Hlavní navigace

5 nejčastějších chyb v daňovém přiznání podle finanční správy

6. 3. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nejvíce chyb, které poplatníci dělají v daňových přiznáních, souvisí dle finanční správy se slevami na dani.

Nejčastěji se pak chybuje v daňovém zvýhodnění na dítě, slevě na manželku (manžela) a školkovném.

Čtěte také: 5 častých chyb, na které si dejte pozor v souvislosti s daňovým přiznáním

5 nejčastějších chyb v daňových přiznáních podle finanční správy

Špatné uplatňování odčitatelných položek a slev na dani

Například tzv. školkovné uplatňují poplatníci v maximální možné výši, ačkoliv reálně zaplatili nižší částku. Nebo úroky z hypotéky si uplatňuje ten, kdo není vlastníkem předmětu bytové potřeby.

Započítání slevy a zvýhodnění, když na ně není nárok

Podnikatelé by si v přiznání za rok 2017 měli dát pozor na odčítání slevy na manželku a daňové zvýhodnění na dítě, a to v návaznosti na výši příjmů, ze kterých výdaje příslušným procentem uplatňují. Pro zdaňovací období roku 2017 stále platí omezení uplatnění daňového zvýhodnění a slevy na manželku/manžela pro osoby uplatňující výdaje paušálem, pokud součet jejich dílčích základů z podnikání a pronájmu majetku je vyšší než 50 % celkového základu daně.

Od roku 2018 mohou daňové zvýhodnění uplatnit všichni poplatníci podávající daňové přiznání, avšak za cenu polovičních maximálních výdajů. Za rok 2017 si ale podnikatelé mohou vybrat. Kdo nepotřebuje vyšší strop na výdaje, může zvýhodnění a nižší strop využít už za rok 2017.

Brand24

Chybně uplatněná sleva na manželku (manžela)

Nejčastější chybou bývá nezahrnutí nemocenských dávek, podpory v nezaměstnanosti nebo peněžité pomoci v mateřství (tzv. mateřské) do příjmů manželky (manžela). Mateřská bývá zaměňována s rodičovským příspěvkem, který představuje dávku státní sociální podpory (stejně tak i porodné) a do vlastních příjmů manželky se pro účely uplatnění této slevy nezahrnuje.

Duplicitní uplatnění zvýhodnění

Poplatník vyživující dítě, jež s ním žije ve společné domácnosti, má nárok na daňové zvýhodnění. Přitom vyživuje-li v jedné společně hospodařící domácnosti více poplatníků, nárok může za tentýž kalendářní měsíc uplatnit pouze jeden z nich. Nejčastější chybou bývá právě duplicitní uplatnění jednoho dítěte dvěma poplatníky, ať už z důvodu nedorozumění či chybného posouzení společně hospodařící domácnosti.

Zapomenutý podpis na daňovém přiznání

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).