Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku 10 nejvýznamnějších českých podnikatelů historie dle samotných podnikatelů od Baťovec - Kdo neprošel některým z Baťových podniků,nemůže vůbec o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 10. 2018 23:01

    Baťovec (neregistrovaný)

    Kdo neprošel některým z Baťových podniků,nemůže vůbec o T.Baťovi a jeho díle mluvit.Ten šašek,co sem po revoluci přijel a prohlašoval,že je Tomáš Baťa,tak to byl jenom fracek,kterej všechno zdědil a přišel k hotovému.Čeho si já osobně nejvíc cením na Tomášovi Baťovi,je to,co udělal pro svoje zaměstnance.Donutil je,aby si z první výplaty koupili boty,prádlo,ša­ty,kravatu a klobouk.Do práce všichni chodili jako američané v šatech a v klobouku.Tak pracovali i u strojů.Všem svobodným dal ubytování na svých internátech a svobodárnách,všem ženatým dal byt,ať už byl jakýkoliv,ale byl to byt např.v činžovním domě,jednodom­ku,dvojdomku,ne­bo čtyřdomku.Naučil všechny zaměstnance osobní hygieně,chová­ní.Naučil je hospodařit s pennězi,naučil je investovat.Všechny zaměstnance stále učil v profesích,ve kterých pracovali,ti schopnější si mohli udělat Baťovu školu práce a absolventů si cenil víc,než jiných středoškoláků nebo vysokoškoláků.Jenom si to zkuste představit,že k němu přišla pracovat mladá dívka např z Hukvald,kde neznali tekoucí vodu a on jí nutil používat WC,vanu s teplou vodou a služby např.pedikérku.Málo kdo si dnes dokáže představit ten kulturní šok,který většina jeho zaměstnanců prodělala.A to je největší dílo Tomáše a Jana Antonína Bati pro lidi v Československu.

  • 29. 10. 2018 23:14

    xf (neregistrovaný)

    Zdědil? Ukradl svému strýci Janu Baťovi.

    Ale jinak bych Tomáše Baťu a Jana Baťu nemaloval takhle jednostranně v růžových barvách. Bylo tam mnoho nového, dobrého, co má platnost i dnes. Třeba systém výchovy, kdy vedoucí v jakékoli pozici musel projít celým podnikem na každé, i nejnižší pozici. Ale i dost věcí nezdravých. Obrovská fluktulace, kvalita do té doby nevídaně nízká. Třeba si vezmi, kolik vedoucích vývoje a jak rychle se měnilo v letecké továrně, stavební pobočce. Dálnice to byl podnik... značně chaotický, nedomyšlený a tak se ukázala spousta honem honem postavených částí nepoužitelná. Dá se říci, čím dále od vedení, tím práce smysluplnější a klidnější.

    Kvalita: Můj děda vzpomínal třeba na duše od Baťi. Stála korunu, ale musel jsi ji ob den dofukovat, jak byla řídká. Jo, byli to i průkopníci v "katování kostů"

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).