Hlavní navigace

Zvýší se rodičovský příspěvek a daňové zvýhodnění na první dítě

12. 5. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Novela zákona o státní sociální podpoře přináší řadu změn. A to do oblasti rodičovského příspěvku, daňového zvýhodnění a dalších prorodinných opatření.

Změní se i oblast soustavné přípravy na budoucí povolání. Zde se upravuje definice statutu studenta, která ovlivní nejen nárok na dávky státní sociální podpory, ale mimo jiné i nárok na daňové zvýhodnění a slevu na studium. Pozměňovací návrh novely zákona má přinést i vyšší daňové zvýhodnění. Jde o sněmovní tisk s číslem 854, který čeká schvalování Senátem. Předpokládaná účinnost změn je 1. ledna 2018.

Rodičovský příspěvek aktuálně

Rodičovský příspěvek je dávkou vyplácenou úřadem práce na péči o nejmladší dítě v rodině. Příspěvek náleží po skončení peněžité pomoci v mateřství. Pokud rodiči nárok na peněžitou pomoc nevznikl, náleží rodičovský příspěvek již od narození dítěte, a to v pevně stanovených částkách do čtyř let jeho věku. Délka pobírání rodičovského příspěvku nijak nesouvisí s rodičovskou dovolenou čerpanou jako překážka v zaměstnání.

Při stanovení měsíční výše rodičovského příspěvku rozhoduje denní vyměřovací základ (DVZ) pro účely peněžité pomoci v mateřství. Rodič si sám volí výši rodičovského příspěvku (v limitech dle výše DVZ, tím i délku jeho pobírání), a to až do 4 let věku dítěte, resp. do vyčerpání celkové částky 220 000 Kč. Jestliže není možné denní vyměřovací základ stanovit, náleží dávka ve výši 7 600 Kč měsíčně do konce devátého měsíce věku dítěte a od desátého měsíce věku ve výši 3 800 Kč měsíčně do 4 let věku dítěte. To platí pro situace, kdy rodič není nemocensky pojištěn. Kupříkladu některé osoby samostatně výdělečně činné, nezaměstnaní, studenti apod. Čtěte také: Aktuální změny v oblasti zaměstnávání a jejich účinnost

Rodičovský příspěvek může čerpat kterýkoli z rodičů, v péči se mohou i vystřídat. Podmínkou pro nárok na rodičovský příspěvek je osobní celodenní a řádná péče o nejmladší dítě v rodině. Je ale v určitých situacích povoleno umístit dítě do předškolního zařízení či předat do péče jiné osoby (např. po dobu výkonu práce, studia apod.).

Rodičovský příspěvek nově

Na základě návrhu novely zákona o státní sociální podpoře má dojít v této oblasti k podstatným změnám. Prvním z těchto zamýšlených opatření je zrušení současného omezení horní hranice výše rodičovského příspěvku ve výši 11 500 korun za kalendářní měsíc. Bude umožněno čerpat dávku až ve výši odpovídající 30násobku 70 % DVZ. Celou částku rodičovského příspěvku (220 000 Kč) bude možné vyčerpat za kratší dobu, tj. zhruba za šest měsíců, a rodičům tím bude umožněn dřívější návrat do zaměstnání. Opatření se týká především rodičů s vyššími příjmy.

Další změnou má být možnost volby výše rodičovského příspěvku pro osoby, které se neúčastnily nemocenského pojištění (OSVČ, studenti, nezaměstnaní). Nově by si mohly čerpání rodičovského příspěvku zkrátit. Nyní možnost volby nemají, čerpají v pevně stanovené výši. Na rozdíl od rodičů s velmi nízkým vyměřovacím základem, kteří tuto možnost volby mají. Původní úpravu chápaly nemocensky nepojištěné osoby jako diskriminující s ohledem na nemožnost volby výše a délky čerpání rodičovského příspěvku. Nově by mohly čerpat rodičovský příspěvek ve dvou variantách. Do částky 7 600 Kč měsíčně (zkrátit si tak dobu čerpání nejvíce na tři roky), nebo až do částky, která nepřesáhne 30násobek 70 % denního vyměřovacího základu měsíčně.

