Hlavní navigace

10 chyb, kterých se vyvarujte při pohovorech s uchazeči o práci (1. díl)

23. 9. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Udělat správně pohovor s uchazečem o práci není taková hračka, jak si mnozí podnikatelé myslí. Přinášíme výběr deseti chyb, které zaměstnavatelé nejčastěji při pracovním pohovoru dělají.

Nedávno server Podnikatel.cz přinesl článek, s jakými bizarnostmi se podnikatelé mohou setkat v životopisech uchazečů o práci. Sami podnikatelé (případně personalisté) však v hledaní zaměstnanců také často chybují, především pak u přijímacích pohovorů. Dobře vedené interview může uchazeče o práci velmi navnadit a namotivovat, špatně vedené může učinit pravý opak. V očích kandidáta společnost ztratí kredit a on raději zamíří do jiné firmy. Přinášíme proto výběr deseti nejčastějších chyb, kterých se zaměstnavatelé při pohovorech s uchazeči o práci dopouštějí a kterých se snažte vyvarovat. Čtěte více: Perličky a bizarnosti, se kterými se firmy setkávají v životopisech

1) Nedostatečná připravenost

Připravit se na pracovní pohovor by nemělo být povinností pouze uchazečů, ale rovněž zaměstnavatelů. Přestože odborníci radí, abyste vyzvali uchazeče na začátek k tomu, aby o sobě něco řekl, neznamená to, že se o dotyčného dopředu nezajímáte a nevíte ani, jak se jmenuje. Předně si dopředu prostudujte materiály uchazeče, které máte k dispozici, tak abyste při samotném pohovoru na nic nezapomněli. Nejde jen o slušnost ale také o to, aby vám nic důležitého neuniklo. Podklady pro jednání s uchazečem by měly být předem připravené, nemělo by se stát, že se hledají až před samotným kandidátem, upozornila pro server Podnikatel.cz Vladimíra Futerová ze společnosti Adecco.

Dostatečná připravenost na pohovor však neznamená pouze přečíst životopis uchazeče, ale být dochvilný, připravit si na interview dostatek času a vybrat vhodné prostory. Rozhovor by měl probíhat na klidném místě, kde se dobře uslyšíte a nebude vás nic rušit. Pobíhat minutu do začátku pohovoru po firmě a hledat prázdnou místnost není zrovna dobrá vizitka. V případě, že ve firmě žádnou vhodnou místností nedisponujete, zvolte salónek v klidné kavárně či restauraci. Určitě se vyhýbáme jakýmkoli rušným místům. Během interview není též vhodné jíst, zvedat telefony či nechávat uchazeče příliš dlouho čekat, doplnila Monika Šulcová z firmy Grafton Recruitment.

2) Obecný “pokec” místo pohovoru

S nepřipraveností souvisí i další chyba, které se někteří podnikatelé dopouštějí. Pohovor nijak nevedou, nechávají jej volně plynout a v klidu poslouchají uchazeče. Obecně si poté povídají a neptají se na důležité informace. Rozhovor musíte vést vy a musíte se při něm tázat na konkrétní věci. Vaším cílem je zjistit o kandidátovi co nejvíce, abyste se mohli rozhodnout, zda ho přijmete. Účelem pohovoru si není hezky “pokecat”.

Odborníci proto doporučují, nenechat uchazeče hovořit ve formě „my jsme dělali“, ale tlačte je do vyjádření „já jsem dělal, měl jsem na starosti, zodpovídal jsem za…”. Je třeba se ptát. Ptát se skutečně na konkrétní údaje a věci, jak práce vypadala, co kandidát opravdu dělal, co byl jeho úkol v minulém zaměstnání, tvrdí Daniela Čajánková, majitelka personální agentury Stimul. Podle Čajánkové nestačí “si jen myslet”, ale je třeba skutečně vědět. Časté jsou předpoklady, že kandidát toto umí nebo v tom má praxi. Teprve po konkrétním dotazu „Dělal jste, umíte pracovat s, setkal jste se s…“ se budete rozhodovat na základě informací, říká Čajánková. Čtěte více: 5 typů zaměstnanců, kterým se vyhýbejte velkým obloukem

3) Nadřazené chování a nerovný přístup

V řadě lidí zůstává zakořeněné, že zaměstnavatel je ten, kdo si vybírá a kdo rozkazuje, a že uchazeč poslouchá a může jen doufat, že si jej podnikatel vybere. Uvědomte si však, že si nevybíráte jen vy zaměstnance, ale že i si on vybírá vás, respektive firmu, kde chce pracovat. Jakákoliv nadřazenost vůči uchazečům o práci tak rozhodně není na místě a zle se vám může vymstít. Jít na pohovor s tím, že bez pozice ve vaší firmě ztratí pro uchazeče život smysl, je přinejmenším hloupé. Uvědomte si, že jste si s uchazečem rovni.

