Podnikatel.cz >Diskuse >Finančák požadoval...

Finančák požadoval "vytopené" doklady

před rokem jsem šel na finanční úřad oznámit ztrátu dokladů v účetnictví / díky havárii - vytopení místa , kde byly uskladněny / . Ihned na to však přišla finanční kontrola , která probíhá více jak rok a nestačím se divit . Úřad vyžaduje doklady o které jsem přišel a když jsem je nemohl doložit , jelikož si nepamatuji komu všemu jsem co prodal nebo kde jsem co koupil , tak mi vyměřil doplatek daně . Sháněl jsem ztracené doklady kde se dalo , ale samozřejmě všechny se mi zpětně sehnat nepodařilo . zachráněné doklady jakými byly třeba drobné nákupy z OBI , Tesca atd , které byly díky svému rozměru uloženy v plastových deskách a tudíž nedošlo k jejich poškození FÚ neuznal protože jsem nahlásil zničení dokladů , tak nemohu žádné mít .................. Konrola si prostě uznává doklady , které uzná za vhodné a já nemám šanci cokoli na tom změnit . FÚ mi vyřadil i kopie dokladů od firmy , s kterou jsem obchodoval cca 1,5 roku / měl jsem od nich cca 4 doklady / ale nyní se firma v místě podnikání již nezdržuje a důvodem proč byly doklady vyřazeny je , že majitel firmy byl před lety vyhoštěn z ČR a prý již několik let nepodává daňové přiznání .......jsem z toho zdrcen a podnikání na živnostenský list jsem tento rok ukončil . mám však platit dál zálohy na daň , které jsou v řádech desítkách tisíc ....
Máte s tímto někdo zkušenost a mohl by jste poradit ? sháním už právníka , protože vidím , že sám nedokážu problém vyřešit
Nálepky:
Michael Hovorka
29. 8. 2008 14:19
Nový

Michael Hovorka

hovorka (zavináč) podnikatel (tečka) cz

aura: 62

RE: Finančák požadoval "vytopené" doklady | celé vlákno

Dobrý den,

ta situaci, kterou popisujete, je naprosto absurdní! Finanční úřad nemá po Vás nárok požadovat doklady, pokud byly zničeny a vy jste tuto skutečnost řádně předem nahlásil. Je evidentní, že finanční úřad se domníval, že jste doklady zničil úmyslně. Pokud však disponujete důkazy, které prokazují (nejlépe zpráva z pojišťovny či záznam policie), že jste nehodu nezavinil, nemá FÚ nárok po Vás požadovat tyto doklady zpětně, pokud není možné jejich kopie získat jinou cestou, a navíc ještě po Vás požadovat finanční plnění.

Úředník evidentně zneužil svého postavení, protože pokud měl pochyby, že jste doklady zničil úmyslně, měl Vás na tuto skutečnost upozornit a dát ji v šetření.

Prosím, napište nám na adresu redakce e-mail se svými kontakty. Váš případ je velmi vhodný kandidát na článek a jsem ochoten s Vámi na FÚ poslat našeho redaktora, aby zjistil od kompetentních lidí více.

Určitě se, prosím, ozvěte.

Michael Hovorka
šéfredaktor

Diskuse pokračuje na novém fóru
3. 9. 2008 0:58
Nový

jezevec (neregistrovaný)

aura: 0

RE: Finančák požadoval "vytopené" doklady | celé vlákno
myslím že se dost pletete - podnikatel je vždy povinen a vždy vinen - a při kontrole musí zejména unést důkazní břemeno. žádnou katastrofou ani povodní se nelze z povinnosti doložit doklady vyvinit.
já jsem mel ve firmě krádež (od zaměstnance) - skončilo to u prokurátora a zaměstnanec byl odsouzen, ale stejně je na podnikateli jak doklady pro kontrolu doloží. největší úspěch jakého lze dosáhnout - že podnikatel nejde do basy, ale firma musí doplatit vše co nelze zdokladovat.

