Hlavní navigace

5 tipů, jak v létě úplně vypnout a přestat se rozčilovat

2. 7. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Poslední rok a půl vnesl do života každého z nás stres. Teď je ten správný čas naučit se říkat ne a přestat se zbytečně nervovat.

Lidé jsou v posledních měsících na sebe tak zlí, slýchávám nyní často od svých přátel a známých. Může za to doba covidová, ale také obrovské množství stresu, kterému jsme museli v poslední době čelit. Lidé si tak svoji frustraci vybíjejí na druhých, ale zapomínají, že si tím ničí především své vlastní duševní zdraví. Než se vám byznys vrátí do běžných kolejí, zkuste nejdříve udělat něco i sami se sebou.

Nadcházející léto je tak ideální čas začít více přemýšlet nad duševní hygienou. Jak si to kdo nastaví, je čistě na jeho svobodné vůli. Přesto existuje pár zaručených tipů, jak omezit stres na minimum a začít opět svobodně dýchat.

V průběhu léta bychom se měli určitě zaměřit na minimalizování stresových situací, ale zároveň podpořit ty aktivity, které nám pomohou na podzim a v zimě zvládnout další stresové období. To nemusí nutně souviset jen s případnou další covidovou vlnou, ale může to být naopak důsledek postupného návratu do běžného pracovního nasazení, ale také finančních nákladů a s tím související problémy, které nás do budoucna mohou dostihnout. Jak se tedy obrnit? Tady je 5 základních tipů.

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Naučte se poslouchat své vlastní tělo
  2. 2. Vyhýbejte se a předcházejte stresovým situacím
  3. 3. Jezte zdravěji a více se pohybujte
  4. 4. Snižte používání technologií a internetu na minimum
  5. 5. Naučte se meditovat nebo rozjímat

1. Naučte se poslouchat své vlastní tělo

Stres se může projevit v různých podobách. Může souviset s nespavostí, špatnou koncentrací, ale třeba také silným bušením srdce. Proto je vždy nutné naučit se poslouchat své tělo, jak reaguje v různých situacích. Pokud máte v poslední době pocit, že stále špatně spíte, často se probouzíte a jste pak následující den nedostatečně soustředění, tak v tomto okamžiku už tělo volá o pomoc a je třeba mu naslouchat a identifikovat zdroj problému.

To můžete například tím, že si vezmete papír a na něj si tužkou zapíšete všechny problémy, které si myslíte, že vás v poslední době trápily. Těmto problémům pak přiřazujte body. Udělejte si stupnici od 1 do 100 a ke každému problému přiřaďte číslo, které si myslíte, že se k němu nejlépe hodí. Proškrtejte ty problémy, které mají nejmenší počet bodů. Zůstat by měly jenom 3 nejvážnější problémy a těm je nutné se věnovat. Na nový papír si tyto 3 problémy napište velkým písmem a ke každému problému pak zkuste vymyslet 3 řešení. A tato řešení zkuste aplikovat. Jakmile se vám podaří alespoň jedno řešení, ze svého seznamu si ho škrtněte a zkuste se zamyslet nad tím, jestli se vám spí lépe. Pokud ne, pokračujte dalším řešením nebo řešením dalšího problému.

2. Vyhýbejte se a předcházejte stresovým situacím

Pro každého z nás může být zdrojem stresu úplně něco jiného. Někdo se stále rozčiluje v dopravních kolonách, zvlášť nyní v létě, kdy se dohánějí opravy silnic, na které se po celý rok pozapomínalo. Někomu vadí velký počet lidí na jednom místě, například v obchodě, což může souviset i se zakořeněným strachem, který v nás covid vyvolal. Někdo naopak už potřebuje být s lidmi v kontaktu a chce se vymanit ze sociální izolovanosti.