Dejte si též v tomto ohledu pozor na neverbální komunikaci, způsob pokládání otázek a oslovování. Přestože to nemusíte kolikrát ani tak myslet nebo cítit, druhá strana může vaše chování přečíst jako povyšování. Stejně tak si ohlídejte, aby všichni uchazeči měli stejné podmínky, váš stejný přístup i stejné informace. “Nezamilujte” se hned do prvního člověka, se kterým pohovor absolvujete. Zaměstnavatel mívá tendenci porovnávat další kandidáty s prvním, měl by však zůstat neutrální, každého posuzovat jednotlivě, vysvětlila Vladimíra Futerová ze společnosti Adecco.

4) Přílišná familiérnost nebo naopak odtažitost

Kromě toho, že se nad uchazeče nepovyšujte, se rovněž nechovejte příliš familiérně. Přijít na pohovor s tím, že jste se včera zřídili tak, že jste spadli pod stůl a že jste poté sbalili barmanku, sice možná trochu uvolní atmosféru, ale příliš vám v očích uchazeče nepomůže. Na pohovoru se nesnažíte jen poznat kandidáta, ale i on se skrze vás snaží zjistit vše o pracovní pozici, firmě, kolektivu a nadřízeném. Toto všechno mu zprostředkovává ten, který pohovor vede.

Obzvláště opatrní buďte s používáním křestních jmen. Přestože všechny možné P.R. agentury a specialisté v dnešní době radí užívat při komunikaci oslovování křestním jménem (samozřejmě s vykáním), mnoha lidem přijde tato forma vtíravá. Snažte se jí proto vyhnout a držte se klasického oslovení pane/paní/slečno. Zároveň ovšem nespadněte do druhého extrému, tedy že se k možnému budoucímu zaměstnanci chováte jako „psí čumák“ a tváříte se jako při pokeru. Na závěr tohoto bodu ještě jedna poznámka. Lepší, než se křečovitě držet nějakého schématu, jaký při pohovoru “správně” být, je chovat se přirozeně a lidsky. Čtěte také: 7 oborů podnikání s nejhorší pověstí

5) Pokládání diskriminačních otázek

Navzdory tomu, že vás některé věci o uchazeči zajímají (vcelku logicky), podle antidiskriminačního zákona se na ně ptát nesmíte. Jde docela o slušný seznam. Podle zákona jsou zakázány otázky na věk, zdravotní stav (způsobilost k práci se prokazuje vstupní lékařskou prohlídkou), plánování rodiny, těhotenství a děti, náboženství a filosofické přesvědčení, sexuální orientaci, majetek a finanční závazky, národnost, rasu a etnikum, politické postoje, členství v odborových organizacích, trestněprávní odpovědnost a finanční závazky vůči bankám. Personalisté i manažeři si bývají jisti, že uchazeč proti nim obvinění nevznese, protože nemá důkazy, ale v jeho očích potencionální zaměstnavatel utrpí, varuje Monika Šulcová ze společnosti Grafton Recruitment.

Daně x

Jak upřesnil serveru Podnikatel.cz Marek Strieborný, obchodní ředitel personální agentury Axial, existují výjimky. Pokud je v zákoně například přímo stanoveno, že danou práci nesmí vykonávat těhotné ženy, můžou zaměstnavatelé požadovat údaj o těhotenství. To platí i při přijímání lidí na některé vedoucí funkce, kde se vyžaduje doložení trestněprávní bezúhonnosti výpisem z trestního rejstříku. Vztahuje se to ale jen k některým trestným činům, například majetkovým nebo násilným, dodal Strieborný. Čtěte více: 10 chyb, kterých se vyvarujte při pohovorech s uchazeči o práci (2. díl)

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).