Hlavní navigace

22 zkontrolovaných dělníků, všichni pracovali nelegálně. Hrozí sankce až 10 mil.

11. 6. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Pracovníci celního úřadu trefili během svých kontrol do černého. Na jednom místě zkontrolovali všech 22 dělníků, ani jeden z nich neměl papíry v pořádku.

Kontrolu mířili pracovníci celního úřadu na staveniště v Bystřici nad Pernštejnem, kde probíhá aktuálně rekonstrukce bytového domu. Všech 22 ukrajinských dělníků, kteří na staveništi pracovali, nemělo v pořádku pracovní povolení. 

Čtrnáct z nich pracovali na základě polských turistických víz, čtyři s propadnutými polskými vízy a čtyři osoby měly ukrajinské biometrické cestovní doklady bez platného víza. Žádný z těchto dokumentů je k výkonu práce na území České republiky neopravňuje. 

Podobně dopadly kontroly na konci května, kdy celníci z Vysočiny objevili nelegální pracovníky také na staveništích v Jihlavě a Třešti. Od začátku roku zkontrolovali 93 cizinců a každý druhý (47 osob) pracoval bez platného pracovního povolení, nebo zaměstnanecké karty. 

Nelegální zaměstnávání může vyjít draho

Právnickým osobám, nebo podnikajícím fyzickým osobám, které umožní výkon nelegální práce, přitom lze uložit pokutu až do výše 10 milionů korun.

Kontrola nelegálního zaměstnávání cizinců je jednou z mnoha kompetencí celní správy. Celní správa při ní ověřuje, zda kontrolované osoby vykonávají práci na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy, a zda ji vykonávají v souladu s vydaným povolením k zaměstnání, zaměstnaneckou kartou a platným povolením k pobytu. 

Pokud zaměstnavatel uzavře pracovní smlouvu s občanem EU, nebo cizincem má za povinnost o tom informovat úřad práce, a to nejpozději v den jeho nástupu do zaměstnání. Občané ze zemí mimo EU mohou pracovat v tuzemsku pouze na základě platného povolení k zaměstnání, zaměstnanecké karty, osoby s trvalým pobytem na území České republiky pracovní povolení mít nemusí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).