garantovaná zákoníkem práce.

Vláda stávku považuje za opoziční akci

Proti stávce ostře vystoupili představitelé vlády. Domnívají se, že se jednalo o politickou akci na objednávku opoziční ČSSD. Současně také z koaličních stran zaznívaly hlasy proti Milanu Štěchovi s tím, že stávku jen využívá jako své zviditelnění před podzimními senátními volbami. Milan Štěch je totiž senátor za ČSSD a na podzim hodlá opět kandidovat. O vyhlášení stávky rozhodl sněm ČMKOS, který tvoři zástupci 32 odborových svazů. Zviditelnění provádějí ti, co to dávají do souvislosti, ohradil se pro server Podnikatel.cz Milan Štěch a dodal: „Když našim oponentům chybí argumenty, uchylují se k podobným demagogickým prohlášením. ČMKOS proti reformě protestuje již přes rok.“

Podnikatelé jsou také proti stávce

S proběhlou stávkou však nesouhlasí ani podnikatelé. Hospodářská komora se stávkou rozhodně nesouhlasí. V tomto případě se nestávkovalo proti zaměstnavatelům, ale proti vládě. Chtěli-li tak zaměstnanci stávkovat, měli to udělat ve svém volnu, domnívá se Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR. Ke svržení vlády u nás existují demokratické nástroje zvané volby. Stávkovat se má proti zaměstnavatelům nebo státní zaměstnanci proti státu a ne jen tak, že se mi nelíbí politika vlády, připojil se s kritikou Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR.

Podnikatelé pochybují i o důvodech stávky. Jak se říká, důvod se vždycky najde. Je asi obtížné naformulovat to, co není. Ale stávka má být krajním prostředkem ve sporu k uzavření kolektivních smluv, myslí se Petr Kužel. Myslím, že problém je spíše ve špatné komunikaci naší stávající i dřívější politické reprezentace s odboráři, uvedl pro server Podnikatel Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a doplnil: Politici a významní ekonomové přece měli již hned po roce 1989 odborářům vysvětlit, že pouze liberální tržní prostředí přinese budoucí prosperitu, jako tomu je v USA či Japonsku.

Daně x

Všechna videa ze stávky

Stávka poškodí hlavně zaměstnavatele

Představitelé podnikatelů se také obávají ekonomických dopadů stávky. Zastavení výroby, služeb a dalších odvětví poškodilo nejen podnikatele a stát, ale zpětně také ty, co stávkují, potvrdil Petr Kužel. Zda se někdo chce zviditelnit, mi je docela jedno, ale ptám se, kdo uhradí škody, k tomu se jistě nikdo hlásit nebude, kritizuje Bedřich Danda.

Odboráří hrozí dalšími protesty

Vláda již před stávkou dala vědět, že svojí reformní politiku nehodlá příliš měnit. České zaměstnance neohrožují reformy, ale nedostatek reforem, potvdil Petr Nečas, ministr práce a sociálních věcí. Odboráři proto hrozí dalšími protestními akcemi, pokud vláda nepřistoupí na jednání s nimi a na jejich požadavky. My vydržíme a rozhodně nebudeme sedět jen tak se založenýma rukama, slíbuje vládě na závěr Milan Štěch.

Souhlasili jste se stávkou odborů?

  • Ano, je to ten nejlepší způsob, jak vyjádřit vládě nedůvěru.
    28 %
  • Ano, i když si myslím, že důvody nejsou zcela dostatečné.
    4 %
  • Ne, stávka nepostihne vládu, ale zaměstnavatele a občany.
    20 %
  • Ne, stávka je nesmyslná a odbory bych zrušil.
    48 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).