Dobrý den.Může mi prosím někdo sdělit, jak dlouhá je ochranná lhůta u zaměstnankyně, která je na rodičovské dovolené? V Zákoníku práce jsem to nikde nenašel.Tzn., mám zaměstnankyni,jejíž rodičovská dovolená bude letos v lednu činit již 3 roky.Mám dojem,že kdysi byla v ZP přímo napsána doba trvání ochranné lhůty 3 roky,tzn.,že po tuto dobu není možno se zaměst. ukončit PP. Jak je to tedy nyní? Pokud se zaměstnanec neohlásí do dne, kdy je dovršena doba 3 let trvání rodič.dovolené,mohu s ní rozvázat pracovní poměr? V § 196 ZP se píše jen o tom, že rodičovskou dovolenou lze využít maximálně do doby 3 let věku dítěte, ale konkrétně o délce ochranné lhůty se tam nepíše nic.
Děkuji za odpovědi. P.Večerka.
K rodičovské dovolené - zaměstnankyně je v ochranné době (krom jiného) po dobu rodičovské dovolené, tzn. ne vždy do 3 let, i když ve vašem případě patrně ano. Pokud by ale zaměstnankyně požádala o rodičovskou dovolenou do 2 let věku dítěte, pak její ochranná doba trvá 2 roky. Vaše z-kyně požádala o RD do 3 let věku dítěte, tzn. že následující den je povinna se dostavit do zaměstnání. Je vhodné, jak píše p. Hovorka, vyzvat z-kyni předem k dostavení se a projednání, zda nastoupí či nenastoupí a dle toho můžete jednat. Pokud nechce nastoupit nebo má jiné zaměstnání, můžete se dohodnout na ukončení PP, tzn. dohoda § 49, ale to předpokládá dohodu obou stran. Pokud nebude reagovat na výzvy a nebude se dostavovat do zaměstnání, nedoloží překážku, která by jí bránila v nástupu do zaměstnání, pak jste před problémem jak ukončit pracovní poměr. S tímhle bývají problémy, nedoporučuje se okamžitě zrušit PP aniž byste zaměstnankyni kontaktovali, pokud se přes všechnu vaši "snahu" nebude reagovat, můžete jí dát výpověď pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci § 52 g) ZP. V tomto případě běží 2 měsíční výpovědní doba. Ale třeba to jsou černé obavy, kontaktujte ji a pak se uvidí. Není to sice vaše povinnost přímo ze zákona, ale vyhnete se posléze zbytečným nepříjemnostem a hlavně pak prodlení v řešení.
V tendru na právní zastupování MMR zvítězily čtyři advokátní kanceláře. V příštích čtyřech letech budou ministerstvo pro místní rozvoj zastupovat... více