Hlavní navigace

10 tipů, co by bodlo podnikatelkám, které drží svůj byznys urputně nad vodou

23. 10. 2020
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jestli je snad možné přičíst opatřením proti koronaviru něco pozitivního (vedle snahy zastavit šíření nákazy), je to fakt, že výrazně aktivizovala podnikatelky.

Už na jaře začaly být mnohem hlasitější, důrazněji upozorňovaly na to, jak opatření ovlivňují a v mnoha případech rozkládají a ničí jejich byznys. Podnikatelky nyní důrazněji vstupují do veřejné debaty. Zeptali jsme se, co řeší v nejisté době, kdy v Česku platí letos už podruhé nouzový stav? A co by doporučily vládě, pokud by je chtěla v podnikání skutečně podpořit? Kde se pro podnikatelky i v krizi naopak otevírají příležitosti? Vytipovali jsme 10 oblastí:

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Prominutí odvodů nebo možnost je splácet
  2. 2. Mentoři pro domácí výuku jsou i podnikatelská příležitost
  3. 3. Podnikatelská centra služeb může podpořit také stát
  4. 4. Notoricky chybí peníze, a to chytré úvěry a mikropůjčky
  5. 5. Podpora flexibilních forem práce stále pokulhává, řešením je i daňové zvýhodnění firem
  6. 6. Administrativa v byznyse situaci dál komplikuje
  7. 7. Ošetřovné by mělo směřovat i k prarodičům v jiné domácnosti
  8. 8. Lepší komunikace a další opatření, jako jsou třeba příspěvky na nájemné
  9. 9. Poučení z krize? Ženy musí trvat na tom, že budou spolurozhodovat…
  10. 10. …a byznys měnit podle vlastních pravidel

1. Prominutí odvodů nebo možnost je splácet

Řada podnikatelek musela podle Petry Kubálkové, zakladatelky organizace pro síťování a podporu podnikatelek Cats2Cats, inovovat své podnikání nebo ho ukončit. Některé podnikatelky nedokázaly udržet své podnikání, a to převážně ty, které podnikaly v pohostinství nebo poradenských službách (marketing, vzdělávání, konzultace) a v současné době hledají práci nebo se snaží žít z úspor a věnovat se rodině, popisuje Petra. Udělala anketu mezi malými podnikatelkami a startupistkami v programu EWA (Empower Women in Agrifood), který zaštiťuje, aby se dozvěděla, co podnikatelky stále nejvíce trápí. Oslovené podnikatelky by nejvíce potřebovaly odložení nebo prominutí povinného zdravotního a sociálního pojištění, nebo alespoň splátkový kalendář. Odvody se navíc příští rok opět zvýší. 

2. Mentoři pro domácí výuku jsou i podnikatelská příležitost

Druhou nejžádanější možností jsou tutoři a mentoři pro domácí výuku školou povinných dětí, která na podnikatelky – matky z velké míry dolehla. To mi připadá i jako skvělý podnikatelský nápad, dodává Petra s tím, že aktuální situace vedle negativních dopadů na podnikání na druhou stranu otevírá právě i nové příležitosti.

3. Podnikatelská centra služeb může podpořit také stát

Jako další příležitost vidí Petra i to, že nejmenším podnikatelkám chybí podnikatelská centra, kde by pro ně byla k dispozici nabídka služeb například z oblasti účetnictví, daní, marketingu, obchodu a podobně. Zde vidím velkou příležitost pro programy financované z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR nebo Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, říká. Právě na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR přitom vznikl i dotazník pro podnikatelky, zjišťující jejich potřeby a názory, jako součást přípravy na možné zacílení budoucího operačního programu Zaměstnanost

Petra také zmiňuje již existující projekty, které se snaží absenci poradenských center pro podnikatelky nějak vykrýt. Ať už je to projekt #HolkyzMarketingu Pavlíny Louženské, který propojuje ženy z oblasti marketingu, reklamy a technologií a nabízí vzdělávání, mentoring i síťování. Nebo Ženský byznys založený Alžbětou Královou, což je Akademie profesního rozvoje pro ženy.

4. Notoricky chybí peníze, a to chytré úvěry a mikropůjčky

Petra však připomíná i to, že podnikatelkám chybí v byznysu peníze. Hodně začínajících podnikatelek nebo mikropodnikatelek stále opakuje, že je skoro nemožné získat potřebný, levný nebo, chcete-li, chytrý úvěr, který by vyhovoval jejich typu podnikání. Třeba farmářky potřebují úvěr s útlumem splátek v zimě, majitelky eventových agentur zase v létě, vysvětluje. Potřebná flexibilita i vůbec možnost levnou půjčku získat je podle ní minimální a podnikatelky to stále trápí. Přitom je takovýto úvěr také zajímavou příležitostí na trhu, myslí si i ve vztahu k mikropůjčkám.

5. Podpora flexibilních forem práce stále pokulhává, řešením je i daňové zvýhodnění firem

Lenka Šťastná, prezidentka organizace Business & Professional Women CR, která letos pořádá také týdenní online mentoringový maraton v rámci listopadové kampaně Equal Pay Day pro ženy z celého Česka, připomíná, pod jak velkým tlakem jsou nyní podnikatelky s dětmi. Požadavky na péči o rodinu se totiž s omezováním školní výuky a dalšími opatřeními extrémně zvýšily. Panuje obrovská nejistota ve všem. V takovém prostředí se opravdu velmi špatně podniká, upozorňuje.