To vše se dá řešit. Pokud jezdíte pravidelně autem a rozčiluje vás dopravní zácpa a bezohlednost ostatních řidičů, naplánujte si den předem trasu jinou. Ať je taková cesta klidně delší. Nebojte se výrazné objížďky, vyhnete se stresu, pojedete plynule a můžete poznat místa, kde jste zatím nebyli. Jestliže je vaším problémem například velké množství v obchodě, vyberte si takovou dobu, kdy je v nich nejmenší počet lidí. Například aplikace Google Maps umí zobrazit odhadovanou vytíženost konkrétního obchodu. Stačí si ho vyhledat na mapě a zobrazí se vám denní doba a graf předpokládané vytíženosti. Pokud se naopak chcete zbavit pout sociální izolovanosti, zkuste oprášit stará přátelství. Nebojte se zavolat i těm přátelům, které jste dlouho neviděli. Určitě sami budou rádi, že se ozýváte, a můžete si tak společně naplánovat příjemné večery a posezení.

3. Jezte zdravěji a více se pohybujte

Zdravá strava a pohyb určitě podporují nejen naši kondici, ale také naši duševní stabilitu. A není to o tom, že byste museli najednou začít jíst jenom bio potraviny a 3× týdně chodit do fitka. O tom to vůbec není. Vše si musíte nastavit pomalu a postupně. U stravy se v prvé řadě zkuste vyvarovat polotovarům a fast foodům. Zaměřte se více na domácí stravu, se kterou vám může pomoci i kuchyňský robot, jeden z nich jsem recenzoval na Vitalia.cz.

Co se týká pohybu, není nutné se ihned vrhnout na výhradně sportovní aktivity. Pokud jste byli celý rok zavřeni doma, mohli jste ztratit své návyky a co si budeme povídat i nějaké to kilo přibrat. Před pravidelným sportem zkuste nejdříve klasické pravidelné procházky. Stačí, abyste si každý den udělali třeba ranní nebo večerní procházku, která bude delší než 40 minut. Nemusíte chodit rychle nebo v poklusu. Stačí běžná chůze a snažte se kochat okolní přírodou a vnímat stromy, zvuky přírody a dýchat čerstvý vzduch.

4. Snižte používání technologií a internetu na minimum

Za poslední měsíce se ve velkém začal skloňovat pojem netolismus, což v překladu znamená závislost na internetu. Ta může být v podobě počítače, ale také v mobilních přístrojích, které jsou k internetu připojeny. Naučte se tuto technologii pravidelně vypínat. Právě teď je to na to ten nejlepší čas.

Proč sledovat každý den několik hodin v kuse videa na TikToku, YouTube nebo si prohlížet fotky na Instagramu? Je určitě lepší si místo toho přečíst knihu. Zkuste více přemýšlet o tzv. offline režimu, kdy pro trávení volného času nepoužijete žádný technologický prostředek. Osvědčilo se, že offline režim se nejlépe zavádí v průběhu víkendu, kdy si naplánujete různé aktivity tak, abyste vlastně na telefon ani počítač neměli vůbec čas. Naplánujte si výlety, setkání s přáteli, domácí vaření, uklízení.

5. Naučte se meditovat nebo rozjímat

Každý, kdo praktikuje meditaci, vám potvrdí, že jeho mysl je klidnější a každý nový problém vnímá s nadhledem. Jak toho docílit? Je to vlastně jednoduché, ale chce to disciplínu. Meditace není vlastně nic jiného než zklidnění vašeho těla i mysli tím, že se pohodlně usadíte, zavřete oči a budete vnímat svůj dech a proudění myšlenek omezíte na minimum.

Brand24

Představte si, že vaše mysl je jedna velká dálnice. Na ní se zběsile prohánějí velká či malá auta, která se vzájemně předjíždějí, vybržďují a provoz je zde zcela chaotický. Ta auta jsou vaše myšlenky. Tím, že dáte v průběhu dne vaší mysli i tělu chvíli klid, se z dálnice stane přehledná silnice, kde je plynulý provoz. Docílíte toho tak, že se každý den budete 20 minut věnovat meditaci či rozjímání. Pokud si s tím nevíte rady, něco si o tom přečtěte. Nebo můžete využít i dnes populární podcasty, které vám o meditaci řeknou více.

Je to všechno jenom o vás a na vás. Zkuste v průběhu léta aplikovat alespoň některý z těchto výše popsaných bodů a sami pocítíte, že vám po duševní, ale i fyzické stránce bude o mnoho lépe.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).