ostatně jinak by u nás každému druhému podnikateli vždycky jednou za rok někdo vykradl auto s dokladama, a nikdo by neplatil žádné daně, a každý by si na odpočty dph nárokoval co chce. postup berňáku vypadá tvrdě - ale jestli s ním pohnete, napište článek.
2. 9. 2008 15:57
Nový

Obyvatel (neregistrovaný)

To neni prvni pripad | celé vlákno
Tohle neni zdaleka prvni pripad, kdy urad postupoval podobne po nahlaseni znicenych danovych dokladu. Oni proste jen cekaji na sebemensi chybu, tady nejde o zadny princip. Asi nejlepsi je mit vse i v elektronicke podobe fyzicky umistene na bezpecnem miste - nejlepe tedy mimo uzemi bananove CR :-)
3. 9. 2008 0:43
Nový

Tomáš (neregistrovaný)

Re: To neni prvni pripad | celé vlákno
To je sice dobrá rada , ale finanční úřad elektronickou podobu dokladů neuznává a chce vše v originále . Vtipné na této situaci je i to , že banka nezobrazuje na výpise příjmení osoby jejíž je účet při vkladové transakci - tedy napíše tam jen vklad a nepíše jméno vkladatele / píše ho pouze v případě , že peníze vloží jiná osoba / . No a finanční úřad si tyto vklady okamžitě zařadil do rubriky příjmy a obratem doměřil "pořádnou daň" ! Banka samozřejmě může dohledat ony vkladové listy , ale za každý nalezený si účtuje 75,- Kč !
3. 9. 2008 10:32
Nový

Standa (neregistrovaný)

1. změňte banku :) na trhu jich je už dost

2. v kterém městě, proboha, FÚ neuznává elektronickou podobu dokladů? Je to nesmysl.
3. 9. 2008 12:24
Nový

Tomáš (neregistrovaný)

Nevím jestli je řešením měnit banku .

Vše se odehrává v Praze - finanční úřad Praha 4

zde neuznávají elektronické podání - doslovně napsali , že to pro ně není důkaz , že se událost stala . Požadují doklady o likvidaci pojistné události , která však ještě neproběhla . Je to spíše záměrné - vše si mohou ověřit ale nechtějí ! spíše si ověřují všechny faktury - tedy kopie , které jsme do účetnictví dodali - těm subjektům píší jestli jsme si opravdu nyní nechali vystavit kopii dokladů atd ...... pojišťovna je nezajímá - to by potvrdilo , že jsme si nic nevymysleli , ale to nechtějí slyšet .
3. 9. 2008 14:55
Nový

Standa (neregistrovaný)

To je divné. Chápu, že v malých městech neví, co je PDF. Ale v Praze normálně elektronické faktury uznávají, když to úředníci vidí, ani nemrknou. Stačí vypálit na CD všechny faktury a poslat poštou na FÚ.
3. 9. 2008 2:48
Nový

hm (neregistrovaný)

prekerni situace
Nezavidim Vam. Tema jiste vhodne na dukladnejsi rozbor. Nicmene asi sam uznate, ze moznost zneuziti jineho postupu, nez ktery na Vas je aplikovan by byla extremni. Imho i s timto rizikem, ktere ze zakona vyplyva, nema-li podniaktel v poradku doklady, je treba pri podnikani pocitat a mit nejlepe rezervu. To je samozrejme slozite pro chudsi podnikatele. Jestli vytopeni napachalo hodne skod, zkuste urednikum domluvit, ze by se Vam to jako pokus podvodu nevyplatilo, i kdyz pochybuji, ze skody dosahly takovych rozmeru, aby tento argument slo pouzit. Drzim palce at to dopane co nejlepe.
7. 9. 2008 6:32
Nový

monjar (neregistrovaný)

