Hlavní navigace

Se džbánkem do hospody pro pivo: Výčepní ho může odmítnout naplnit

16. 3. 2023

Sdílet

2.10.23 2*/čepovat pivo, hospoda, chmel, mok, pěna Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed

Už v loňském roce byly uvedeny změny, které přinesly omezení v užívání jednorázových obalů a plastů. V souvislosti s tím se však stále objevují nejasnosti, co je a není v souladu legislativou.

Podpora trendu omezování nadbytečného užívání plastů je žádoucí. Jak upozorňuje Hygienická stanice hlavního města Prahy, stále platí, že pro kontakt s potravinami, i z hlediska hygienických požadavků, jsou nejvhodnější klasické materiály, jako je sklo, keramika, porcelán a kvalitní nerezová ocel. 

Právě na hygienickou stanici se stále častěji obrací podnikatelé s dotazy na situace, které přináší praxe. Jede z dotazů směřuje na možnost odmítnutí použít zákazníkem přinesenou nádobu. Pokud to přeneseme na klasickou situaci z praxe: Může výčepní odmítnout načepovat pivo do vlastního džbánku

Pivo do džbánku nenačepuje. Proč?  

Jak potvrzuje hygienická stanice v odpovědích, výčepní odmítnout naplnit pivo do džbánku může. Důvodů je hned několik. Například z obav možné kontaminace jeho provozních zařízení, protože nemá pro tuto činnost vytvořeny dostatečné podmínky.

Dalším důvodem může být také obava, že by přinesená nádoba mohla být např. znečištěná (i když zákazník trvá na tom, že je čistá). V případě následných zdravotních problémů zákazníka pak bude provozovatel jen obtížně prokazovat, že byly vzniklé zdravotní obtíže v důsledku znečištěného obalu zákazníka a nezpůsobil je vlastní vydaný nápoj.

Stále prodáváte jednorázová plastová brčka či kelímky? Hrozí vám pokuta až 5 milionů Přečtěte si také:

Stále prodáváte jednorázová plastová brčka či kelímky? Hrozí vám pokuta až 5 milionů

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2023 21:58

    Radim

    A když mi načepuje tři půllitry, smím si je do džbánku nalít sám? Jak se bude prokazovat, že neměl kontaminované pivo, v tomto případě? A smím si po cestě z hospody sníst zbytek vlašáku, který mám v kapse už od rána? Jak se bude dokazovat, že zdravotní komplikace nezpůsobilo jeho pivo? Přiznám se, že druhý důvod ("hostinský může odmítnout načepovat pivo do džbánku, protože zákazník může mít zdravotní komplikace, které si způsobil sám a nesouvisejí s prodaným pivem") připadá dost absurdní...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).