Hlavní navigace

25 tisíc Kč pro OSVČ, kterým poklesly tržby aspoň o desetinu

31. 3. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Aktualizováno 2. 4. 2020 2:07
Vláda dnes schválila příspěvek 25 tisíc korun pro OSVČ, kterým zkomplikovala činnost mimořádná opatření vlády kvůli koronavirové infekci.

Příspěvek bude jak pro OSVČ hlavní, tak vedlejší. Aby OSVČ mohla příspěvek dostat, musí v období leden-březen 2020 vykázat ve srovnání s obdobím leden-březen 2019 pokles hrubých tržeb alespoň o 10 %. Stanoveny jsou i další podmínky. Návrh však podle posledního vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové ještě dozná změn.

Kdo dostane 25 tisíc pro OSVČ

Vláda  schválila program přímé podpory pro OSVČ ekonomicky zasažené šířením koronaviru. Program bude administrován finanční správou a jeho cílem je, aby žadatelé získali finanční prostředky již v průběhu měsíce dubna. Na podporu má mít nárok OSVČ, která o ni požádá a prohlásí splnění několika základních požadavků:

  • jedná se o osobu samostatně výdělečně činnou podle zákona upravujícího důchodové pojištění (typicky živnostník, samostatný zemědělec, autor nebo umělec, znalec, tlumočník, veterinář, lékař, poskytovatel zdravotní péče, architekt, daňový poradce a podobně).
  • vykonávaná činnost je činností hlavní,
  • vykonávaná činnost může být i činností vedlejší, ale pouze v případech, kdy OSVČ měla nárok na výplatu invalidního důchodu nebo jí byl přiznán starobní důchod nebo měla nárok na rodičovský příspěvek či peněžitou pomoc v mateřství, případně pečovala o potřebnou osobu. Přesný výčet těchto situací je definován v § 9 odst. 6 písm. b) nebo c) zákona o důchodovém pojištění. Na příspěvek tedy nemají mít nárok OSVČ se souběžným zaměstnáním.
  • OSVČ vykázala v období leden-březen 2020 ve srovnání s obdobím leden-březen 2019 pokles daňově uznatelných příjmů alespoň o 10%. (V případě, že podnikatel začal s podnikáním později než v lednu 2019, ke srovnání se použijí první tři měsíce od zahájení jeho podnikání, přičemž nejzazším možným srovnávacím obdobím je prosinec 2019-únor 2020). Termín „daňově uznatelné příjmy“ sice daňové právo nezná, podle ministerstva financí se jimi však myslí suma hotovostních a bezhotovostních příjmů, tedy příjmy, které OSVČ v daném období obdržela v hotovosti nebo na bankovní účet.
  • subjekt dosáhl v roce 2019 hrubých příjmů alespoň 180 000 Kč. V případě, že nepodnikal celý rok, tak v přepočtu alespoň 15 000 Kč měsíčně.
  • splnění těchto skutečností doloží žadatel čestným prohlášením.

Novela, která příspěvek zavádí, jej nazývá jako kompenzační bonus a počítá s tím, že se bude vyplácet během tzv. bonusového období od 12. března do 30. dubna 2020. Výše kompenzačního bonusu má činit 500 Kč za každý kalendářní den bonusového období, dohromady tedy za celé období 25 tisíc Kč. Kompenzační bonus není daňově uznatelným příjmem a nepodléhá ani sociálnímu a zdravotnímu pojistnému. Žádným způsobem tedy neovlivní nárok na daňové úlevy, doplňuje ministerstvo na webu.

Bonus půjde kombinovat s ošetřovným pro OSVČ, vyloučen je však souběh čerpání s výplatou podpory v nezaměstnanosti. Pokud OSVČ ukončila činnost, nemá na bonus nárok.

Čtěte také: O ošetřovné pro OSVČ půjde žádat od 1. dubna, nebude však pro všechny

Brand24

OSVČ budou muset podat žádost

Kompenzační bonus má být vyplacen oproti vyplněné žádosti, jejíž formulář finanční správa zveřejní v nejbližších dnech. Žádost bude obsahovat čestné prohlášení o splnění podmínek pro vznik nároku na kompenzační bonus a číslo bankovního účtu, na který má být částka odeslána. Žádosti budou přijímány poštou, prostřednictvím datové schránky, podatelen a sběrných boxů umístěných před finančními úřady.

Finanční správa začne přijímat a vyřizovat žádosti hned poté, co bude dovršen legislativní proces. Ministerstvo financí předpokládá, že by k dokončení legislativního procesu mohlo dojít v průběhu příštího týdne, tedy nejpozději do 12. dubna. Jak nicméně avizovala ministryně financí 1. dubna, návrh zřejmě ještě dozná změn.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).