Hlavní navigace

5 podnikatelských oborů, ve kterých vám nejvíce hrozí krach

30. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Pořadí nejrizikovějších oborů podnikání se za poslední dobu příliš nezměnilo. Na dvě nejvíce riziková odvětví navíc míří chystaná elektronická evidence tržeb.

Mezi nejrizikovější odvětví z hlediska bankrotu patří v České republice obchod, pohostinství a ubytování a doprava. Na obchod a pohostinství, nejvíce riziková odvětví, navíc míří i připravovaná elektronická evidence tržeb (EET). Rozložení rizikovosti a stability firem v jednotlivých segmentech podnikání dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Nejrizikovější zůstává obchod

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Analýza tuzemských firem ukázala, že krach hrozí takřka třetině podnikatelů v oblasti obchodu. Druhým nejrizikovějších oborem je sektor pohostinství a ubytování, kde je ohrožena každá čtvrtá firem. Podobná situace je i v oblasti dopravy, kde scoringový model vyhodnotil jako rizikové přes 24 % firem. Čtvrtým nejrizikovějším oborem zůstává stavebnictví, kde je bankrotem ohrožena každá pátá firma. Pátou příčku zaujímá zpracovatelský průmysl s necelými 16 % rizikových firem. Ve všech zmiňovavých oborech působí největší podíl společností se scoringovým stupněm „rizikový“ (CCC, CC, C).

Právě na dva nejvíce rizikové obory navíc dopadne chystaná elektronická evidence tržeb. V prvních dvou vlnách se má totiž týkat jen restaurací a ubytovacích zařízení a obchodů.

Nejstabilnější je energetika

Co se týče nejstabilnějších odvětví, řadí se na první místo společnosti působící ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody. Skoro tři čtvrtiny firem v tomto oboru má scoringový stupeň vynikající“ (AAA, AA, A). S odstupem zaujímají další místa školství, zdravotnictví a zemědělství. Vysoký počet společností se scoringem „vynikající“ a nízký počet společností se scoringem „rizikový“ resp. „úpadek“ je známkou, že energetika je nejstabilnějším oborem podnikání v ČR. Energetika těží ze svého silného postavení, které v některých oblastech připomíná oligopol, zatímco zdravotnictví a školství jsou služby, jejichž spotřeba se v jakékoliv době jen obtížně omezuje, což přispívá k jejich stabilitě, komentovala analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Daně x

Není bez zajímavosti, že ještě před několika lety byla situace jiná. Například před třemi lety bylo nejvíce rizikovým oborem právě zemědělství, které v současnosti patří mezi nejstabilnější odvětví. Podle agentury ČEKIA, která tehdy výsledky zveřejnila, byla zvýšeným krachem ohrožena takřka každá druhá firma v zemědělství. Podle metodiky ČEKIA Stability Ratingu bylo v ratingovém stupni „rizikové“, CCC až C, hodnoceno 48,8 % společností, což bylo o 123 % více než v rámci ČR celkově. Navíc byl v sektoru zemědělství i vysoký podíl extrémně rizikových i vysoce rizikových subjektů s ratingem C (26,7 %) resp. CC (15,2 %).

Čtěte více: Jsou čeští zemědělci na vymření? Polovině z nich prý hrozí krach

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).