Hlavní navigace

5 chyb, které OSVČ opakovaně dělají v přehledech pro ČSSZ

3. 3. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Spolu s daňovým přiznáním musí OSVČ vyplnit i přehledy pro pojišťovnu a ČSSZ. Chyby, které dělají v souvislosti se sociálním pojištěním, se stále opakují.

Problémy dělají jak úhrny zaplacených záloh, tak počet měsíců.

Nepodají přehled

Především OSVČ, které nepodávají přiznání, zapomínají, že přehledy musí podat i tak. Přehledy totiž odevzdává každý podnikatel, který alespoň po část kalendářního roku vykonával samostatnou výdělečnou činnost. I OSVČ s nulovými příjmy tak musí přehled odevzdat. Přehled se v takovém případě vyplní a odevzdá jako tzv. “nulový”, příjmy i výdaje se vyplní jako nulové.

TIP: Využijte pro podání daňového přiznání interaktivní šablony pro MS Excel

Špatně určený úhrn zaplacených záloh

OSVČ mnohdy při vyplnění přehledu chybují ve výši úhrnu zaplacených záloh na pojistné. Přitom dobrým podkladem pro správné vyplnění přehledu je tzv. inventura OSVČ, kterou ČSSZ začátkem roku OSVČ odeslala. Nezapomeňte, že od loňska platí nová splatnost záloh.

Čtěte více: Vyplňujete přehled pro ČSSZ? Pozor na změny u sociálního pojištění OSVČ

Chybný počet měsíců výkonu činnosti

OSVČ dále velmi často chybují při vyplňování počtu měsíců výkonu činnosti, jestliže ji nevykonávaly po celý rok, a také při rozdělování měsíců na hlavní a vedlejší, kdy za chybu je považován vyšší počet měsíců vedlejší činnosti, než eviduje OSSZ. Činnost je považována jako vedlejší v těch kalendářních měsících, v nichž byla vykonávána aspoň po část měsíce za podmínky, že se kryje období trvání důvodu s obdobím výkonu SVČ alespoň jeden den

Daně x

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Chybný odečet celých měsíců

Další častou chybou je nesprávně provedený odečet celých měsíců, po které byly OSVČ pobírány buď dávky peněžité pomoci v mateřství (PPM), nebo dávky za dočasnou pracovní neschopnost. 

Špatný variabilní symbol OSVČ

OSVČ by též měly mít na paměti jednu odlišnost v přehledu pro sociálku vůči přehledu pro zdravotní pojišťovnu. Zatímco tam vyplňují jako hlavní identifikátor a variabilní symbol rodné číslo, u ČSSZ jde o speciální číslo, které sociálka přiděluje každému podnikateli při registraci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).