Hlavní navigace

Názor k aktualitě OSVČ by se mohly zvednout odvody na pojistné na úroveň zaměstnanců od Vít Šesták (v6ak) - Můžeme to pojmenovat jak chceme, na výsledek to...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2023 16:02

    Vít Šesták (v6ak)

    Můžeme to pojmenovat jak chceme, na výsledek to vliv příliš nemá. Mějme kousek pečiva za 20 CZK + 15% DPH, tedy celkem 23 CZK s DPH. Je jedno, jestli budeme říkat, že zákazník zaplatí 20 CZK + 3 CZK DPH, nebo že zákazník zaplatí 23 CZK a obchod odvede 3 CZK, nebo jestli zákon DPH rozdělí třeba na 1 CZK na straně zákazníka + 2 CZK na straně obchodu. Ve všech případech zákazník zaplatí 23 CZK a dodavatelé (obchod, pekař, distributor, zemědělci, …) si nějak rozdělí 20 CZK. Liší se jen papírování.

    Vliv na slevy na dani – v současnosti ani ne, protože slevy IIRC uplatňujeme jen z DPFO, ale ne už ze zdravotní a sociální daně. Ale i kdyby tu nějaký vliv na slevy byl, vyřešit by to byla jen technikáliez která by neměnila pointu.

    Nevím, jestli jsem pobral poslední odstavec. Ano, státní zaměstnanec svým způsobem neplatí žádné daně, resp. je tu čistý příjemce. Moc jsem nepobral tvrzení, že OSVČ zaplatí na daních víc než zaměstnanec. Je to založené na předpokladu, že zaměstnanec dostane na důchodu víc, než o kolik zaplatí na daních navíc?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).