Hlavní navigace

5 chyb, kterých se podnikatelé dopouští při daňové optimalizaci „last minute“

13. 10. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Řada podnikatelů se snaží ke konci roku optimalizovat svoji daňovou povinnost. Pokud však nechcete přivolat pozornost berňáku, vyhněte se některým chybám.

Blíží se závěr roku a s tím pro řadu firem i čas daňových optimalizací. Odborníci sice doporučují optimalizovat průběžně během roku a nenechávat vše na poslední chvíli, i tak ale mohou podnikatelé i nyní optimalizací ušetřit na daních. Přečtěte si tipy od daňových poradců, jak lze v posledních měsících roku optimalizovat a především to, kterým postupům se raději vyhnout.

Čtěte také: Za snížení daně fiktivními fakturami můžete jít „sedět“

5 častých chyb při optimalizaci

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Čím přivoláte pozornost berňáku?

Ať už optimalizujete jakýmkoli způsobem, vždy dodržujte základní pravidlo, že byste měli být schopni zdůvodnit u každého zdanitelného nákladu stoprocentní využití pro byznys. Podle Blanky Štarmanové, daňové poradkyně společnosti TaxVision, se podnikatelé při optimalizaci na poslední chvíli dopouští nejčastěji následujících pěti chyb:

1. Náklady na občerstvení do daňově uznatelných výdajů

Zahrnutí výdajů z vánočních večírků do daňově uznatelných nákladů je častou chybou. Ve skutečnosti se jedná o náklady na občerstvení, které daňově uznatelné nejsou. Podvodem je také skrývání občerstvení za pronájem salonku v restauraci, dodala serveru Podnikatel.cz Blanka Štarmanová.

2. Nákup elektroniky ve větším množství

Často se podnikatelé snaží snížit daňovou povinnost nákupem elektroniky, především pak počítačů, a to klidně i ve větším množství. Zatímco pořízení dvou notebooků ve firmě s pěti zaměstnanci je v pořádku, opačný poměr pěti počítačů pro dva zaměstnance se již neobejde bez vysvětlení. I tato na první pohled nelogická situace však může mít srozumitelný důvod a být uznatelná finančním úřadem. Například pokud zaměstnanci používají jeden notebook v kanceláři a druhý na cestách. Nebo když podnikatel například prokáže, že notebooky nakupoval v předvánočních slevách pro nové zaměstnance, nastupující až od ledna, vysvětlila Blanka Štarmanová.

3. Nákup domácích spotřebičů, když nemáte kuchyňku

4. Vykazování rodinné dovolené jako pracovní cesty

5. Zahrnutí formálního oděvu plně do daní

Podnikatelé také mnohdy zkouší dát do nákladů nákup společenského oděvu. Jen těžko pak ale mohou prokázat, že oblek nevyužívají nebo nevyužijí i při soukromých akcích typu návštěvy divadla. Pracovní oděv musí podle zákona obsahovat firemní logo, v opačném případě se jen těžko prokazuje, že není oděv využíván i k soukromým účelům, proto doporučuji účtovat maximálně 50 procent nákladu, upřesnila Blanka Štarmanová.

V případě, že finanční úřad neuzná podnikateli daňový náklad, výše jeho daňové povinnosti bude zpětně dopočtena a doměřena podle upraveného daňového základu. K tomu zaplatí ještě úroky z prodlení (aktuálně 14,05 %) a penále za zjištění nedostatku v rámci daňové kontroly (20 % z dopočteného rozdílu).

Ideálním jsou pro optimalizaci vánoční dárky pro obchodní partnery

Za vhodnou optimalizaci naopak odborníci označují například vánoční dárky pro obchodní partnery. Mezi daňově uznatelné náklady patří reklamní nebo propagační předměty do hodnoty 500 korun bez DPH, které jsou opatřeny jménem firmy nebo její ochrannou známkou nebo názvem propagovaného zboží, respektive služby a které nejsou, s výjimkou tichého vína, předmětem spotřební daně. Bezúhonně lze na konci roku snížit základ daně také nákupem kancelářských potřeb nebo například dary na veřejně prospěšné účely, doplnila Blanka Štarmanová.

Podnikatelé rovněž mohou optimalizovat skrze zaměstnanecké benefity. Například se jedná o příspěvky zaměstnancům na dovolenou až do výše 20 tisíc korun ročně, příspěvky na kulturní a sportovní akce apod. Benefity totiž vycházejí firmu levněji než obvyklé peněžité vánoční odměny, které podléhají stejným daňovým odvodům jako běžné výplaty.

Čtěte také: 6 tipů, jak ušetřit na daních na poslední chvíli

Nezapomeňte optimalizovat i přes slevy na dani

Podnikatelé by též neměli zapomínat optimalizovat svoji daňovou povinnost za pomoci slev na dani. Především manželé mají v tomto ohledu řadu možností. Stále platí, že manželům, z nichž jeden podniká a využívá paušály, se vyplatí uplatnit daňové zvýhodnění na dítě u manželky. Nutnou podmínkou pro uplatnění daňového bonusu je však alespoň minimální roční příjem ve výši šestinásobku minimální mzdy, což pro rok 2015 znamená 55 200 Kč. Půjde-li tedy modelově o ženu pečující o děti, která pobírá pouze rodičovský příspěvek, nemůže o vyplacení daňového bonusu žádat. Rodičovský příspěvek se do částky 55 200 Kč nezapočítává, upozornila pro server Podnikatel.cz Jana Vítková, daňová poradkyně společnosti MIVO.

U daňového zvýhodnění existuje od zdaňovacího období 2015 novinka v podobě odstupňování výše zvýhodnění. Na první dítě činí zvýhodnění 13 404 korun, na druhé dítě 15 804 korun a na třetí a každé další 17 004 korun. Maximální daňový bonus na poplatníka zůstává i nadále zastropován částkou 60 300 Kč. V případě daňové optimalizace rodinné jednotky se sluší ještě připomenout dvě věci. Nadále lze základ daně rozdělit na spolupracujícího manžela, eventuálně na další osoby žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti. A novinkou od roku 2014 je sleva za umístění dítěte. Zatímco za rok 2014 šlo uplatnit maximálně 8 500 Kč na dítě, letos je částka zvýšena na 9 200 Kč.

Content First

Čtěte také: Daňové zvýhodnění na děti se má zvýšit, za třetí dítě odečtete přes 20 tisíc Kč

Seniorům se sice vrátila sleva na dani, pro zdaňovací období 2015 však opět platí i hranice příjmů 840 000 Kč pro osvobození důchodů od daně. Pokud se tedy příjmy pohybují kolem této hranice a je možné je vyplatit (vyfakturovat) až v příštím roce, může být tento postup zásadně optimalizační, neboť osvobození starobních důchodů bude takto zachováno, poradila na závěr Jana Vítková.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).