Hlavní navigace

25 000 Kč pro OSVČ schválila i Sněmovna, zaměstnané OSVČ mají smůlu

7. 4. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Aktualizováno: Zákon podepsal prezident a už lze podávat žádost. (9. 4. 2020 21:46)
Parlament i prezident schválili příspěvek pro OSVČ, kterých se dotkla koronavirová krize, ve výši 25 000 korun. Podporu ale nedostanou zaměstnané OSVČ.

Poslanci odhlasovali aspoň pozměňovací návrh z dílny ODS, který umožní o příspěvek požádat i e-mailem. Schválen byl i návrh, který vyjímá ze zdanění ošetřovné pro OSVČ. Finanční správa zahájila příjem žádostí.

Jaké jsou podmínky

Poslanecká sněmovna dnes podpořila návrh zákona, který zavádí příspěvek 25 tisíc Kč pro OSVČ. Na částku v nominální výši 25 000 Kč (tzv. kompenzační bonus) bude mít nárok OSVČ, která o ni požádá a prohlásí splnění několika základních požadavků:

  • Jedná se o osobu samostatně výdělečně činnou podle zákona upravujícího důchodové pojištění, pokud nejde o osobu vykonávající činnost, v jejímž důsledku je tato osoba účastna nemocenského pojištění jako zaměstnanec. (typicky živnostník, samostatný zemědělec, autor nebo umělec, znalec, tlumočník, veterinář, lékař, poskytovatel zdravotní péče, architekt, daňový poradce a podobně).
  • OSVČ byla aktivní ke dni 12. března 2020. Případně může jít také o OSVČ, jejíž činnost byla přerušena kdykoliv po 31. srpnu 2019 (sezónní podnikání).
  • OSVČ prohlásí, že nemohla tuto činnost zcela nebo zčásti vykonávat nad míru obvyklou, a to v důsledku ohrožení zdraví souvisejícím s výskytem koronaviru nebo krizových opatření vlády (a to zejména z některého z důvodů, jako je nutnost uzavřít provozovnu nebo omezit její provoz, karanténa OSVČ nebo jejího zaměstnance, péče o dítě, omezení poptávky po výrobcích nebo službách poskytovaných OSVČ či omezení nebo ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon činnosti).
  • Splnění těchto skutečností doloží žadatel čestným prohlášením.

Zdroj: FS ( interaktivní formuláře jsou testovány a optimalizovány pro MS Windows od verze 7 a Acrobat Reader 9.1 a novější. Neotevírejte interaktivní pdf přímo ve webovém prohlížeči, formulář nejprve uložte na disk. Doporučený SW nestačí mít jen nainstalovaný na počítači, formulář je potřeba otevírat přímo v doporučeném SW)

Bonusovým obdobím je období od 12. března do 30. dubna 2020 a vyplácet se má 500 Kč za každý den tohoto období, celková částka za plný počet dnů je tedy 25 000 Kč. Kompenzační bonus se bude vyplácet za ty kalendářní dny, za které žadatel neobdržel podporu v nezaměstnanosti. Kompenzační bonus je též započitatelným příjmem pro stanovení nároku na dávky vyplácené podle zákona upravujícího pomoc v hmotné nouzi a zákona upravujícího státní sociální podporu.

Čtěte více: 25 000 korun pro OSVČ skoro bez podmínek, příspěvek má dostat až 700 tisíc OSVČ

Opozice se snažila, aby příspěvek šel i OSVČ se zaměstnáním či aby byl příspěvek vyšší a vyplácel se déle, vládní koalice ale většinu opozičních návrhů odmítla.

Čtěte více: 25 000 Kč i pro zaměstnané OSVČ či peníze na nájem. Prošli jsme návrhy opozice

O příspěvek půjde požádat i e-mailem

Poslanci odsouhlasili jen dva opoziční návrhy. Prvním je ten, podle kterého budou moct OSVČ žádost o příspěvek 25 tisíc korun podat i e-mailem. Ministerstvo financí totiž původně vyžadovalo, aby žádost byla podána jedním z těchto způsobů:

Brand24

  • osobně na podatelně finančního úřadu,
  • podáním poštovní zásilky na poště,
  • prostřednictvím datové schránky,
  • prostřednictvím technického zařízení správce daně (EPO) za předpokladu, že daňový subjekt má elektronický podpis.

Ošetřovné pro OSVČ se nebude danit

Sněmovna též podpořila pozměňovací návrh z dílny ODS, který osvobozuje od daně z příjmů ošetřovné pro OSVČ. Vzhledem k tomu, že ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo ošetřovné pro OSVČ ve formě dotace, podléhalo by, jak upozornili pro server Podnikatel.cz daňoví odborníci, zdanění. Pozměňovací návrh však ošetřovné pro OSVČ od daně výslovně osvobodil.

Čtěte více: Rána pod pás, ošetřovné pro OSVČ by se mělo danit. Opozice to chce změnit

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).