Sleduje, že řada žen, hlavně těch, které pracují v osobních službách nebo jsou lektorky, nyní nemá zakázky a dostává se do patové situace. Rády by šly i na částečný úvazek někam do zaměstnání, ale takové nabídky v tuto chvíli prakticky neexistují, popisuje Lenka situaci a poukazuje na stále chybějící širší podporu flexibilních forem práce. Vím, že se schválily sdílené úvazky, ale ženy v tuto chvíli potřebují víc. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR by flexibilitě práce měly věnovat větší pozornost a motivovat firmy k tomu, aby ji umožňovaly, například daňovým zvýhodněním, doporučuje.

6. Administrativa v byznyse situaci dál komplikuje

Mimořádná opatření, jak dále připomíná, také ještě zhoršila situaci kolem roky křížem krážem diskutované administrativní náročnosti podnikání. Lenka v této souvislosti zmiňuje skoro ponižující kontroly podnikatelek, které požádaly o nějakou formu koronavirové podpory. Myslím, že by bylo dobré, kdyby finanční úřady nepředpokládaly, že jsou podnikatelé podvodníci, dodává další nešvar.

7. Ošetřovné by mělo směřovat i k prarodičům v jiné domácnosti

A upozorňuje i na díry, které se nepodařilo zacelit v případě ošetřovného (nehledě na to, že se nárok na něj pro OSVČ stále nestal normou a je pořád jen krizovým opatřením). Poukazuje na podnikatelky, které mají podnikání jako vedlejší činnost a na ošetřovné neměly nárok, i když se svému podnikání kvůli opatřením nemohly věnovat. Příspěvky navíc neumožňují, aby se o děti v době zavření škol starali prarodiče, tedy aby dostali také ošetřovné, když podnikatelky třeba odvezou děti k rodičům na venkov, aby samy mohly dál pracovat a podnikat. Podmínkou pro získání ošetřovného v tomto případě je společná domácnost, objasňuje jedno slepé místo podpor a věc, která by se měla brát v úvahu. Přitom  mladší babičky by určitě rády pomohly, aby umožnily dcerám pracovat a podnikat, upozorňuje.

8. Lepší komunikace a další opatření, jako jsou třeba příspěvky na nájemné

Obecně podle ní podnikatelkám chybí i snaha vlády situaci vysvětlovat, a to alespoň trochu předvídatelně – podnikatelky věnovaly svému podnikání úsilí i finance a nyní je zcela nejasné, z čeho mají vycházet pro jeho resuscitaci nebo změnu. Souhlasí i se zrušením platby povinných odvodů alespoň do doby, než se situace stabilizuje. Podnikatelkám by podle ní pomohly i příspěvky na nájemné tam, kde není jiný způsob jeho snížení, a v neposlední řadě i zlevnění parkování v centrech měst.

A Lenka dodává i pohled ze zahraničí: Naše kolegyně v sesterských organizacích v zahraničí řeší samozřejmě podobné problémy, můj hlavní dojem z toho, co nám říkají na společných jednáních, je však ten, že s nimi vláda, poslanci a úředníci komunikují. A hledají společně s nimi opatření, která by jim pomohla, což tady rozhodně necítím.

9. Poučení z krize? Ženy musí trvat na tom, že budou spolurozhodovat…

Podle Lenky je tu i strategičtější problém – členové vlády stále neberou ženy v dostatečné míře do svých odborných týmů; připravují tak různá opatření, ale lidé z cílové skupiny u toho v dostatečné míře nejsou. Ženy musí trvat na tom, aby byly součástí rozhodování, řekla také diplomatka a politička Magdalena Vašáryová na zářijovém online setkání, které uspořádala Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek. A s názorem, že ženy chybí na rozhodovacích pozicích, což jejich situaci komplikuje, se připojila i místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. Pokračují tak v apelu, který směřoval k vládě už před několika měsíci – aby v rozhodovacích orgánech a všemožných vládních radách, které zásadně mění podmínky života a podnikání v zemi, byli ženy a muži zastoupení rovnoměrně.

Brand24

Současná situace, související s opatřeními proti šíření koronaviru a ekonomikou, podle Magdaleny Vašáryové však může některé skupiny žen také více nastartovat. Třeba k tomu, aby přehodnotily své politické postoje. Ženy jsou podle ní zvyklé hledat v krizi východisko, nemyslet prvořadě jen na sebe a svou vlastní kariéru, podporovat ostatní a místo naříkání za ně dost věcí odpracovat. Podle Pavly GombaUnicef ČR to potvrzují i výzkumy realizované napříč kulturami, které ukazují, že ženy jsou odolnější a v krizových situacích se lépe adaptují, snaží se navazovat podpůrné vztahy a jinak, než muži (styl bojuj – uteč), reagují na stres. Pro udržení zdravé rovnováhy mezi různými přístupy k řešení situací je i podle ní důležité, aby ženy a muži byli v rozhodovacích pozicích zastoupení rovnoměrně.

10. …a byznys měnit podle vlastních pravidel

A platí to i pro byznys. Stejně tak mohou i zaměstnavatelé podporovat ženy, aby se ucházely o vysoké manažerské pozice a firmám se to vyplatí, myslí si Simona Kijonková ze Zásilkovny. Chce to ale myslet inovativně a flexibilně, umět si představit, že práce na určitém postu může fungovat i jinak, než je doteď tradičně zvykem. Také ve vysokých funkcích je podle ní možné pracovat se zkrácenými úvazky, aby byly reálnější volbou například pro pečující matky, nebo uvažovat o redukci pracovní náplně. Jak dodává Milan Pařil z konzultační a vzdělávací společnosti Inpram, manažerské pozice nemají žádný jediný pevně daný mustr, předpis, pravidlo, jak je pojímat, a mohou se přizpůsobit individuálním talentům. Ženy mohou vysoké funkce měnit a mění je, když do nich promítnou vlastní autenticitu a vlastní pravidla, místo aby se přizpůsobily zažitým stereotypům.

Co by nyní podle vás podnikatelkám nejvíce podpořilo?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).