Současně se zvyšuje částka rodičovského příspěvku při narození vícerčat (o 110 000 korun) a upravují podmínky při současném čerpání rodičovského příspěvku v jiném státě.

Navržené změny ustanovení § 30 zákona o státní sociální podpoře:
Rodič volí výši rodičovského příspěvku do částky:

  • a) nepřevyšující 7 600 Kč měsíčně,
  • b) převyšující 7 600 Kč měsíčně, jestliže lze aspoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte v rodině 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 7 600 Kč, s tím, že zvolená výše rodičovského příspěvku nesmí přesáhnout 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu měsíčně. V případě, že u každého z rodičů lze stanovit ke dni narození dítěte uvedený denní vyměřovací základ, vychází se při stanovení výše rodičovského příspěvku z toho denního vyměřovacího základu, který je vyšší, nebo
  • c)1,5násobku částek uvedených v písmenech a) nebo b) v případě péče o vícerčata, nejvýše však do výše 1,5násobku 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu měsíčně.

Doplňuje odstavec 7, který zní: Jestliže rodič čerpal na nejmladší dítě v rodině dávku obdobnou rodičovskému příspěvku v jiném státě, odečte se mu z celkové částky 220 000 Kč rodičovského příspěvku částka vyplacená na totéž dítě jiným státem.

Zvýšení daňového zvýhodnění na první dítě

Ke zvýšení daňového zvýhodnění na druhé, třetí a každé další dítě došlo v poslední době již po několikáté. Naposled takzvaným daňovým balíčkem, na jehož účinnost se čeká. Pravděpodobně od června nebo od července tohoto roku (při měsíčním daňovém zvýhodnění, roční daňové zvýhodnění se dorovná v ročním zúčtování nebo podáním daňového přiznání). Zvýšení daňového zvýhodnění na první dítě bylo schváleno pozměňovacím návrhem ve třetím čtení. Zvýhodnění se má zvýšit z 13 404 Kč na 15 204 korun (o 150 korun měsíčně). Čtěte více: Kdy se poprvé využije vyšší daňové zvýhodnění?

skoleni_15_4

Změny v soustavné přípravě na budoucí povolání

Zákon o státní sociální podpoře rovněž definuje soustavnou přípravu na budoucí povolání. Studium z titulu soustavné přípravy na budoucí povolání má vliv nejen na posouzení nároku na sociální dávky rodiny, ale kupříkladu i dopad do oblasti daňových slev. Definice soustavné přípravy dítěte na budoucí povolání, za kterou se považuje studium na střední či vysoké škole v České republice, se upřesňuje tak, že služebním poměrem je myšlen služební poměr příslušníků bezpečnostních sborů a vojáků z povolání. Ti totiž nemají statut studenta. Od účinnosti novely zákona o státní službě nebylo ze zákona patrné, zda soustavnou přípravou na budoucí povolání bude studium za trvání služebního poměru (studium úředníků s takzvanou úřednickou zkouškou). Student ve služebním poměru, který je příslušníkem bezpečnostních sborů či vojákem z povolání, je finančně zajištěn na základě služebního vztahu, tudíž není nezaopatřený. Čtěte také: Uchazečům o zaměstnání skončí přivýdělek na dohodu o provedení práce

Dále se odstraní neodůvodněný rozdíl, který dnes existuje mezi studiem v České republice a studiem v zahraničí. Pro studium v České republice platí výjimky, které se nepovažují za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání. Jedná se o dálkové, distanční, večerní nebo kombinované studium střední školy, pokud je v době studia dítě výdělečně činné nebo má nárok na podporu v nezaměstnanosti či podporu při rekvalifikaci, a dále studium za trvání služebního poměru příslušníků bezpečnostních sborů a vojáků z povolání. Tyto dvě současné výjimky, jež se nyní posuzují pouze pro studium v České republice, byly doplněny i pro studium v zahraničí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).