vytopené doklady | celé vlákno
Snažím se najít někoho kdo by mi poradil.Asi nebudu příliš konkrétní protože nevím přesně podrobnosti , ale jedná se mi o člověka , který je na pokraji svých sil a obávám se, že letitá stagnace přerostla v nechuť žití. Právě mu se před lety stal stejný problém s FU,jeho sklady a kancelář byly vytopeny a v důsledku toho nemohl na FU podat včas DPH. FU mu DPH vyměřil sám.(a věřte nebylo malé)Jakékoliv námitky proti výšce vyměření DPH FU neuznával.No a rozjel se kolotoč ,který tohoto člověka srazil na kolena.Postavit se po povodních znovu na vlastní nohy se mu nepodařilo.Zničené zboží se nedalo prodat nemohl včas zaplatit dodavatelům,no a FU rozjel kolotoč na neplatiče. Samozřejmě jsou věci, které mohly tenkrát vzniklou situaci trochu pozměnit např.pojištění(nevím proč se neuplatňovalo).Jenže já toho člověka znám dokázal jednat,byl bojovník jen tak se nevzdával.A co je z něj dnes? Díky výměru DPH FU bezdomovec dlužící státu přes šest nul a to bez penále.Málokdy se rozmluví o povodních před lety a když už , tak říká:,,Kdo to nezažil si nedokáže představit bojovat se státní institucí,to mě dostalo na kolena a stagnoval jsem. PROSÍM kdo z vás ví jak mu pomoci,nebo na koho se obrátit.Budu vám vděčna za jakoukoliv odpověď.
8. 9. 2008 12:37
Nový

Standa.S (neregistrovaný)

Ius resistendi | celé vlákno
Přesně tyto negativní zkušenosti podnikatelů s českým státem by měl každého začínajícího podnikatele vést k následujícím preventivním opatřením, která minimalizují nebezpečí kontaktu s nimi:
1. sídlo firmy na Praze 3
2. nemít zaměstnance, kancelář a majetek, vše outsourcovat
3. maximální objem činnosti, tam kde to jde, převést na firmu registrovanou v zahraničí
4. nezakládat firmu na své jméno, ale jako dceřinnou firmu zahraniční firmy, sebe udělat jen jednatelem

A stále dokola si opakovat: jediným úkolem finančního úřadu je vybírat daně do státní pokladny. Všechno ostatní, včetně pokusu o likvidaci daňového poplatníka, je zneužití pravomoci státního úředníka.
9. 9. 2008 11:50
Nový

monjar (neregistrovaný)

Re: Ius resistendi | celé vlákno
Asi máš pravdu,jenže co teď???Jak dál??Přece není možné, aby stát vytvářel uměle bezdomovce.Nemohu se dívat na to ,jak člověk strácí poslední pud sebezáchovy. Hledám teda někoho , kdo mi pomůže, nebo poradí ,jak ho z toho dostat.Jak postupovat , aby mohl zase začít od nuly,a našel zase svou důstojnost a cenu. Děkuji všem,kdo bude ochotný pomoci.
9. 9. 2008 11:56
Nový

jezevec (neregistrovaný)

Pokud se jedná o s.r.o. - najít v Praze na Hlavním nádraží nějakého bezdomovce s platnou občankou a bez záznamu v trestním rejstříku, umýt ho, koupit mu u vietnamců slušivý oblek, a s.r.o mu prodat. Pokud se jedná o f.o. tak si najít dobrý strom a pevný provaz.
9. 9. 2008 16:34
Nový

monjar (neregistrovaný)

Tak tuhle pomoc jsem fakt nečekala.O s.r.o.se nejednalo.No a ten strom s provazem???Možná by to bylo řešení,a nad tím i přemýšlí . Já se ale teď pokouším orientovat v promlčení dluhů,ale jaksi mi to moc nejde.Pokud má někdo zkušenosti jak v této věci postupovat,byla bych ráda, kdyby se mi ozval. Díky.
12. 9. 2008 0:00
Nový

jezevec (neregistrovaný)

