Hlavní navigace

Názor k aktualitě O kolik se vám zvýší důchod, pokud nyní berete 13 tisíc? A když 16 nebo 19 tisíc? od Karsu - Zásluhovost při vypočítávání důchodů je dle mého mínění...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 9. 2021 15:44

    Karsu

    Zásluhovost při vypočítávání důchodů je dle mého mínění velmi problematická věc. Sice se tady vytvořilo množství názorů, které tu zásluhovost velmi vyzdvihují jako něco, co je částka přispěná v minulých letech do důchodového systému. Ten starobní důchod je však něco jako zdravotní pojištění či pojištění obecně. Tam pojistitelé skládají částky dle svého výdělku a stane se, že zpět z toho nedostanou nic a nebo velmi málo, protože zkrátka se neocitli v potřebné nouzi. Jde tzv.o princip solidárnosti. Pro starobní důchod se také skládáme, ale je to vždy pro ty, co právě důchod pobírají. Až se my poté ocitneme v důchdu, tak nám ho budou platit ti, co právě vydělávají. Nenechte se prosím mýlit tím politicky prosazovaným názorem, že si sami na ten důchod nějak spoříme. To je ekonomický nesmysl, o kterém ti erudovaní ekonomové vědí. Naše "uspořené peníze" časem projdou někdy ač turbulentní inflací a kde pak ty uspořené peníze jsou? Když to ti "aktivní" na nás teď právě nevydělají, tak nám ty úspory jsou zcela nanic, protože nepotřebujeme peníze, ale potřebujeme jídlo, ošasení, služby apod.. Peníze jsou jen takové poukázkyza které ty služby či výrobky vyměňujeme. Když ta výrobky ani služby nejsou, tak temi penězi můžeme akorát zatopit. Už se to v minulosti mnohokrát slalo. Proto je zřejmě v pořádku, když ten základní výměr je podle odvedených peněz, či-li výdělků v průběhu let, ale ta valorizace by měla být pak pro všechny stejná. Pro každého důchdce jsou ty servisní služby pečovatelů, doktorů a dalších pracovníků v této oblasti stejné a tudíž vlastně vůbec nerozhoduje, kolik jsme do systému vložili. Podle výdělků se také nenechá spolehlivě určit, kdo svou prací více přispěl, protože lidé produkující skutečné hodnoty nebývají vždy dobře placeni. Výborné platy mají mapř. všelijací makléři. kteří jen umějí překulovat peníze z jedné hromady na druhou.
    To je důvod, proč si myslím, že po výměře důchodu by už ty valorizace se měly dělat shodnou částkou. Když by tam ta "zásluhovost " měla zůstat, tak by se v přidání neměla podílet částkou vyšší než 20%.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).