Hlavní navigace

Ve vepřovém mase z Polska je nadlimitní obsah antibiotik. Lidl ho musí stáhnout z prodeje

Sdílet

Jana Knížková 7. 10. 2021

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu mleté vepřové maso prodávané v prodejnách obchodního řetězce Lidl. Laboratorní vyšetření odhalilo v surovině (masovém ořezu z Polska), z níž byl produkt vyroben, nadlimitní obsah antibiotika amoxicilinu. 

Pokud máte produkt doma, rozhodně byste ho neměli konzumovat a můžete jej vrátit v prodejně, ve které jste ho zakoupili.

Identifikace výrobku:

Název: Vepřové mleté maso 20 %, váha 1 kg
Výrobce: MASO POLIČKA s. s.
Číslo šarže: 207237
Datum použitelnosti: 10. 10. 2021
Celkové množství: 17 430 kg

Inspektoři SVS odebrali u výrobce vzorek ze zásilky masového vepřového ořezu dovezeného z Polska. Následné vyšetření prokázalo ve vzorku výrazně nadlimitní obsah amoxicilinu. Detekovaná hodnota byla 60krát vyšší než limit, který činí 50 µg/kg.

Bylo zjištěno, že provozovatel v mezidobí mezi odebráním vzorku a obdržením výsledků použil masový ořez k výrobě výše popsaného produktu. Dne 3. října 2021 bylo veškeré množství vyexpedováno do skladů obchodního řetězce Lidlu. 

Proč se užívají antibiotika? 

Antibiotika se v chovech hospodářských zvířat používají v medicínsky odůvodněných indikacích s cílem zachování dobrého zdravotního stavu a užitkovosti a jejich odpovědné používání přináší řadu pozitiv. Minimalizují například četnost, závažnost a zdravotní dopady výskytu infekčních onemocnění zvířat a s tím spojené i nepříznivé ekonomické dopady. Proto, že používání antibiotik přináší také řadu rizik, je v celé Evropské unii od roku 2006 zakázáno používat antibiotika coby stimulátorů růstu a produkce u potravinových zvířat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).