Status fyzické osoby má ze zákona ručení neomezené. S tím se asi nedá nic dělat. Dohodnout splátkové kalendáře a splácet a splácet. Stát se doživotním nemajetným bezdomovcem bez příjmu - čas od času pohostit exekutora, ukázat mu jeskyni, páchnoucí oděv a otlučený hrniček - a splácet a splácet.
A nebo založit zahraniční firmu v některé zemi s anonymním obchodním rejstříkem, v česku založit českou dceru s.r.o, a podnikat na netransparentní papíry jako jednatel. To se ale nesmí.
Prostě - dluhy se platí, no, ochota věřitelů dluhy promlčovat je nikoli kupodivu mizivá, i když se jedná o stát.
12. 9. 2008 13:09
Nový

monjar (neregistrovaný)

,,Ochota věřitelů dluhy promlčovat je nikoli kupodivu mizivá, i když se jedná o stát." Jak na to???poradíš??
16. 9. 2008 0:20
Nový

jezevec (neregistrovaný)

beztrestně nezaplatit dluhy lze za jistých okolností naplánovat - málokdy to však lze zařídit zpětně. tedy nikoliv, v případě že fyzická osoba naseká dluhy, musí je zaplatit a nikdo jí to nepromlčí.
možná došlo k nedorozumění ve složité větě, takže ji napíšu jinak: ochota věřitelů dluhy promlčovat je mizivá, i když se jedná o stát. nikoli kupodivu.
17. 9. 2008 7:11
Nový

monjar (neregistrovaný)

Ahoj.Tedy fakt píšeš dost složitě.Buď jsi tak chytrej a používáš právnická souvětí,nebo já tak blbá.Fakt mi hlava nebere -nikoli kupodivu.Zkus mi to prosím tě ještě víc rozepsat teda jestli Tě to neobtěžuje.A co tedy potom znamená ,,námitka promlčení." Díky.
18. 9. 2008 5:48
Nový

jezevec (neregistrovaný)

ten kdo někomu dluží peníze - je dlužník. ten druhý, komu je dluženo - je věřitel. takový věřitel chce obvykle svoje peníze - a rozhodně nechce je promlčet. tomu se nelze divit. bylo by ku podivu, kdyby věřitel souhlasil s promlčením - proč by to sakra asi dělal???? tedy nikoli, nelze se divit, pokud věřitel chce svoje peníze.
termín "námitka promlčení" jsem nikde nepoužil takže se k němu nemohu vyjádřit. tuším že právnicky vzato, je pohledávka (tedy dluh) promlčena po čtyřech letech - ovšem pokud se o ní nikdo nestará a nikdo to nezažaluje. takové štěstí má málokterý dlužník. zažalované nebo vymáhané dlouhy jsou už nepromlčitené, proč taky.
já opravdu nechápu co vám připadá nepochopitelného na tom, že dluhy se mají a musí platit a nikoliv promlčovat. jestli tomu nerozumíte - půjčte mi prosím deset tisíc, a já vám je pár let nebudu vracet, a tim se to jako promlčí. chápete?
18. 9. 2008 9:47
Nový

monjar (neregistrovaný)

