Hlavní navigace

Názor k článku 5 druhů podnikání podle NACE, kterých se týká druhá vlna #EET od ViR - Ono to plyne z podstaty věci. Podle §...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2017 18:59

    ViR

    Ono to plyne z podstaty věci. Podle § 45 odst. (1) Zák. 455/1991 "Fyzická nebo právnická osoba, která HODLÁ provozovat ohlašovací živnost, je povinna to ohlásit živnostenskému úřadu." A podle § 10 odst. (1) písm. a) téhož zákona vzniká oprávnění provozovat živnost "dnem ohlášení" (s některými výjimkami). Jinak řečeno, ohlašujete a do rejstříku se zapisuje (u ohlašovacích živností), že živnost hodláte provozovat (tj. úmysl, nikoli to, zda ji provozujete). A dnem ohlášení, ale i kdykoli později, živnost kterou ohlašovatel hodlal provozovat ji také provozovat může.

    Takže živnostenský rejstřík, z něhož se pak případně přebírají i údaje do rejstříku obchodního (veřejného), primárně nezobrazuje informace o tom, že živnost (případně všechny ohlášené obory volné živnosti) je skutečně provozována, ale infomaci o tom, co v okamžiku ohlášení živnostník provozovat HODLAL.

    Nicméně, pokud daná konkrétní živnost (či obor živnosti) není provozována, respektive není provozována "za hotové", logicky není v rámci EET (u NACE 461 resp. oboru 47 volné živnosti) co evidovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).