Ahoj.To naprosto chápu!!Ale samozřejmě jsem přesvědčená, že jsou i souhry náhod ,které dostanou člověka na ulici pod most ,aniž by mu byla dána šance prokázat své nezavinění.(možná jindy Vám je napíši.)A když už je člověku přiznán neoprávněný dluh ,nemá možnost v této společnosti jakýmkoliv způsobem jej splácet.(nemluvím o malém dluhu několika tisíců). Proto to promlčení dluhů. Tak například -není možnost otevřít si živnost.Pokud Vás někdo zaměstná exekutor sáhne na Váš plat a určitě nenechá víc než je přiznáno státem životní minimum.(potřebnost)Když to přeženu a možná vám nechá víc zhruba 5000 až 7000 počítejte teď se mnou:Jelikož Vám je zabaven majetek včetně střechy nad hlavou, jste nucen si najít podnájem ,který není nejlevnější v průměru se pohybuje mezi 4000až 6000 bez inkasa,takže k tomu přičtu zhruba 1800 až 2500 inkaso.Takto levný nájem najít přímo ve městě ,kde máte práci,jste v pohodě,protože představit si dojíždění za prací a mít další výdaj na dopravu což do 20km představuje finanční náklady kol.1000kč je k zbláznění..A to nemůžete pracovat na směny,jelikož spojení mezi obcemi a městy je mizerná.(a jelikož vám exekutor zabavil i auto),a budu počítat dál :denní strava -2rohlíky,20dkg kabanosu,1 vejce 1 rajče 2krajíčky chleba,kousek másla=asi 30kč.Na této stravě zůstanete možná tři dny a buď hodíte změnu a dostanete se na průměr 70kč ,nebo padnete.Nečekané výdaje např:nemoc ,léky ,to si prostě nemůžete dovolit. A budem sčítat průměr: 5000 -nájem+2100 inkaso+1500 jídlo =8600(nepočítám dopravu ani nečekané výdaje ) Tak a co teď ? Ať odečítám jak odečítám, pořád mi vychází mínus 2400.Buď chcípnete na ulici, nebo chcípnete v pronajatém bytě,s tím vědomím, že byla umořena alespoň jedna malilinkatá část dluhu z vašeho platu.Takže dluhy zůstávají ,ulice se plní bezdomovci a věřitelé dál čekají. Tímto se opravdu nic neřeší ,mělo by se postupovat jinak a hlavně můj pocit z takovýchto případů je ,že není uspokojen věřitel ,ale exekutoři, kteří si účtují nemalé finanční ohodnocení z vymáhajících dluhů a vlastně oni profitují z takto vzniklé situace na prvním místě a až teprve poté je uspokojen věřitel, pokud na něj zbyde.
18. 9. 2008 10:35
Nový

jezevec (neregistrovaný)

máte naprostou pravdu, že taková situace je prdelní, možná nepřiměřeně tvrdá.
lumpové si dovedou bankrot naplánovat a ještě na tom vydělat - relativně slušný člověk do toho vletí ani neví jak. přesto se domnívám, že "promlčení" dluhu je sprosté slovo. souhlasil bych se splátkovým kalendářem, odpuštěním příslušenství, umožněním podnikání se zástavním právem pro věřitele - existují možnosti na hraně zákona jak podnikat na cizí papíry. ale sám bych dluhy nikomu nepromlčel.
ostatně ten váš člověk taky není úplné lilium - neb, pravíte - exekutor? kdepak se vzal, exekutor? proběhl soud, přikázání pohledávek, platební příkaz - a pan dlužník na to roky čuměl z okna, a čekal až (že) mu někdo dluhy promlčí? v takovém případě je jen zdravé, pokud pár let pobude pod mostem a podnikat nebude. exekuce neproběhne ze dne na den, jistě bylo několik ROKŮ po kterých mohl věci řešit.
podnájem za 6+2 tisíce? děláte si srandu? i v praze jsou ubytovny za stovku na den, když je někdo plajte nemůže si takový luxus dovolit.
auto na dojíždění do práce?????
prosimvás ať ten pán pár let pracuje, aby si uvědomil, že milion - to neni číslo na papíře, které se kdyžtak promlčí - ale aby mu docvaklo, kolik námahy je vydělat to prací. ti lidi jimž dluží a jejichž "promlčení" se domáháte, ty peníze taky nevys(eděli)
18. 9. 2008 14:28
Nový

monjar (neregistrovaný)

Ahoj,asi jsem Vás dostala přesně tam kam jsem nechtěla.Jsou prostě lidé ,kteří jsou přesvědčeni že ocitnout se v takové životní situaci ,za to si může každý sám, svou leností, nezodpovědností........ Ano existují možnosti podnikat na hraně zákona,ale k tomu potřebujete asi i pár známých, což když se ocitnete v této situaci postrádáte.Ale je to o hraně zákona.Takže?? Dříve než proběhl soud se snažil prokázat, že finanční výměr je neoprávněný a bohužel zkuste jít proti státní instituci bez advokáta.Takže, když se ocitnete ze dne na den absolutně bez peněz,bez majetku,a podpory rodiny asi stagnujete.Už jste si někdy všiml jak chodí doporučená pošta ,nebo pošta do vlastních rukou??Víte, že pošťačka vhodí do schránky poze upozornění.A co když nefunguje rodina ,nebo například soused se s Vámi nesnese ,nebo například člověk od naproti má na vás pifku.Co myslíte, najdete ve schránce upozornění,že si máte na poště vyzvednout doporučené dopisy?? A nemohla by být právě tohle návaznost na řešení dané situace? (je toho víc co hraje proti dlužníkům a zároveň neuspokojuje věřitele) No i tady jsou ubytovny ale ne za 100.nejnižží 120kč na den, a určitě né takové množství jako v praze ,takže čekací doba je tu poněkud zapeklitě delší.A tak čekáte a čekáte až ztrácíte vidinu řešení.Takže můžeme počítat znovu - nájem-3600ubytovna+1500jídlo=5100.A jelikož se držím té nejnižší hranice výdajů bez nároku na léky budu odečítat i od nejnižšího zůstatku mzdy po exekuci.(jsem přesvědčená že zůstává daleko méně. Takže 5000-5100=-100.A jsme zase V mínuse.Ale to nevadí vždyť držet dvoudenní půst je přece zdravé. Víte ,když vám v Praze ujede autobus ,tak jede trolejbus,pak taky jede tramvaj no a pak taky jede metro a to v intervalu několika minut.Pááni ,tak to tady z těch některých okolních vesnic jede pouze autobus a to ráno i večer,jakej LUXUS když člověk pracuje třeba 20km od bydliště a má auto!!! A jakej mají luxus v jiných vesnicích ,když tam projede i vlak. Samozřejmě ani já nechci omlouvat dlužníky ,bylo by mi těžko kdybych někomu půjčila a on to nevrátil.Ale jsem přesvědčená, že pokud se nezmění postup vymáhání dluhů nebude uspokojen věřitel, ale pouze exekutor.Neomlouvám dlužníky.Jen jsem se tady snažila najít pomoc pro člověka ,který se tam kde je ocitl nepříjemnou souhrou náhod.A to se myslím může stát každému z nás, protože jak říkám :,,Nikdy neříkej nikdy"
19. 9. 2008 3:49
Nový

jezevec (neregistrovaný)

myslím že tato diskuse již přesáhla účel tohoto serveru - takže pokud si chcete pohovořit konkrétně, dejte mi sem někam mejla a já vám odněkud odpovim. apriori ovšem počítejte s tim, že s exekucí za fyzickou osobou se nedá dělat skoro NIC.
Sledování názorů

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen registrovaným uživatelům.

Prosím, přihlašte se a nebo se zaregistrujte.

Přehled názorů

RE: Finančák požadoval "vytopené" doklady Michael Hovorka
29. 8. 2008 14:19
└  RE: Finančák požadoval "vytopené" doklady jezevec
3. 9. 2008 0:58
To neni prvni pripad Obyvatel
2. 9. 2008 15:57
└  Re: To neni prvni pripad Tomáš
3. 9. 2008 0:43
 └  Re: To neni prvni pripad Standa
3. 9. 2008 10:32
  └  Re: To neni prvni pripad Tomáš